Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 06.10.2005.

09:02

Kežman: "Idemo korak po korak"

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Najbolji fudbaleri SCG završili su pripreme na Paliću i u četvrtak čarterom kreću na put u Litvaniju, u Viljnus. U subotu "Plave" očekuje prežaljena ekipa domaćina, koja ipak nije bez motiva u subotnjem meču.

"Na svakom koraku osećamo koliki je pritisak pred dve odlučujuće utakmice i čini mi se da odavno nisam igrao značajnije mečeve. Za sve nas ovo će biti možda i najznačajnijih 180 minuta u karijeri, ne treba ni da naglašavam šta znači biti učesnik Mondijala. Toliko smo puno uložili da bi stigli u ovu poziciju i zaista bi bilo glupo da sada nešto uprskamo i zabrljamo, kada nam objektivno sve ide na ruku," konkretan je vođa navale državnog tima Mateja Kežman.

Napadač plavih prosto je procvetao od prelaska u redove Atletika iz Madrida.

"Od kako sam otišao u Španiju postao sam drugi čovek, jednostavno sam se preporodio u svakom pogledu. Trebalo mi je da vratim samopouzdanje, krenuli su me golovi i u klubu i u reprezentaciji i mislim da odavno nisam bio u boljoj formi. To mi mnogo znači pred ove dve utakmice, jer neće biti nimalo lako osvojiti svih šest bodova koji su nam neophodni za prvo mesto. Bez obzira što Litvanija nema šanse, očekujem da će nam svim silama otežati posao, jer niko ne voli da gubi pred svojom publikom, ali sigurno ne mogu da im budu veći motivi nego nama," dodaje Kežman.

Kvalitet je na našoj strani, bilo je to jasno i u prvom meču u Beogradu, ali momci Algimantasa Ljubinskasa sigurno neće istaći belu zastavu na stadionu Vetra.

"Litvanci su nezgodna i tvrda ekipa, dokazali su to u svih osam utakmicam kvalifikacija, ali sada više nemaju ambicija o visokom plasmanu i to je naša najveća šansa. Takve „male” ekipe drži uglavnom samo rezultat, čim njega nema brzo popuštaju i padaju na psihičkom planu. Nećemo se opustiti, igraćemo našu igru, oprezno i strpljivo, bez srljanja. Takvim pristupom smo i stigli tu gde smo, na prvo mesto u grupi sedam."

Iz Španije je Mateja Kežman ispraćen drugarskim pozdravima klupskih drugova iz Atletika, ali i sa željama da ne postigne gol u Viljnusu i Beogradu.

"U Madridu su trojica reprezentativaca Furije i oni su svesni da moraju da čekaju na naš kiks. Poručio sam im da ga sigurno neće dočekati, a nisam baš ni siguran da će se oni dobro provesti u Briselu. Dužni su Belgijancima, „prebili” su ih u prvoj utakmici i neće im biti lako da uknjiže bodove. Realno, Španci sa puno straha dočekuju finiš kvalifikacija. Daleko su od prvog mesta, može čak i baraž da im izmakne što bi za njih zaista bila katastrofa. Ali to su njihovi problemi, naše je da gledamo sebe i uradimo ono što narod očekuje."

Sve je jasnije da će bez obzira na ishod utakmice u Viljnusu, rasplet kvalifikacija biti rešen četiri dana kasnije u Beogradu, u duelu sa BiH.

"Za sada ne razmišljamo o toj utakmici, idemo kao i do sada samo korak po korak, ali verujem da će ta sreda biti i sreda naše velike radosti. Istinska fešta u celoj Srbiji i Crnoj Gori. Ovaj narod je zaslužio da se raduje i mi ćemo se potruditi da mu to priuštimo," poručuje najefikasniji fudbaler plavih u kvalifikacijama.

U dosadašnja dva meča sa Litvanijom, Kežman je postigao isto toliko golova, a treća sreća bila bi i najveća.

"Daću sve od sebe da nastavim seriju. Leži mi ta ekipa, mislim da sam im pronašao slabu tačku i sa velikim optimizmom čekam utakmicu. Nikakav drugi ishod osim pobede ne dolazi u obzir," jasan je Mateja Kežman.

Ekspediciji će se priklučiti i mladi fudbaleri koji svoj meč kvalifikacija za EP igraju u petak u 18h u Kaunasu. Najbolji timovi SCG i Litvanije svoj meč igraju u subotu od 19h. Poslednji meč kvalifikacija za odlazak na SP 2006 u Nemačku "Plavi" igraju u sredu protiv BiH u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve