Nova vest
Fudbal

Petak, 26.08.2005.

18:57

Lična karta Makabija

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Od dopisnika B92 iz Izraela Saše Živkovića
Protivnik Partizana u prvom kolu Kupa UEFA, Makabi iz Petah Tikve, u prošloj sezoni osvajanjem drugog mesta u izraelskom prvenstvu (iza Makabija iz Haife) ostvario je jedan od najboljih rezultata u klupskoj istoriji (bili su još dva puta vice-prvaci: 1952. i 1954). Pored tri druga mesta, Makabi je dva puta osvajao nacionalni Kup (1935, 1952).

Po trofejima "plavi" su tek drugi klub u gradu, iza najvećeg rivala Hapoela koji u svojoj kolekciji ima šest titula prvaka Izraela. S obzirom da izraelsko prvenstvo počinje tek ovog vikenda (u prvom kolu na svom terenu Makabi dočekuje imenjaka iz Netanije), ekipa iz Petah Tikve odigrala je tek tri zvanična meča i sa sva tri izašla kao pobednik sa gol razlikom 13:0 (Baskimi 6:0 i 5:0 i pobeda u Kupu od 2:0 nad Netanijom).

Prva "zvezda" i najbolji strelac tima je 23-godišnji centarfor Omar Golan koji je proletos debitovao u reprezentaciji Izraela. Pored njega u špicu igra Rubil Sarsor, član mlade reprezentacije Izraela.

Iza njih u veznom redu igraju Brazilac Andrej Kaldeira, ruski internacionalac Stanislav Dobrovin, izraelski reprezentativac Selim Tuama koji je po nacionalnosti Arapin, Soli Cemah i Asi Mashiah (obojica imaju po 24 godine i zajedno igraju jos od mladjih kategorija Makabija).

U odbrani su neprikosnoveni Uzbekistanac 32-godišnji Murad Mahmadov i reprezentativac Konga Fabris Lukambu-Lokaso, koji je u Petah Tikvu stigao iz belgijskog prvoligasa Šarloa, te dvojica iskusnih Izraelaca - Ohed Koen i Kobi Ganon (obojica imaju po 30 godina).

Prvi trener Makabija je Gaj Luzon, a zanimljivo je da su i predsednik (Amos Luzon) i generalni sekretar (Gaj Luzon) kluba iz porodice Luzon. Makabi svoje mečeve igra na gradskom stadionu u Petah Tikvi (koji nosi ime po najvecem rivalu - Hapoelu), kapaciteta 8.400 mesta, od čega tek polovina ima stolice (stadion nema tribine iza golova).

Grad Petah Tikva (u prevodu "Kapija nade”) po popisu iz 2003. godine ima 173.700 stanovnika i nalazi se u centralnom delu Izraela, samo 11 kilometara severoistočno od Tel Aviva. Posle Haife, Petah Tikva je najveci industrijski centar u Izraelu. Grad je osnovan 1878. godine, a novac za kupovinu zemljista i izgradnju dao je, u to vreme, jedan od najbogatijih Evropljana, koji je ziveo u Parizu - Baron Rotšild.

Prema podacima iz tog vremena Rotšild je otkupio 3.375 dunuma i dotadasnjim vlasnicima Arapima isplatio 21.400 franaka, a prvi stanovnici Petah Tikve bili su Jevreji iz istočne Evrope, pre svega carske Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

12 h

U fokusu

Vidi sve