Nova vest
Fudbal

Subota, 13.08.2005.

10:40

Tomislav Karadžić predsednik FSSCG

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tomislav Karadžić novi je predsednik Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore sa jednogodišnji mandatom, odlučili su članovi Skupštine naše organizacije na sednici održanoj u Beogradu, verifikujući time odluku Izvršnog odbora od 15. jula ove godine.

Prvi čovek Fudbalskog saveza Vojvodine i decenijski uspešni fudbalski radnik u saveznoj organizaciji dobio je jednoglasnu podršku prisutnih članova – ukupno njih 32. Posle javnog glasanja usledio je srdačan aplauz, a atmosfera je ukazivala da je Karadžić u startu dobio ono što svaki predsednik želi – istinsku podršku. Jučerašnjom sednicom rukovodio je predsednik Skupštine Budimir Vujačić.

Pored izbora Tomislava Karadžića na mesto naslednika Dragana Stojkovića (6. jula izabran za predsednika Crvene zvezde), članovi najvišeg tela organiazcije verifikovali su i odluku o produžetku mandata još tri kolektivna tela – samoj Skupštini, Izvršnom odboru i Nadzornom odboru. Svima njima mandat ističe 12. avgusta 2006. godine.

Ovakvim raspletom sva tela i rukovodioci FSSCG su potpuno legalizovani. Da li će 2006. biti i izborna godina na nivou FSSCG ostaje da se vidi. Jer, postoji važan preduslov – pre isteka mandata fudbalskih lidera biće rešen status Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Ako naša država opstane, onda će se posle Svetskog prvenstva u Nemačkoj (9. jun – 9. jul iduće godine) održati izbori. U suprotnom, aktuelni republički savezi postaće nacionalni, a do izbora neće doći – oni su već obavljeni u januaru (FS Srbije), odnosno julu (FS Crne Gore).

Sednica je protekla u kooperativnom duhu. Izveštaji su bili detaljno pripremljeni i istina nije skrivana. Zbog toga, diskusije su izostale i sve odluke su donesene jednoglasno.

Tomislav Karadžić je u prvom obraćanju javnosti napravio dobru sublimaciju – locirajući probleme nije mnogo toga obećao. Novi predsednik FSSCG je istakao:

"Godina mandata nije period u kojem se mogu ostvariti čuda, ali je dovoljno dug za ispravak određenih grešaka i potenciranje delatnosti koje se mogu uspešno završiti. Hoću da ubrizgam injekciju za brži oporavak našeg fudbala. Predsednik niti može niti je potrebno da radi sam. Nijednu krucijalnu odluku neću doneti bez konsultacija sa najbližim saradnicima i članovima organizacije. Animiraću ljude radi kvalitetnijeg obavljanja zadataka."

Lider Saveza obeležio je četiri primarna cilja:"Nastavićemo sa reformama sistema takmičenja. Skraćenje liga jeste bolan proces, rizikujemo da neki sponzori u manjim sredinama odustanu od investiranja, ali delujemo u skladu sa ekonomskim i sportskim standardima. Ispadanje iz lige nije katastrofa i to svi moraju da znaju. Vratićemo regularnost takmičenju, što će povećati posetu. Razlog je prost i međusobno povezan – narod će osetiti pozitivnu ambiciju. Trenutno stanje je sablasno i izgleda depresivno. Učinićemo sve što je potrebno da se nacionalni tim plasira na Svetsko prvenstvo. I, ukoliko igrači pruže maksimum, izgaraju do granica mogućnosti i ako to ne bude dovoljno za plasman u Nemačku, onda to neće biti potop. I, na kraju, intenziviraćemo segment bezbednosti svih aktera igre i takmičenja."

Odlazeći sa bine predsednik Karadžić se zahvalio prethodniku Stojkoviću, poželeo mu sreću na novom poslu i dodao je: "Radićemo principijelno, domaćinski, štedljivo i najbolje što umemo."

Pre Karadžića za govornicom je bio upravo Stojković, koji je ispunio radnu obavezu i izvestio je članove Skupštine o radu između dve sednice (od 14. marta 2003. do danas): "Bio je relativno uspešan period. Konsolidovali smo stanje oko najbolje reprezentacije, koja je na dobrom putu da se plasira na Mondijal u Nemačkoj 2006. Selektor Ilija Petković zaslužuje pohvale, jer je ličnim angažmanom u mnogome popravio situaciju. Najbolja selekcija reflektuje stanje u domaćim okvirima i svi moramo da delujemo u smeru njenog jačanja."

Stojković je pohvalio rad sa mlađim kategorijama i postignute rezultate (mladi vicešampioni PE 2004, omladinci polufinalisti PE 2005), kao i aktivnosti Škole za trenere pod okriljem Uefe. Ali, imao je i primedbi:

"Reč je o domaćem takmičenju, u kojem regularnost još nije ostvarena. Tačno je da smo krenuli napred, ali moramo da budemo još aktivniji. Stadioni su nam prazni, a navijači će se vratiti kada ostvarimo baš tu pobedu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve