Nova vest
Fudbal

Subota, 30.07.2005.

12:10

Ko je Artmedija Petržalka?

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Artmedija Petržalka, klub iz Bratislave, osnovan je 1898. godine, a prvi put u 107 godina postojanja došao je do titule prvaka 2005. Pre toga najznačajniji međunarodni uspesi 'crno-belih' iz Bratislave bili su učešće u Kupu UEFA i Intertoto kupu.

Bratislava ima dva popularnija, veća i poznatija kluba od Petržalke, Slovan i Inter. Poslednjih godina 'večiti rivali' su u krizi, a titule se 'šetaju' po Slovačkoj. Poslednja je došla u ruke 'crno-belih' (klupska boja je i zelena) sa druge strane Dunava.

Utakmice u domaćem šampionatu Petržalka igra na stadionu kapaciteta 7.000 mesta (stolice, uglavnom pokrivene tribine), ali bez jedne tribine, odnosno bez dozvole UEFA da se tu igraju evropske utakmice. Mečeve u Ligi Slovačke, kao domaćin, Petržalka igra nedeljom u 10.30.

Utakmica sa Seltikom (i u trećem kolu kvalifikacija za LŠ, ako Petržalka odbrani 5:0 u Glazgovu) igrana je na stadionu Slovana ('Telehne polje', 30.000 mesta), gde Artmedija Petržalka ima solidnu podršku.

Ključni čovek uspeha Slovaka je trener Vladimir Vajs. Čeh je uveo strogu disciplinu i zahvaljujući odgovornoj igri došao do najboljeg rezultata u istoriji kluba.

Veći deo igračkog sastava čine domaći fudbaleri, Vajs nije sklon dovođenju stranaca, pa su mu u ekipi samo dvojica Čeha (Čur i Helbrand), Brazilac Fabio Luis Gomes i nekadašnji igrač novosadske Vojvodine Milorad Bukvić.

Najbolji igrač utakmice sa Seltikom bio je mladi reprezentativac Slovačke Juraj Halenar (na slici), koji je postigao tri gola. Strelci su bili i Vaščak i Mikulic.

Ekipu su tokom leta napustila dva člana startne postave, koja je osvojila titulu šampiona u sezoni 2004/05. Filip Šebo sada igra u Austriji iz Beča, dok je Robert Novak prešao u ligaškog rivala ZTS Dubnicu, ekipu koja je nastupala u Intertoto kupu.

U prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona Artmedia Petržalka je, teško, eliminisala predstavnika Kazahstana, Kairat. U prvoj utakmici Kazasi su dobili sa 2:0, a gol Stana u sudijskoj nadoknadi produžetka doneo je Petržalki dovoljnih 4:1 u revanšu u Bratislavi.

U novom prvenstvu Slovačke, posle dva kola, Artmedia Petržalka je bez bodova. Oba meča u prvenstvu izgubili su sa po 1:0, od trnavskog Spartaka i Njitre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve