Nova vest
Fudbal

Utorak, 08.03.2005.

12:05

LŠ: Neko ipak mora da ispadne

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Večeras se igraju prvi revanš mečevi osmine finala fudbalske Lige šampiona. U centru zbivanja svih ljubitelja fudbala u Evropi  biće London i Milan.

Liga šampiona Evrope od večeras će biti siromašnija za jednog od dva najveća favorita za njeno osvajanje, za špansku Barselonu ili engleski Čelsi.

Na klupi Čelsija Žoze Murinjo, a na klupi Barse Frank Rajkard, biće na velikom testu, kao mladi, uspešni treneri talentovanih timova u duelu osmine finala elitnog evropskog takmičenja.

Barselona vodi na tabeli španske lige, a Čelsi je lider engleskog prvenstva. Oba tima imaju po osam bodova prednosti nad drugoplasiranim timovima i oba žele i titulu u Evropi.

U prvoj utakmici, pre dve nedelje, Barselona je na svom terenu pobedila sa 2:1. Taj meč, medjutim, obležila je kontroverza oko razgovora Rajkarda i sudije Andreasa Friska na poluvremenu. Morinjo je odbio da prisustvuje konferenciji za novinare, a ocenio je kasnije da je njegov tim oštećen u drugom poluvremenu isključenjem napadača Didijea Drogbe.

Igrači Čelsija su kasnili na drugo poluvreme, a zbog toga, kao i izjave Morinja, Uefa bi mogla da bude veoma stroga prema engleskom klubu.

Navijači Barse pred revanš imaju jednu veliku brigu, a to je forma pokretačke snage tima, Brazilca Ronaldinja. On je u subotu, ponovo, protiv Osasune u španskoj ligi, pružio prilično slabu igru.

Barsa je, ipak, pobedila sa 1:0, ali Čelsi nije isto što i Osasuna.

Meksikanac Rafael Markez, koji je igrao poluvreme protiv Osasune, neće nastupiti protiv Čelsija, jer je istegao mišić, ali se zato u tim vraća Francuz Ludovik Žuli, koji se oporavio od povrede ledja.

Sa druge strane, Čelsi se nada da će  barem delimično moći da računa na Arjena Robena, koji već pet nedelja ne igra zbog preloma stopala.

Ukoliko se on vrati u tim, očekuje se da će Čelsi igrati bolje u napadu, iako će biti bez suspendovanog napadača Drogbe.

"U Barseloni je pobedio tim, koji je igrao bolje", izajavio je Murinjo. "Ali, setite se da su to uspeli tek kada je Čelsi imao 10 igrača, pa verujem da ne bi pobedili da je igrao 11 protiv 11".

Na kladionicama prednost se ipak  daje Čelsiju.

Ančeloti: Jednom sam prerano otpisao MU

Trenera Milana Karla Anćelotija niko ne treba da podseća da je engleski Mančester junajted sposoban da iznenadi i da ostvari rezultat koji će ga odvesti u četvrfinale Lige šampiona.

Pre šest godina Anćeloti je bio trener Juventusa, tima koji je igrao 1:1 na "Old Trafordu", a potom je na svom terenu izgubio u revanšu polufinala sa 2:3. Sada Anćeloti vodi Milan, a iz prvog meča osmine finala Lige šampiona, ima prednost od 1:0.

Za trenera time ništa nije rešeno. "Veoma se dobro sećam šta se desilo prošli put... Znamo da je samo pola posla uradjeno", rekao je Anćeloti.

Menadžer Mančestera Aleks Ferguson ocenio je, sa druge strane, da bi pobeda na stadionu "San Siro" za njegov tim bila pravi podvig i mnogo više od trijumfa protiv Juventusa pre šest godina. "Razliku čini iskustvo Milana u odbrani".

Oprez i defanzivna taktika Milana verovatno će biti na delu i uveče na "San Siru". Anćelotijev tim zna da bi remi bio dovoljan za četvrtfinale, iako trener insistira na tome da to neće doneti negativan pristup.

"Ne želimo samo da se branimo, jer to može loše da se završi. Radije ćemo igrati kao u Mančesteru", naveo je Anćeloti.

Nakon dva poraza u januaru u Seriji A, Milan je ostvario sedam uzastopnih trijumfa, od kojih četiri rezultatom 1:0.

Milan može da računa na napadača Filipa Inzagija kao i na defanzivca Japa Stama, koji su se oporavili od povreda i mogli bi da odigraju neku ulogu.

Anćeloti će, ipak, biti najverovatnije bez "udarne igle" svog napada, Ukrajinca Andreja Ševčenaka, koji se oporavlja od teške povrede jagodične kosti.

Mančester junajted je imao lošu predigru sa Kristal Palasom pred meč odluke u Ligi šampiona.

Napadač Rud Van Nistelroj još nije u punoj formi, posle pauze zbog povrede, pa će meč najverovatnije početi Vejn Runi.

Golman Roj Kerol, čija je greška omogućila Ernanu Krespu da postigne gol u prvom suretu, neće stajati izmedju stativa na San Siru, a umesto njega na gol će Amerikanac Tim Hauard.

U odbrani, Ferguson neće imati Garija Nevila, zbog povrede članka, pa će mesto na desnog beka verovatno pripasti Vesu Braunu.

"Utorak će biti veče velikih igrača. Moramo da se branimo bolje nego ikada. Što duže uspemo da sačuvamo našu mrežu, to nam je veća šansa. Verujem da tim koji pobedi može da ide sve do titule", rekao je Ferguson.

On je priznao da u Ligi šampiona ima još dobrih timova, posebno je istakao Barselonu, ali je ocenio da Mančester i Milan imaju "mentalnu čvrstinu".

Duel Milan - Mančester junajted doveo je do pomeranja utakmice Inter - Porto, pošto Inter i Milan dele stadion "San Siro".

Lion "jednom nogom u četvrtfinalu"

Fudbaleri Olimpika iz Liona  dočekuju ekipu Verdera, ali Francuzi i pored ogromne prednosti iz prve utakmice u Bremenu, 3:0, ne misle da je plasman u sledeću rundu takmičenja obezbedjen.

Francuze, medjutim, demantuje statistika, jer nijedan klub, koji se takmičio u Ligi šampiona nije uspeo da u revanš meču stigne prednost protivnika od 3:0 i plasira se u sledeću rundu.

Olimpik se, ipak, u poslednjih dve nedelje nalazi u velikoj rezultatskoj krizi.

Drugoligaški klub Klermon eliminisao je Olimpik iz Kupa Francuske, a Lionci su u petak poraženi i od Kaena 1:0 u prvenstvu zemlje.

Francuski predstavnik u Ligi šampiona će protiv Verdera igrati bez povredjenog odbrambenog fudbalera Antonija Reveljea, a neizvestan je i nastup Klaudia Kasape.

"Mnogo smo se trudili u prvom meču tako da je naš jedini cilj da potvrdimo pobedu i u drugom. Ništa nije gotovo, a Verder je sposoban da postigne četiri gola u gostima", ocenio je napadač Olimpika Floran Maluda.

Verder je posle pet uzastopnih trijumfa u Bundesligi u subotu poražen od Bajerna iz Minhena sa 1:0.

Zeleni će verovatno igrati bez napadača Ivana Klasnića, koji je izostao i na meču protiv Bajerna.

Neizvestan je i nastup madjarskog veziste Kristijana Listeša, ali će se u tim vratiti kapiten Frank Bauman, koji nije igrao na prvoj utakmici zbog suspenzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve