Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 17.02.2005.

20:24

Borusija Dortmund pred bankrotom

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Višestruki šampion Nemačke i prvak Evrope iz 1997. godine Borusija iz Dortmunda nalazi se u veoma teškoj finansijskoj situaciji i mogao bi da bankrotira do kraja sezone, saopštila je u četvrtak uprava kluba iz Rurske oblasti.

Prihodi kluba i finansijska situacija u kojoj se Borusija nalazi su u kritičnom stanju”, kaže se u saopštenju jedinog člana Bundeslige, čije se akcije nalaze na berzi. Klub sa Vestfalena rešio je da sledi primer velikog broja engleskih i pojedinih italijanskih i španskih klubova pre četiri i po godine, u vreme najvećeg buma fudbalskog tržišta.

Međutim, neuspeh kluba da se u uzastopnim sezonama plasira u Ligu šampiona započeo je finansijsku krizu, a prošla sezona predstavljala je agoniju od samog početka (ispadanje u trećem kolu kvalifikacija za LŠ od Briža) do samog kraja (u poslednjem kolu Bundeslige izgubljeno mesto čak i u Kupu UEFA od Bohuma).

Ni nastupi u jesenjoj polusezoni nisu bili mnogo bolji, jer su “žuto-crni” proveli zimu na 14. mestu, iza daleko jeftinijih ekipa. Ipak, proleće je donelo veliku promenu, pa je Borusija osvojila 10 bodova u četiri kola i popela se do 11. mesta.

Klub iz Dortmunda osnovan je 1909. godine, a u bogatoj istoiji osvojio je 6 titula šampiona Nemačke (1956, 1957, 1963, 1995, 1996. i 2002. godine), Kup pobednika kupova 1966. i pomenutu titulu prvaka kontinenta, izborenu na Olimpijskom stadionu u Minhenu pobedom protiv Juventusa 3:1 maja 1997. godine.

Klub je tokom 90-ih stekao nadimak “Milioneri”, odlukom da uloži ogroman novac u povratak brojnih nemačkih zvezda uglavnom iz Serije A (Meler, Zamer, Hajnrih, Rojter, Koler). Posle tri neuspešna pohoda osvojene su dve vezane titule, praćene trofejom u Ligi šampiona, ali je smena generacija bila krajnje neuspešna.

Klub je za prvih šest meseci  sezone, zaključno sa decembrom, izgubio 27,2 miliona evra, a strahuje se da bi minus do kraja finansijske godine u junu mogao da poraste na 68,8 miliona. Kada se to doda na dugove od 73,3 miliona evra nakupljene u prethodnim sezonama, stiže se do sume od 142,1 milion evra duga, 79 odsto klupskog kapitala!

Kada su u oktobru 2000. godine iznete na tržište, vrednost akcija Borusije bila je 11 evra, ali je pad bio strmoglav, pa su u četvrtak tokom jutra koštale 2,65 evra, a do kraja dana stigle do 2,01 evro.

Ključ problema verovatno leži u ne preterano mudrom potezu – prodaji stadiona Vestfalen (kapacitet 75 hiljada sedećih mesta za LŠ, a za Bundesligu zahvaljujući dozvoljenom stajanju raste do 83 hiljade), u okviru kojeg je sklopljen ugovor o iznajmljivanju gigantskog objekta (17 miliona evra godišnje).

Sada je u sklopu planova koji se prave za spas kluba, kojem nad glavom visi bankrot, jedan od glavnih faktora otkup stadiona. Nadu u opstanak veoma popularnog kluba doneo je vlasnik 26 odsto akcija Florijan Hom, koji je najavio da će staviti upravi na raspolaganje dodatna sredstva. U saopštenju uprave ističe se da su u toku razgovori sa kreditorima, i dodaje da se razmatraju koraci za ozdravljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve