Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.02.2005.

15:01

Osam ponuda za domaćina EP 2012

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Evropska fudbalska unija saopštila je u utorak da je primila osam ponuda za domaćina kontinentalnog prvenstva 2012. godine.

Za domaćina EP 2012. godine samostalno su konkurisali Azerbejdžan, Grčka, Italija, Rumunija, Rusija i Turska, dok su zajedničke kandidature podnele Hrvatska i Mađarska, kao i Poljska i Ukrajina.

"Oduševljeni smo pokazanim interesovanjem članica naše organizacije i svima želimo sve najbolje u radu u sledećih nekoliko meseci", rekao je izvršni direktor UEFA Lars-Krister Olson u saopštenju objavljenom na sajtu te organizacije.

Kandidati će prve verzije programa ponude morati da predaju do 21. jula, a UEFA će u novembru spisak mogućih domaćina takmičenja smanjiti na tri konkurenta pre nego što decembra 2006. godine donese konačnu odluku.

Italija je jedini kandidat koji je već organizovao Evropsko prvenstvo. Italijani su bili domaćini turnira u dva navrata – 1968. i 1980. godine.

Pobednici EP 1968. godine bili su upravo Italijani, koji su u ponovljenom finalu pobedili selekciju tadašnje Jugoslavije sa 2:0. Rezultat u prvom meču bio je 1:1 posle produžetaka.

Titulu prvaka Evrope na turniru održanom 1980. godine osvojili su fudbaleri tadašnje SR Nemačke pobedom u finalu nad ekipom Belgije 2:1.

Grčka i Turska su se zajednički kandidovale za domaćina EP 2008. godine, a to su učinile i Hrvatska i Bosna i Hercegovina, dok su Rusija i Mađarska samostalno konkurisale. Evropsko prvenstvo 2008. godine zajednički će organizovati Austrija i Švajcarska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve