Nova vest
Fudbal

Nedelja, 26.12.2004.

18:33

Lake pobede favorita na Boxing Day

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Praznično ludilo na Ostrvu počelo je očekivanim ishodima u Premijer ligi. Na vrhu tabele nema nikakvih promena, s obzirom na to da su prve četiri ekipe ostvarile pobede pred svojim gledaocima.

Vodeći Čelsi savladao je golom Dejmjena Dafa Aston Vilu, dok je Arsenal bio dvostruko ubedljiviji protiv Fulama. Nešto kasnije Mančester Junajted je takođe sa 2:0 dobio Bolton, dok je Everton bio bolji od Mančester Sitija 2:1.

Totenhem je seriju pobeda nastavio i u Noriču, a bodove na strani osvojio je Portsmut, protiv Kristal Palasa. Pobednika nije bilo u Blekburnu, gde je gostovao Njukasl, dok Sautempton i Čarlton nisu postigli ni gol.

U pretposlednjem meču kola Birmingem Siti je pobedio Midlzbro sa 2:0, a poslednji meč igra se na Hotornsu, gde Vest Bromvič dočekuje Liverpul.

Čelsi se prvi put u eri Romana Abramoviča suočava sa ozbiljnim problemom – samo 17 zdravih igrača, zbog čega je Žoze Murinjo najavio da neće biti odmaranja tokom praznika. Vila je u London došla bez pet prvotimaca, ali je krenula hrabro i stvorila četiri prilike u uvodnih 20 minuta, pre nego što će Čelsi preuzeti kontrolu. Posle pola sata igre Daf je odlučio pobednika – Irac je primio je loptu na krilu, utrčao u 16m, izbacio dva igrača, promenio pravac i savladao Sorensena.

Usledilo je uzbudljivih četvrt sata sa prilikama na obe strane, a u drugom delu Čelsi je dominirao. „Plavci“ su stvorili niz prilika, najbolju je imao Gudjonsen, ali je i Vila pretila, najozzbiljniji je bio Solano. U jednom trenutku umalo se dogodio incident, posle oštrog starta Ridžvela nad Gudjonsenom, ali je sve smireno uz žuti karton za krivca. Čelsi jhe tako stigao do prve pobede na ovaj dan posle pet sezona.

Arsenal je do pete uzastopne Boxing Day pobede stigao uz minimum utrošene energije. „Tobdžije“ su veliku razliku u kvalitetu iskoristile već posle 12 minuta, kada je Anri driblingom na leđa bacio Iana Pirsa i lako plasirao loptu u mrežu (20. gol u sezoni). Drugo poluvreme počelo je boljom igrom Fulama, koji je propustio dve sjajne prilike (Džon, Radzinski).

Tada je Vengerov tim na pet minuta prebacio u sledeću brzinu (Anri pogodio stativu), a posle akcije 4 na 8 Anri, Ljungberg i Bergkamp ostavili su Piresu da uzbaci jednog odbrambenog igrača protivnika i savlada van der Sara. U poslednjih 20 minuta Fulam je igrao ispod svakog kriterijuma, uz brojne greške, a Krisu Koulmenu predstoji veliki posao u borbi za opstanak. Arsenal je došao do dvostrukog jubileja – 30 ligaških mečeva na Hajberiju bez poraza i 30 mečeva protiv londonskih klubova bez poraza.

U poslednjem meču dana Liverpul je lako prošao kroz Vest Bromvič. Pogodak Risea u 17. minutu prebacio je klatno na stranu gostiju, koji su mogli da pobede i ubedljivije. Baroš je promašio penal u 39. minutu, ali je domaćin ostao bez Kozmina Kontre, a u nastavku Sinama Pongol i Džerard najavili su ubedljivu pobedu, koja Liverpul približava petom mestu. Posao su u finišu zaokružili još jednom Rise i Luis Garsija.

Boro je u Birmingemu doživeo još jedan poraz na strani, gde rezultati ekipe nisu ni približno dobri kao na Riversajdu. Bez Boatenga vezni red je bio preslab za čvrstu domaću ekipu, ali je gost prvi pogodio mrežu. Gol Haselbajnka poništen je zbog Vidukinog ofsajda, a zatim je Klinton Morison postigao četvrti gol u pet mečeva za 1:0. Do poluvremena Viduka je izašao zbog povrede, a Heski duplirao prednost Brama. U nastavku bliži pogotku ponovo su bili domaći, akda je Švarcer prebacio slobodni udarac Sevidža preko prečke. Birmingem je dobio treći meč u nizu, a kriza je očigledno prošla.

Totenhem ima najbolju seriju u ligi – pet pobeda. Ovog puta bodovi su doneti sa Kerou Rouda, gde jepublika videla uzbudljiv meč sa mnogo prilika. Dve najbolje za domaćina propustio je Lion MekKenzi, čiji je šut pre odmora Najbet izbacio sa gol-linije, a posle pauze pogodio je prečku. U finišu Totenhem je bio neumoljiv – najpre je Robi Kin iskoristio grešku Drurija za prvi gol, da bi Džermejn Difo ostavio prostor za Majkla Brauna da dokrajči „Kanarince“. Kvalitetni tim sa Vajt Hart Lejna konačno je na putu da se umeša u borbu za mesto u Evropi.

Pad Boltona niz lestvicu nastavlja se neusporeno – peti vezani poraz Vonderersi su dožveli na Old Trafordu. Scena nekoliko šokantnih pobeda tog kluba početkom ovog veka praznične nedelje pokazala je veliku razliku između ekipa. Sjajni Finac Jusi Jeskelejnen bio je apsolutni igrač utakmice, zaustavljajući Junajtedove navijače u nekoliko sjajnih akcija.

Pobedu najpopularnijem klubu na Ostrvu doneo je Rajan Gigs. Velšanin je najpre u desetom minutu iskoristio cenatršut Hajncea za briljantan udarac u sâm ugao gola. Kao i mnogo puta ove godine „Crveni đavoli“ su konstantno napadali, ali ih je čvrsta odbrana protivnika uspešno sprečavala do samog finiša. Da se ne bi ponovlia priča sa Krejven Kotidža pobrinuo se Skols na asistenciju Gigsa u 89. minutu. Forma ključnog igrača Fergusonove čete je impresivna, čime klub ostaje koliko-toliko u trci za titulu, uprkos bodovnom zaostatku i neverovatnom broju povreda u sezoni.

Na Ivud Parku Njukasl je dva puta vodio, ali je Blekburn uspeo da osvoji bod. Dajer i Rober donosili su prednost „Svrakama“, a prvo izjednačenje obezbedio je Dikov. U nastavku pogodak Toda bio je dovoljan za podelu bodova, koja ne odgovara nijednoj ekipi.

Everton je nastavio čudesnu sezonu pobedom nad Sitijem – na polovini sezone „Karamele“ imaju 40 bodova, jedan više nego na kraju prethodne. Graditelj pobede ponovo je bio Tomas Gravesen – iskusni Danac asistriao je Timu Kejhilu za prvi gol na meču, a posle Faulerovog izjednačenja centrirao je za Markusa Benta i dvanaestu pobedu u sezoni.

Posle minimalnog prekida protiv Arsenala Portsmut je nastavio odličan niz. Tri boda na Selhurst Parku Pompeju je doneo Linvoj Prajmus, prvim golom posle 27 meseci. Njihove komšije sa stadiona Svete Marije stoje mnogo lošije. Čarlton je na južnoj obali osvojio bod, ali je bio mnogo bliži pobedi od ekipe Harija Rednapa, koja je duboko u zoni ispadanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve