Nova vest
Fudbal

Petak, 17.12.2004.

18:46

Lična karta FK Dnjepar

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Protivnik beogradskog Partizana u šesnaestini finala Kupa UEFA, ukrajinski fudbalski klub Dnjepar osnovan je 1925. godine i dva puta je bio prvak bivšeg Sovjetskog saveza 1983. i 1988. godine.

Od nezavisnosti Ukrajine, Dnjepar nijednom nije bio prvak. Dva puta je osvajao drugo mesto, a pet puta je bio treći. Iako je bio finalista ukrajinskog kupa tri puta, nikada nije došao do tog trofeja. Dnjpear igra na stadionu "Meteor", čiji je kapacitet oko 24.000 mesta.

Klupske boje su bela i plava, a klub pod sadasnjim imenom postoji od 1961. godine. Imena koja je klub nosio bila su Petrovskij, Stal i Metalurg. Jedno vreme 60-tih godina u klubu je kao trener radio i čuveni Valerij Lobanovski koji je preminuo pre tri godine.

U Ligi UEFA Dnjepar je osvojio prvo mesto u Grupi C, pobedivši belgijski Briž (3:2), holandski Utreht u gostima (1:0) i bečku Austriju na svom terenu (1:0).

Jedini poraz Dnjepar je doživeo od španske Saragose u gostima 2:1. U Dnjepru igraju samo ukrajinski fudbaleri i nema nijednog stranca, što je neobično kad su ukrajinske ekipe u pitanju. Trener Dnjepra je 63-godišnji Evgenij Kučerevski. 

U ekipi su su svi Ukrajinci i nema nijednog stranaca što je pomalo neobicno, bar kada su ukrajinski klubovi u pitanju.

Prvi deo prvenstva Ukrajine završen je u decembru i nastavlja se tek u martu. Dnjepar je posle jesenjeg dela sezone na šestom mestu sa 23 boda, 16 manje od vodećeg Šahtjora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve