Nova vest
Fudbal

Subota, 20.11.2004.

13:24

UEFA pooštrava kazne za rasizam

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Evropska fudbalska unija pooštrila je u petak kazne izrečene Sparti iz Praga i Sevilji zbog rasističkih incidenata na njihovim mečevima.

Kazne klubovima UEFA je izrekla 7. oktobra ove godine. UEFA je sankcije klubovima povećala, jer je "pojačana odlučnost da se stane na put rasizmu u evropskom fudbalu".

Akcija UEFA nastupila je nakon što je FIFA pokrenula istragu zbog rasističkih ispada na prijateljskom meču između Španije i Engleske u Madridu.

Fudbalski savez Španije poslao je pismo izvinjenja Engleskoj, jer su domaći navijači vređali fudbalere na rasnoj osnovi i imitirali zvuke majmuna kad god je lopta bila u posedu tamnoputih engleskih reprezentativaca Ešlija Kola i Šona Rajt-Filipsa.

Sparta je kažnjena sa 50.000 švajcarskih franaka (32.000 evra) zbog ponavljanog rasističkog navijanja njihovih pristalica u meču sa francuskim Lionom 28. septembra u Ligi šampiona.

Česi su saopštili da nisu rasisti i tražili smanjenje kazne, ali je UEFA uzvratila zahtevom da kazna bude 75.000 franaka (49.900 evra). Apelaciono veće je odlučilo da kazna iznosi 60.000 franaka (39.500 evra).

Španci su se žalili na kaznu od 15.000 franaka (9.800 evra), koja im je izrečena zbog rasističkih povika navijača i bacanja petardi na meču Kupa UEFA sa portugalskim Nacionalom 15. septembra.

Sevilja je saopštila da je nemoguće zaustaviti unošenje petardi na stadione zbog veličine, a da su uvrede na rasnoj osnovi dolazile samo od manjih grupa navijača. Apelaciono veće UEFA je, ipak, odlučilo da Sevilji poveća kaznu na 25.000 franaka (16.400 evra).

UEFA je, takođe, odbila žalbu Bajera iz Leverkuzena, koji je tražio da se poništi odluka kojom je meč Dinama iz Kijeva i Rome registrovan zvaničènim rezutatom 3:0 za Ukrajince u grupi B Lige šampiona.

Dinamo je odneo sva tri boda sa gostovanja u Rimu 15. decembra, jer je meč prekinut nakon što je sudija na terenu pogođen predmetom balenim sa tribina. Roma je zbog incidenta bila prinuđena da odigra dva mela bez prisustva publike.

Bajer se na takvu odluku UEFA žalio, jer su Nemci gostovali u Rimu 3. novembra, a na tribinama nije bilo ni njihovih navijača. Bajer smatra da je UEFA takvom odlukom uticala i na gol razliku u grupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve