Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 12.08.2004.

21:32

Počinje takmičenje u Drugoj ligi

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Predstojećeg vikenda počinje nova prvenstvena sezona jedinstvene Druge lige Srbije, koja će po opštim ocenama biti mnogo uzbudljivija od Prve lige Srbije i Crne Gore.

Odlukom fudbalskih vlasti, od ove sezone u Srbiji će se igrati jedinstvena Druga liga (prošle godine klubovi su bili podeljeni u tri grupe), a kao i minule sezone u Crnoj Gori će biti jedna Druga liga.

Na kraju sezone, plasman u Prvu ligu obezbediće tri prvoplasirane ekipe iz Druge lige Srbije i prvoplasirana iz Crne Gore.

U jedinstvenoj srpskoj ligi biće 20 klubova od kojih su čak 12 bivši prvoligaši – beogradski Rad i Radnički (Obrenovac), subotički Spartak, zrenjaninski Proleter, Mladost iz Apatina, Budućnost Banatski Dvor, ivanjički Javor, šabačka Mačva, Napredak iz Kruševca, Novi Sad, Mladost iz Lučana i niški Radnički.

Debitanti na drugom nivou su Kosanica iz Kuršumlije i beogradski Voždovac.

Najveći favoriti za osvajanje jednog od prva tri mesta su beogradski Rad, Mladost iz Apatina, zrenjaninski Proleter i Budućnost iz Banatskog Dvora, koja je prošle sezone igrala u najboljoj ligi.

Crnogorska druga liga imaće 10 klubova, od kojih su neki takođe bivši provoligaši - podgorički Kom, Rudar iz Pljevalja, budvanski Mogren. To su, uz Mladost iz Podgorice i kotorski Bokelj najveći konkurenti za osvajanje prvog mesta.

Trener Rada, možda i najvećeg favorita srpske grupe Druge lige, Radmilo Ivančević ocenio je u izjavi agenciji Beta da će liga biti jako teška i naporna, zbog čega je teško prognozirati krajnji ishod.

"Nas svrstavaju u favorite, sa čime se ja slažem. Nadam se da ćemo osvojiti jedno od prva tri mesta, a ja bih voleo baš prvo. Vidim, međutim, da otprilike 15 ekipa ima slične ambicije, a svako verovatno ima i argumente za tako nešto. Nova je liga i mislim da će biti jako neizvesno, ali mislim i da ćemo osvojiti jedno od prva tri mesta", rekao je Ivančević.

Kapiten Budućnosti iz Banatskog Dvora Željko Milošević rekao je agenciji Beta da je cilj kluba povratak u društvo najboljih.

"Naravno da je cilj da budemo među prve tri ekipe i vratimo se u Prvu ligu. Biće, medjutim, jako teško, jer je Druga liga ove godine nikad jača. Biće više konkurenata za prva tri mesta koja vode u elitu, a prednost dajem Radu, Mladosti iz Apatina i nama", rekao je Milošević, kapiten ekipe koja je prošle godine u poslednjem kolu ispala iz Prve lige.

Ekipa iz Banatskog Dvora ima nepovoljan žreb na startu sezone, jer u prve tri utakmice gostuje i to dva puta u Beogradu, protiv Voždovca i Rada, a potom ide na neugodan teren u Novi Pazar. Najviše drugoligaša - šest, biće iz Vojvodine - Spartak, Proleter, Mladost Apatin, Budućnost Banatski Dvor, Srem, Novi Sad, a četiri će biti iz Beograda - Rad, Voždovac, Radnički (Obrenovac) i Bežanija. Niš ove sezone ima dva drugoligaša - OFK Niš i čuveni Radnički, koji je nekada zbog slavne prošlosti dobio nadimak "Real sa Nišave".

Osim očekivanih, zanimljivih utakmica i neizvesne završnice, drugoligaška konkurencija interesantna je i po nazivima stadiona klubova. Tako se, na primer, stadion FK Srema zove "Promenada", FK Bežanija igra "Kraj bežanijske crkve", ime stadiona Vlasine je "Rosulja", Novi Sad ima poznatu "Detelinaru", a obrenovački Radnički "Vašarište". Stadion debitanta u Drugoj ligi Kosanice iz Kuršumlije zove se "Poplava".

Prvo kolo u grupi Srbija igra se u subotu i nedelju od 16.30, a sastaju se:

Proleter - Rad
Spartak - OFK Niš
Mladost (L) - Mladost (A)
Napredak -  Kosanica
Vlasina - Radnički (O)
Mačva - Bežanija
Jedinstvo (Ub) - Novi Sad
Javor - Novi Pazar
Radnički (N) - Srem
Voždovac - Budućnost BD 

Crnogorska druga liga počinje u petak (13. avgusta). Parovi 1. kola:

Bokelj - Mladost
Petrovac - Rudar
Dečić - Mornar
Grbalj - Kom
Jedinstvo (BP) – Mogren

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve