Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 09.08.2004.

15:13

Dvorani debituju u Evropi

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Fudbaleri Budućnosti iz Banatskog Dvora u utorak će u Beogradu ispisati novu stranicu u istoriji kluba, jer će prvi put od nastanka igrati u jednom evropskom takmičenju - Kupu UEFA.

Budućnost na stadionu Partizana u Beogradu dočekuje slovenački Maribor u prvoj utakmici 2. kola kvalifkacija za Kup UEFA.

Budućnost je prošle godine igrala u Prvoj ligi, ali je na kraju sezone ispala u niži rang takmičenja. Učešće u Kupu UEFA obezbedila je kao finalista Kupa Srbije i Crne Gore, koji je osvojila Crvena zvezda. S obzirom na to da je Zvezda bila i šampion države, Budućnost je obezbedila nastup u Evropi.

Od nezavisnosti Slovenije 1991. godine, Maribor je sedam puta bio šampion Slovenije (od 1992. do 2003. godine) i pet puta je osvajao slovenački kup. Takodje, Maribor je jednom izborio i plasman u Ligu šampiona, gde je u grupi osvojio četiri boda.

Medjunarodno iskustvo je nesumnjivo na strani slovenačke ekipe, ali je trener Budućnosti Radivoje Drašković uveren u uspeh svog tima.

"Mogli smo da dobijemo i težeg protivnika, ali to ne znači da smo dobili lakog. Jedina i velika prednost Maribora je što je prethodnih 13 godina igrao u evropskim takmičenjima. Cenim slovenačku ekipu, ali verujem i u svoje momke. Imaju znanja i htenja da predju ovu prepreku", rekao je Drašković na konferenciji za novinare na stadionu Partizana.

Drašković je rekao da je dobro proučio igru slovenačke ekipe i naglasio da je reč o disciplinovanom i odgovornom timu i da je najveća snaga u kolektivnoj igri.

"Imaju dva iskusna igrača, nekadašnjeg reprezentativca Aleša Čeha, koji je duša ekipe i Hrvata Stipe Bulajića, izuzetno visokog igrača, koji komanduje odbranom. Ipak, pobediće ekipa koja bude igrala više timski i koja bude više želela pobedu", rekao je Drašković.

Hendikep za ekipu Budućnosti biće to što zbog povrede ne može da nastupi najveće pojačanje Dejan Osmanović, ali ni Maribor neće biti kompletan, jer su povredjeni Damjan Ošlaj, Dejan Komljenović i nekadašnji fudbaler Novog Sada Milan Rakić.

Kapiten Budućnosti Željko Milošević rekao je novinarima da je Maribor favorit, ali da igrači Budućnosti "imaju nadu da će proći dalje".

"Pobeda od 1:0 ili 2:0 biće nam dovoljna za revanš. Najvažnije je da ne primimo gol ovde", rekao je Milošević, pozivajući navijače iz Beograda, bez obzira da li navijaju za Partizan ili Crvenu zvezdu, da sutra dodju i pomognu ekipi iz Banatskog Dvora.

Predsednica kluba iz Banatskog Dvora Vukica Vučurević izrazila je nadu da će se igrači njenog tima dobro predstaviti u Evropi i da će zabeležiti uspeh protiv Maribora.

Ekipa iz Banatskog Dvora igraće kao domaćin u Beogradu, jer stadion u Dvoru ne zadovoljava evropske, fudbalske standarde.

Meč počinje u 18 sati, a biće otvorena zapadna i istočna tribina stadiona Partizana. Ulaznice koštaju 250 dinara (za obe tribine), a biće puštene u prodaju dva sata pre početka utakmice. Postoji mogućnost da za navijače Partizana bude otvorena južna tribina, jer su oni izrazili želju da bodrenjem pomognu Budućnosti.  "Za sada to još nije potpuno dogovoreno. Volela bih da imamo dobru podršku sa tribina, ali i da navijači Partizana budu pristojni i da bodre nas, a ne svoj matični klub", rekla je predsednica Budućnosti Vukica Vučurević.

Prema informacijama iz slovenačkog kluba, u Beograd će sa ekipom doći i 55 navijača. Ekipa Maribora biće smeštena u hotelu "M", a večeras u 19 sati imaće trening na stadionu Partizana.

Na konferenciji za novinare saopšteno je i da su iz Maribora tražili da u svlačionici pred utakmicu bude i pet kilograma banana i tačno odredjena količina kisele vode, jer su, kako su obrazložili u pismima, to evropski standardi na koje su navikli igrajući u Evropi.

Pred polazak za Beograd, trener Maribora Matjaž Kek izjavio je da njegova ekipa u Beograd dolazi "sa željom da postigne gol i namerom da pobedi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve