Nova vest
Fudbal

Utorak, 15.07.2003.

18:17

Ženski sudija po prvi put u zvaničnoj utakmici UEFA

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prvi put u istoriji fudbala, ženski sudija će suditi zvaničnu utakmicu Evropske fudbalske unije (UEFA), saopšteno je danas iz sedišta ove organizacije u Ženevi.

Švajcarkinja Nikol Petinja, koja je već vrhunski sudija u medjunarodnim susretima ženskog fudbala, vodiće prvu utakmicu kvalifikiacija za Kup UEFA izmedju švedskog AIK-a i islanskog Filkira 14. avgusta. Petinjaova dolazi iz kantona Jura, a već nekoliko godina sudi utakmice švajcarske prve lige i dosad je vodila oko 30 takvih mečeva, saopštila je danas UEFA.

Ova 35-godišnjakinja sudila je finale Svetskog prvenstva za žene 1999. godine, kada je SAD na penale pobedila Kinu. Na listi Svetske fudbalske federacije (FIFA) nalazi se od 1996. godine. "Morate imati ambicije. Što se mene tiče, ne bih mogla da nastavim na ovom nivou da nisam imala ambicije. Važno je da stalno budete motivisani i da sebi postavljate nove ciljeve", rekla je Petinjaova.

Ona je priznala da je muške utakmice teže suditi: "Mnogo je veći ulog nego u većini ženskih mečeva. Pored toga, mnogo se više 'folira' u šesnaestercu - žene to baš i ne rade mnogo", kazala je žena koja je ušla u istoriju fudbala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve