Nova vest
Fudbal

Sreda, 20.11.2002.

20:39

Francuska - Jugoslavija 3:0 - izveštaj i slike

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Jugoslovenska fudbalska reprezentacija poražena je od Francuske rezultatom 3:0, u prijteljskom meču koji je u sredu uveče odigran na Stadionu Francuska u Sen Deniju. Vezista Liona Erik Karijer postigao je dva gola za trikolore, u 12. i 50. minutu, dok je konačan rezultat postavio Olivije Kapo u 70. minutu.

Plavi su počeli meč u očiglednom strahu od protivnika i prvih četvrt sata lopta gotovo nije prelazila centar. Francuzi nisu stvorili mnogo šansi, ali je odmah bilo jasno da su naši defanzivci prespori za Marlea i Anrija, koji su lako probijali po bokovima. Prvi gol postigao je Karijer, pošto ga je Tiram poslužio sa desnog roglja šesnaesterca. Karijer je šutirao, lopta zakačila Krstajića i završila u mreži.

Tada se igra potpuno promenila. Naši fudbaleri su zaigrali neočekivano dobro, počeli da dodaju loptu jedan drugom (što im nije uspevalo pre primljenog gola) i lagano počeli da prave šanse. Marković je bio odličan na desnom boku, Kežman se borio kao lav, a Dejan Stanković je ušao u igru motivisan. Međutim, nepovezanost u finišu sprečila je naše fudbalere da kontre i polukontre pretvore u dobre šanse. Nekoliko pokušaja sa distance zaustavio je Bartez, a centaršutevi nisu pogađali naše napadače.

Na poluvremenu Kovačevića je zamenio Milošević, čime je izgubljena fizička ravnoteža, ali je stvorena izvesna tehnička prednost. Međutim, važnije izmene izvršio je Santini, jer je potencijalne “rupe” Brešea i Desaija zamenio Silvestrom i Mekseom, čime je francuska odbrana dobila na brzini. Pitanje je kako bi to sve funkcionisalo da trikolori iz prve akcije u nastavku nisu dali gol. Iako je u šesnaestercu bilo čak 7 naših igrača, nijedan nije uspeo da zaustavi Petija, koji je nesmetano dodao Karijeru, a ovaj ponovo pogodio mrežu, i ponovo uz odbitak od Krstajićeve noge. To je definitivno poremetilo igru našeg tima i plavi se u drugom poluvremenu nisu sastavili kako treba. Drugi razlog za pad u nastavku je svakako veliki broj izmena, koje su oba trenera vršila. Dok je Santini za nastavak sačuvao Viltora, koji je uigran sa Anrijem, ali i iskusan u reprezentaciji, na našoj strani su se pojavili epizodisti bez ozbiljnog iskustva, i sa malo zajedničkih treninga.

U poslednjih pola sata francuski tim je potpuno vladao terenom, a Viltor je bio pokretač nekoliko veoma lepih akcija. Treći gol je pao u 70. minutu, kada je Marle dobio loptu na levom krilu i sjajno centrirao. Viltor se povukao i pustio loptu Anriju, koji je iz punog trka uhvatio volej. Jevrić je sjajnom paradom sačuvao mrežu, doduše, samo na 3 sekunde. Na loptu je na petercu natrčao Kapo i postavio konačan rezultat.

Posle trećeg gola potpuno je splasnuo ritam utakmice, a prava je šteta što sjajna akcija Kežmana, Koromana, Boškovića i Miloševića nije pretvorena u gol. Oba selektora nastavila su sa izmenama, a prava je šteta što u poslednjih nekoliko minuta šansu nisu dobili Vukić i Markoski, kojima bi ovo bio debi.

Treba reći i nešto o atmosferi. Iako je igran prijateljski meč, na tribinama stadiona u Sen Deniju okupilo se skoro 70.000 ljudi. Sve vreme publika se odlično zabavljala, što je sasvim jasno pokazalo da je reč o prijateljskoj utakmici. Posebno upadljivi su bili brojni navijači našeg državnog tima.

Završni komentar bi mogao biti: Francuska je sasvim druga klasa u odnosu na naš, ali i sve ostale timove sa kojima su se “plavi” susretali u poslednje vreme. Mnogo su brži u napadu, tehnički odlični, a odbrana im je jaka, visoka i čvrsta. Daleko od toga da su nepobedivi (što vam svaki ponosni Danac može potvrditi), ali je za tako nešto potrebno igrati presing na njihov vezni red, sprečavajući ih da prave šanse. U prijateljskom meču niko nema motiva da tako nešto radi. Posebno je teško igrati protiv takvih igrača (takvog tipa, a ne takvog kvaliteta) kada ih pustite da rano povedu. Onda zavisite od njihov milosti. Međutim, utisak je da ova utakmica zapravo ne znači ništa više od prilike da naši mladi igrači steknu novo iskustvo sa veoma jakim protivnikom. Kao takva, utakmica je potpuno uspela. Na rezultat niko ozbiljan nije ni računao, zar ne? A rezultat nam i tako treba protiv Azerbejdžana i Velsa, a ne u Sen Deniju.

Francuska
: Bartez, Tiram, Desai, Breše, Gala, Makelele, Karijer, Kapo, Peti, Marle, Anri
Igrali još: Silvestre, Mekse, Viltor, Žili, Moreira
Jugoslavija: Jevrić, Marković, Dragutinović, Vidić, Mihajlović, Krstajić, Duljaj, Stanković, Đorđević, Kežman, Kovačević
igrali još: Kovačević, Trobok, Bošković, Koroman, Dudić, Stefanović
Stadion »Francuska«, gledalaca preko 60.000.
Strelci: Karijer 12’ 1:0, Karijer 50’ 2:0, Kapo 70’ 3:0

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve