Nova vest
Fudbal

Nedelja, 08.09.2002.

09:16

Trijumf Velsa u Helsinkiju

Izvor: B92, BBC

Autor:B92, BBC

Default images

Fudbalska reprezentacija Velsa pobedila je danas kao gost ekipu Finske sa 2:0 u Helsinkiju u prvom mecu Devete kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo 2004. godine.

Golove za Vels postigli su Dzon Harston u 31. minutu i Sajmon Dejvis u 73. minutu.

Mec u Helsinkiju posmatralo je oko 36.000 gledalaca.

Timovi:

FINSKA
: 1-Anti Nijemi, 2-Vile Nilund (17-Dzonatan Johanson 71), 3-Jane Sarinen (16-Peter Koptef 80), 4-Sami Hipija, 5-Hanu Tihinen, 6-Aki Rihilahti, 7-Mika Nurmela (Mika Kotila 87), 8-Temu Tainio, 9-Sefki Kuci, 10-Jari Litmanen, 11-Jonas Kolka.

VELS
: 1-Pol Dzons; 2-Mark Dilejni, 3-Geri Spid, 4-Endi Melvil, 5-Deni Gabidon, 6-Mark Pembridz, 7-Robi Sevidz, 8-Endi Dzonson (12-Kreg Belami 78), 9-Dzon Hartson, 10-Sajmon Dejvis, 11-Rajan Gigs.

Pocetak utakmice bio je oprezan i jedino je Mika Nurmela bio opasan po gol protivnika. Igrom Velsa rukovodio je Mark Pembridz. Posle duge lopte Spida, Gigs je poslao pas pred gol, a Hartson je sa zadnje stative salje ispod Niemija. Posle toga su Finci bili prinudjeni da napadnu. U drugom poluvremenu Finska dva puta pogadjaju stativu, ali lopta ulazi u njihovu mrezu. Ovoga puta akciju je pokrenuo Robi Sevidz, ponovo je asistirao Gigs, a strelac je sa blize stative bio Sajmon Dejvis. Ovo je mladom igracu Totenhema drugi uzastopni gol za reprezentaciju, a sjajnu formu pokazuje i u klubu, kome je doneo bodove sa gostovanja Carltonu lepim pogotkom.

Velska postava na ovom mecu bila je pomalo cudna, jer je Geri Spid, tokom cele karijere vezista, igrao na levom beku i imao velikih problema sa Nurmelom. Najveca zvezda finskog tima, Jari Litmanen, jos uvek nije u forimi. Njega su godinama drzali klupi u Barseloni i Liverpulu, pa ce mu povratak u Ajaks dobro doci. Kuriozitet utakmice je da su oba golmana clanovi istog kluba, Sautemptona, koji je na 19. mestu u Premijer ligi sa samo 2 boda. Za Marka Hjuza, legendarnog centarfora Mancester Junajteda (kao i Barselone, Bajerna, Celsija, Sautemptona i Blekburna), a vec nekoliko sezona menadzera velskog nacionalnog tima, veliko ohrabrenje je povrataka sjajnog napadaca Krega Belamija. Belami je doziveo povredu noseci dres Njukasla jos u martu i vratio se na teren pre nekoliko dana, a sada je zaigrao 12 minuta za reprezentaciju. On bi sa Dzonom Hartsonom (Seltik), koji je u prethodnih 7 meceva u dresu Velsa postigao 7 golova, trebalo da predstavlja ubitacan tandem, a sudeci po igri nase odbrane protiv Ceske, bolje da ne dajemo prognoze.

Finski tim je igrao bolje nego sto rezultat govori. Finci su na svom terenu tvrd orah, a ovo je njihov prvi poraz kod kuce posle 10 meceva, ukljucujuci gostovanja Engleza i Nemaca u proslim kvalifikacijama. Oni imaju odlican tandem u odbrani Hipija-Tihinen, kao i niz solidnih napadaca i ofanzivnih vezista – pored Litmanena tu su Kolka, Johanson, Forsel i Kuci. Sefki Kuci je Albanac rodjen na Kosovu, koji se iselio u Finsku pocetkom 90-ih. Igrao je za Helsinki protiv Zvezde, ali nije dosao u Beograd na revans. Vec trecu sezonu je na Ostrvu, gde igra za Sefild Venzdej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve