Nova vest
Fudbal

Subota, 07.09.2002.

19:38

EP 2004: Pobede Italije i Velsa u grupi 9

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

U subotu su pocele kvalifikacije za EURO 2004.godine u Portugaliji. Ovog vikenda bice odigrano 20 utakmica u svih 9 grupa. Za sve Jugoslovene, upravo poslednja 9. grupa je i najzanimljivija jer ce se u njoj takmiciti i reprezentacija Jugoslavije.

Najvece iznenadjenje na startu priredila je Fudbalska reprezentacija Farskih Ostrva igrajuci nereseno 2:2 (2:0) sa selekcijom Skotske u prvom kolu pete grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2004. godine.

Malo je nedostajalo da Farska Ostrva, autsajder u ovom mecu, naprave senzaciju i pobede Skotsku, posto su imali prednost do nekoliko minuta pred kraj meca.

Farska Ostrva povela su golom Dzona Petersena u sestom minutu, a isti igrac u 11. minutu povecao je prednost na 2:0. Skoti su smanjili u 61. minutu preko Pola Lambera, da bi Beri Ferguson u 84. minutu koliko-toliko spasao cast svoje selekcije.

U drugoj kvalifikacionoj grupi za EURO 2004. Norveska i Danska takodje su igrale nereseno 2:2 (0:1).

Danska je povela golom Jana Dala Tomasona u 23. minutu, da bi Norvezani izjednacili golom Jona Arnea Risea u 55. minutu. Danci su ponovo imali vodjstvo od 72. minuta, a strelac je opet bio Tomason. Medjutim, u poslednjim trenucima meca izjednacio je Dzon Kerju.

U jednom od derbija ovog kola Rusija je pobedila Republiku Irsku u Moskvi 4:2. Golove za Rusiju postigli su Kariaka u 20., Bescastnik u 25., Kerzakov u 72. i Bab ( autogl u 89.minutu). Irci su se dva puta vracali u igru golovima Doertija u 69. i Morisona u 76.minutu, ali je to bilo sve. Mnogo veci problem sa selektora Mek Kartija predstavlja povreda Dana koji je morao ranije da napusti igru.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske odigrala je danas neocekivanih 0:0 sa selekcijom Estonije u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2004. godine.

Novi hrvatski selektor Oto Baric, koji je u junu prezueo ekipu i obecao da ce je ponovo izgraditi, izveo je na teren 11 igraca koji nikada nisu igrali zajedno - sto se na terenu i videlo.

Golman domacih Stipe Pletikosa morao je u dva navrata da intervenise da bi sacuvao ekipu u igri. Hrvatska je igrala bolje u drugom poluvremenu, kada je u 46. minutu u igru usao Milan Rapaić, koji je stvarao sanse i napadao, ali to nije bilo dovoljno da domaci postignu pogodak.

Podsetimo, danas su na programu i dve utakmice grupe 9 u kojoj se takmici i reprezentacija Jugoslavije.

U prvoj utakmici grupe 9 (u kojoj se takmici i Jugoslavija), Vels je pobedio Finsku u Helsinkiju 2:0. Prve bodove Velsanima doneli su Hartson u 30. i Sajmon Dejvis u 72. minutu.

Italija je protiv Azerbejdzana igrala u Bakuu. Italijani su pobedili sa 2:0 autogolom Ahmadova u 32. i pogotkom Del Pjera u 64.minutu.

Francuzi jedva do pobede na Kipru

Fudbalska reprezentacije Francuske pobedila je danas kao gost selekciju Kipra 2:1 u prvom mecu Prve kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo 2004. godine.

Francuzi, nekadasnji svetski prvaci i aktuelni evropski sampioni, bili su na ivici blamaze, posto su Kiprani poveli u 15. minutu golom Janisa Okasa, ali su Djibril Sise u 38. i Silvan Viltor u 52. minutu ipak spasli cast "galskih petlova".

Kiparska reprezentacija, ciji je selektor, jugoslovenski trener i nekadasnji fudbaler beogradskog Partizana Momcilo Vukotic, odlicno je parirala Francuzima pred 12.000 svojih navijaca u Nikoziji.

Francuzi su danas igrali znatno oslabljeni bez golmana Fabijana Barteza, odbrambenih fudbalera Vinsenta Kandele i Biksenta Lizarazua i napadaca Davida Trezegea i Tjerija Anrija.

Parovi i rezultati meceva odigranih u subotu:

Grupa 1:
Kipar - Francuska 1:2
Slovenija - Malta 3:0

Grupa 2

Norveska - Danska 2:2
Bosna-Hercegovina - Rumunija 0:3

Grupa 3
Austrija - Moldavija 2:0
Holandija - Belorusija 3:0

Grupa 4
Latvia - Svedska 0:0
San Marino - Poljska 0:2

Grupa 5
Farska Ostrva – Skotska 2:2
Litvanija - Nemacka 0:2

Grupa 6
Jermenija – Ukrajina 2:2
Grcka - Spanija 0:2

Grupa 7
Turska - Slovacka 3:0

Grupa 8
Hrvatska - Estonija 0:0
Belgija - Bugarska 0:2

Grupa 9

Finska – Vels 0:2
Azerbejdzan - Italija 0:2


Grupa 10

Rusija - Irska 4:2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve