Nova vest
Fudbal

Petak, 30.11.2007.

21:32

Značajna reforma LŠ od sezone 09/10

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Evropska fudbalska federacija (UEFA) prvog dana sednice Izvršnog odbora u Lozani donela je značajne odluke o promenama u evropskim kupovima. Intertoto kup je ukinut, Kupu UEFA promenjen format takmičenja, a put u Ligu šampiona značajno je olakšan prvacima zemalja koje nisu visoko na listi UEFA.

Najznačajnije promene u Ligi šampiona odnose se na prohodnost za klubove koji osvoje titule u slabijim ligama među kojima je i Meridijan Superliga. Od 2009. godine 22 kluba će bez kvalifikacija u Ligu šampiona, pored sadašnjih 16 to će biti i trećeplasirani klubovi iz tri najjače lige (trenutno Engleska, Italija i Španija), i prvaci država koje su od 10. do 12. mesta na listi UEFA.

Pet mesta obezbediće pobednici kvalifikacija u kojima će učestvovati četvrtoplasrani, trećeplasirani ili drugoplasirani klubovi u prvenstvima zemalja koje su na listi između prvog i 15. mesta.

Čak pet mesta obezbediće pobednici kvalifikacija u kojima neće biti nijedne ekipe iz 12 najjačih evropskih liga. Za njih će se boriti prvaci zemalja koje se nalaze od 13. do 52. mesta, među kojima je i šampion Srbije, a u konkurenciji će, prema aktuelnim listama, biti prvaci Češke, Belgije, Grčke, Švajcarske, Bugarske, Norveške, Danske, Austrije, Srbije, Izraela, Švedske, Slovačke, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Kipra, Slovenije, Finske, Letonije, BiH...

"Liga šampiona jeste vrhunsko takmičenje ali smo morali da ga približimo manjim klubovima. Sada ćemo u grupama imati više prvaka svojih država," rekao je Platini koji je ovom reformom ispunio jedno od ključnih predizbornih obećanja.

U Kupu UEFA u fazi po grupama igraće 48 ekipa, u dvanaest grupa po četiri, dvokružno. Po dve će u šesnaestinu finala u koju će se, kao i do sada, uključivati trećeplasirani klubovi iz grupa Lige šampiona.

Kvalifikacije će imati četiri kruga, a poraženi klubovi iz drugog i trećeg pretkola Lige šampiona nastaviće takmičenje u četvrtom pretkolu Kupa UEFA i takmičenju po grupama.

S obzirom na činjenicu da će se igrati duge kvalifikacije za Kup UEFA ukida se Intertoto kup.

Finale Lige šampiona od sezone 2009/2010 igraće se subotom a ne sredom.

"Na poslednjem finalu u Atini bio sam zbunjen, nije bilo ljudi sa decom na tribinama. To će se možda promeniti kada se finale bude igralo vikendom," rekao je Platini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve