Nova vest
Fudbal

Utorak, 26.01.2021.

13:30

Piksijeva trenerska karijera – 2 trofeja i osam godina "proseka"

Sve je izvesnije da će Dragan Stojković Piksi biti novi selektor Srbije.

Izvor: B92

Autor:B92

Piksijeva trenerska karijera – 2 trofeja i osam godina
Foto: Profimedia

Očekuje se da Stojković preuzme "orlove" manje od dva meseca pre početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022.

Stojković je stekao status legende u dresu Crvene zvezde, Olimpika iz Marseja i reprezentacije Jugoslavije, a status božanstva u delekom Japanu.

Pročitajte još Piksi selektor Srbije za platu od milion evra

Međutim, po završetku igračke karijere Piksi nije odmah počeo trenersku, već je krenuo putem kojim se ređe ide – od fotelje.

Nasledio je 2001. čuvenog predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije Miljana Miljanića, ali tokom njegovog mandata "plavi" nisu stili ni do Mundijala 2002. ni do EURO 2004.

Dve hiljade pete se sa Terazija seli u Ljutice Bogdana i potaje predsednik Crvene zvezde, a tokom njegove dve sezone na "Marakani" crveno-beli su osvojili dve duple krune.

Tek posle Zvezde Stojković odlučuje da se okuša kao trener, ali ovaj put daleko od Srbije, u svom drugom domu – Nagoji.

U prvoj sezoni 2008. stiže do treće pozicije, da bi naredne njegov tim bio tek deveti. Međutim, već 2010. Piksi dovodi Nagoju do titule šampiona Japana.

Nije je odbranio sledeće godine, bio je drugi, ali je ipak osvojio jedan trofej Superkup, svoj drugi i za sada poslednji.

Nakon sedmog, pa 11. mesta u naredne dve godine, Stojković napušta Nagoju i Japan.

Usledila je dvogodišnja pauza, da bi 2015. preuzeo kineskog superligaša Gvangdžu R&F, a 2016. dobija nagradu za trenera godine u Srbiji.

Pet godina je vodio ovaj tim iz južne Kine, ali mu je najbolji rezultat bilo peto mesto 2017. godine.

Te godine je bio velika želja FSS da nasledi Slavoljuba Muslina na mestu selektora pred Mundijal u Rusiji, ali je odbio zbog ugovora u Kini.

U Gvangdžuu se zadržao još dve sezone, ali je prošle bio tek 12. u Superligi sa najgorom odbranom i čak 72 primljena gola na 30 utakmica.

Dok čekamo potvrdu da li će Stojković biti selektor, on je već komentarisao potencijalni dolazak na klupu Srbije.

"Znam da bih nas odveo u Katar. Znam, jer verujem u to i izvukao bih iz igrača maksimum", rekao je Stojković pre mesec dana za TV K1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve