Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.06.2012.

09:18

Dve decenije od fudbalskih sankcija

Pre dve decenije fudbaleri Jugoslavije su vraćeni sa Evropskog prvenstva u Švedskoj zbog sankcija UN-a prema Saveznoj republici Jugoslaviji.

Izvor:

Autor:

Default images

Četvrtfinalisti sa Mundijala u Italiji su bili među favoritima za osvajanje tog turnira, ali je umesto njih igrala Danska i osvojila ga.

Vladimir Jugović se priseća da je zbog neigranja na Evropskom prvenstvu mogao da ostane bez transfera u italijansku Sampdoriju.

"Od igara na tom turniru zavisilo je da li ću preći u Sampdoriju", rako je bivši fudbaler Crvene zvezde, koji je ipak u leto 1992. postao član kluba iz Đenove.

Jugović je, međutim, rekao da to iskustvo nije bilo prijatno, kao i da je dugo odsustvo sa velikih takmičenja ostavilo traga.

"Sigurno da nije bilo prijatno što su mladi igrači uskraćeni daigraju za reprezentaciju, posebno u tim godinama. Četiri godine odsustva sa međunarodnih takmičenja previše je u karijeri jednog igrača".

Jugović: Bili smo bolji od Danaca

Umesto selekcije sastavljene većinom od omladinskih prvaka sveta iz Čilea 1987. godine, na Evropsko prvenstvo plasirala se Danska - i postala prvak.

Danci su u kvalifikacijama bili drugi u Grupi 4, iza Jugoslavije, a ispred Severne Irske, Austrije i Farskih Ostrva. Nekadašnji vezni igrač Juventusa, Intera i Lacija rekao je da veruje da bi tadašnji tim Jugoslavije zabeležio dobar rezultat.

"Bili smo mladi i perspektivni i sigurno bismo imali zapaženu ulogu u Švedskoj. Bili smo bolji od Danaca u kvalifikacijama, ali pitanje je da li bi se i na turniru sve poklopilo i šta bi bilo".

Jugović je dodao i da mu je jedan od najboljih igrača Danske Mikael Laudrup, koji je tada bio u svađi sa selektorom, kazao da nije igrao i iz poštovanja prema Jugoslaviji, ali da mu se niko nije zahvalio zbog toga.

"Jedan moj super prijatelj, Mikael Laudrup tada nije želeo da igra, a rekao mi je da mu niko iz Srbije nije zahvalio zbog toga".

Lukić: Jugoslavija bi stigla do polufinala ili finala

Predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Vladan Lukić nije putovao u Švedsku pošto je u kvalifikacionoj utakmici sa Austrijom u Beču polomio nogu, ali je siguran da bi Jugoslavija u Švedskoj ponovila uspeh iz kvalifikacija i igrala polufinale ili finale.

"Ta ekipa je u svojoj kvalifikacionoj grupi bila ubedljivo najbolja i zato ne treba sumnjati da bi na EP ponovila uspeh, odnosno igrala u finalu ili polufinalu. Bio je to zaista sjajan tim, što su pokazale i kasnije karijere igrača".

Lukić je dodao da se niko nije nadao da će fudbaleri biti izbačeni sa prvenstva Evrope zbog političke odluke.

"Pričalo se da je moguće tako nešto, ali verovali smo da se to neće dogoditi. Smatrali smo da politika neće izvršiti toliki uticaj na sport. Nažalost, bila je to još jedna potvrda koliko su politika i sport povezani".

Lukić je rekao i da je utakmice Evropskog prvenstva gledao na televiziji, ali da nikada nije imao potrebu da s reprezentativcima Danske sa kojima se sretao tokom igračke karijere priča o tome.

Evropsko prvenstvo u Švedskoj 1992. godine igralo se od 10. do 26. juna, a odluka o izbacivanju fudbalere SRJ zatekla je u Stokholmu nekoliko dana pre početka turnira.

"Nisu nam dozvoljavali da poletimo"

Bivši pilot JAT-a Stevan Popov kazao je da je imao mnogo problema da ode po ekipu i vrati je nazad.

"Preko Miljana Miljanića sam saznao da je reprezentacija povučena sa Evropskog prvenstva iz Švedske i on me je zamolio da nađem način kako da dođem po njih, jer sam u to vreme bio direktor letačke operative u JAT-u", prisetio se Popov u razgovoru za Radio Beograd.

"Međunarodna zajednica, međutim, nije dozovljavala taj let. Sticajem okolnosti, došao sam do generalnog sekretara UN Butrosa Butros-Galija i od njega sam dobio odobrenje da imam 24 sata da odem po reprezentaciju i vratim ih nazad", dodao je Popov.

Pilot JAT-a je rekao da je u Stokholmu aerodromska kontrola odugovlačila poletanje ka Beogradu, kako bi istekao rok od 24 sata i kako bi avion morao da ostane u Švedskoj, a fudbaleri da se vrate autobusom ili brodom.

"To bi bila totalna bruka za državu i za reprezentaciju, a oni su to i želeli... Tada sam shvatio da nema više priče i da moram da radim po svom osećaju, makar poleteli i bez dovoljno goriva. U dolasku sam video autoput na obali Baltičkog mora i planirao sam da, ako bude trebalo, sletim na njega".

Popov je rekao da je, pošto je upalio motore i spremio se da polete, aerodromska kontrola pristala da pozove cisternu sa gorivom, ali da ona mora da bude plaćena.

"Bilo je potrebno da se plati oko 2.000 dolara, ali mi nije bilo jasno zašto kada smo sve uzimali na karticu i išlo je preko računa. Sve
je prethodno bilo plaćeno i dogovoreno... Morali smo, ipak, da skupljamo pare u avionu, a davali su igrači, pokojni (generalni sekretar) Branko Bulatović, naš predstavnik Slobodan Babić...",
kazao je pilot.

Popov je rekao da, kada je konačno poleteo ka Beogradu, više nije imao probleme, a da je uz dozvolu beogradske kontrole dobio priliku da kruži iznad centra grada na visini od 70-80 metara.

"Cela avantura se završila na opštu radost, a sutradan je napravljena utakmica izmedju crvenih i plavih pred punim stadionom Crvene zvezde", podsetio je Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve