Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 30.01.2023.

10:54

Bogdanović: Obradović me je naučio da budem profesionalac

Srpski košarkaš Bogdan Bogdanović, bek Atlanta Hoksa, pričao je o svojim ambicioznim ciljevima u NBA, Evroligi i debati NBA-Evropa.

Izvor: B92

Autor:B92

Bogdanović: Obradović me je naučio da budem profesionalac
Foto: Profimedia

Bogdanovića odlikuju obrazovanje, poreklo, balkanski geni i ta "drskost" u igri sa kojom se rađaš, piše "Mundo deportivo".

Jedan je od mnogih projekata proizišle iz bogate srpske škole iskovane u Partizanu, mudrost i disciplina Željka Obradovića u Fenerbahčeu i na kraju sam vrh NBA košarke.

"Da li je ovo dobra godina za težnju ka osvajanju prstena? Uvek postoji prilika da se osvoji. Svi žele da ga dobiju, pitanje je da saznamo kako", počinje priču Bogdanović.

Njegov prvi odgovor upozorava da tu crtu srpskog identiteta, opsednutost za pobedom.

"Bogi"
je najveći klubski rezultat napravio sa Fenerbahčeom, osvajanjem Evrolige 2017. godine, a isto želi da postigne i u Americi.

Malo mu je falilo da to postigne 2021. godine, nakon trogodišnjeg angažmana u Sakramentno Kingsima.

Milvoki ga je potpisao kao ograničeno slobodnog agenta krajem 2020. godine, pre nego što je otvoren "prelazni rok".

Franšiza iz Viskonsina je uhvaćena na delu i morala je da poništi transfer, uprkos činjenici da je Janis Adetokumbo rekao da "umire od želje" da ga ima pored sebe i da je insistirao na tome.

Bogdanović, koji je na kraju potpisao ugovor sa Atlantom, na kraju je podneo najveću žrtvu, jer je te sezone prsten osvojio baš Milvoki.

"Iskreno, ne razmišljam mnogo o tome. Osećam se veoma dobro u ovom trenutku karijere, svaka godina je drugačiji izazov, različite prilike, drugačija motivacija. Osećam se dobro i srećan sam što svakog dana napredujem", kaže Bogdanović.

"Gledam dosta EL, posebno Partizan i Fenerbahče"

Tridesetogodišnji bek je jedan od retkih konstantnih šestih igrača na klupi Atlante, a nedoslednost druge jedinice ističe se kao jedan od problema tima Nejta Mekmilana prema njegovim visokim ambicijama.

Bogdan ove sezone u proseku beleži 15 poena, 4,4 skoka i 3 asistencije za 30 minuta na parketu uz zapaženih 36,5% šuta za tri.

"On urođeno razume igru, jednostavno je stvoren za nju, bilo da je u pitanju šut ili ulaz. Razume sa kim igra, šta je dobar šut, šta nije, kako da igra sa saigračima, ima veoma visok košarkaški IQ. Pored toga, ima dobre veštine, rukuje loptom, dodaje, šutira. On se ne plaši, ne plaši se NBA", rekao je Greg Popovič , u izjavama koje je prikupio portal NBC Sport, u sezoni 2017/18. godine.

Kao što je Popović za američku košarku, tako je Obradović za evropsku.

Obradović se takođe ne stidi sa da kaže lepu reč na račun naših igrača koji igraju "preko bare".

"Željkov uticaj na mene je bio ogroman, od njega sam mnogo naučio, on je jedan od najboljih trenera na svetu i fantastičan mentor, naučio me je da budem profesionalac i kako da učinim saigrače boljim. Osećam se blagosloveno i srećno što sam sa njim podelio deo trenerske karijere, osvajanje Evrolige sa njim je svakako bio jedan od najsjajnijih trenutaka u mojoj karijeri“, ističe Bogdanović.

Na pitanje da li sziže da prati Evroligu, on odgovara:

"Da, pratim Evroligu, gledam dosta utakmica kad god mogu, posebno Partizan i Fenerbahče, koji su moja dva tima. Nadam se da će se Bjelica vratiti, biće im bolje sa njim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve