Nova vest
Košarka

Petak, 27.01.2023.

17:00

"Rat" u "Pioniru" pripao Partizanu – Ledej heroj u "osveti" nad Zvezdom

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu rezultatom 79:78 u derbiju 21. kola Evrolige.

Izvor:

Autor:

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Tako su se crno-beli "osvetili" za poraz u prethodnoj utamici dve ekipe u Evroligi u kojoj je domaćin na ovom meču slavio posle još jedne dramatične završnice.

Međutim, zahvaljujući neverovatnoj trojki Nemanje Nedovića uz zvuk sirene, Zvezda je zadržala bolji međusobni skor koji može da odlučuje za plasman u plej-of, u slučaju istog učinka dva tima.

Partizan je od preokreta na 10:9 u uvidnim minutima meča, vodio konstantno u "Pioniru", ali je Zvezda stalno držala priključak, pre sveg zahvaljujući odličnom šutu za tri poena.

To nas je dovelo do neizvesne završnice, u kojoj crno-beli nisu napravli nijednu grešku, sigurno su realizovali slobodna bacanja i na kraju zasluženo slavili.

Obe ekipe sada imaju po 10 pobeda i 11 poraza. Partizan u narednom kolu igra sa Asvelom u Beogradu, dok će Zvezda put Bolonje gde je čeka Virtus.

Kod Partizana je najefikasniji bio duo Ledej-Egzum sa po 20 poena.

Krilni centar je pogodio četiri od pet šuteva za tri i pored toga imao tri skoka, dok je Australijanac podelio pet asistencija i imao četiri skoka.

Dvocifren je bio i Matijas Lesor sa 13 poena i osam skokova.

Kod Zvezde se istakao Luka Vildosa sa 26 poena i šest skokova i dve asistencije, dok je Nemanja Nedović dodao tri poena manje.

Ognjen Dobrić je jedini još bio dvocifren sa 13 poena, dok je Filip Petrušev posle osam poena uhvatio osam skokova.

Zvezda nije mogla da se nada boljem otvaranju, a Partizan gorem.

Već iz prve akcije se Nemanja Nedović digao na šut za tri i pogodio, tako podsetivši sve okupljene kako se okončao premijerni „večiti“ derbi u kontinentalnom takmičenju (iako su se svakako prethodno navijači crveno-belih pred početak potrudili da se na to ne zaboravi svojom koreografijom).

Partizan je nešto sporije krenuo i nisu puleni Željka Obradovića iskoristili par prvih napada, ali stižu do izjednačenja sredinom uvodnih 10 minuta, a potom i prednosti nakon poena Lesora koji je bio najbolji košarkaš na parketu na početku meča.

Kako su sa terena iskoračili Nedović i Vildosa, tako su i počeli problemi za Zvezdu. U napadu su bili bezidejni, dok je protivnik na drugoj strani počeo da pogađa šuteve za tri. Partizan je krenuo u seriju i stigao do najveće prednosti od osam poena.

Imala je Zvezda skriveno oružje u vidu ofanzivnog skoka, stare boljke Partizana i samo zahvaljujući njemu su uspevali da održavaju priključak. Vildosa je dodao malo svoje „magije“ i pogotkom za tri uz zvuk sirene vratio meč na posed razlike pred drugu deonicu.

Bio je Partizan bolji rival i u drugih 10 minuta tokom kojih je Zvezda nastavila svoje mučenje sa izgubljenim loptama (poluvreme završili sa njih 10, naspram Partizanovih četiri).

Otvorili su deonicu sa serijom od pet poena bez odgovora protivnika, ali se crveno-beli vraćaju nakon čega sledi obračun Egzuma i Nedovića i povratak Zvezde na zaostatak od samo jednog poena.

To je bio samo prvi put od mnogih kada je domaćin prišao toliko blizu i posle toga doživeo blokadu zbog koje nije mogao da preokrene rezultat.

Epilog je uvek bio takav da je Partizanu dopušteno da se ponovo razigra, o čemu svedoči još jedna prednost od osam poena sa kojom su otišli na poluvreme nakon kasne trojke Ledeja.

Niko nije mogao da predvidi ono što je usledilo u drugom poluvremenu, a to je bio napadački impotentni Partizan.

Nikako nisu uspevali da stignu do koša i sve do duboko u drugu polovinu treće deonice jedine poene je postizao Dante Egzum.

Zvezda je to iskoristila tek koliko da nadoknadi zaostatak iz prvih 20 minuta, ali ne i da pređe u vođstvo.

Još jednom su dozvolili protivniku da se raspuca. Avramović je došao do prvih poena nakon trojke, a onda je i na ovom meču talični Zek Ledej bio precizan iza linije 6,75.

Ono što je Partizan uradio u trećoj, to je Zvezda u četvrtoj. Već nakon minut igre su imali tri lične greške i time sebe "osakatili" u odbrani.

Crno-beli su bolje otvorili poslednjih 10 minuta, ali se razigrao Ognjen Dobrić i sa dve vezane trojke vratio utakmicu na posed razilike.

U tim trenucima se ponovo istakao najbolji igrač na susretu Zek Ledej koji je devet od svojih 20 poena postigao u ovoj četvrtini.

Ipak, "dečije" bolesti mogle su skupo da koštaju Partizan. Daleko od toga da Zvezda nije imala svoju šansu. Ponovo je prokockano nekoliko napada za prelazak u vođstvo.

Na kraju je Nedović prilikom jednog napada proklizao i izgubio loptu, a potom napravio faul. Prvi na meču, ali jedan od ključnih.

Ušlo se u penal završnicu gde je Egzum u tri navrata izašao na liniju za slobodna bacanja i samo mu je jednom "zadrhtala" ruka što nije koštalo njegov tim.

Nedović se donekle iskupio i uz zvuk sirene pogodio trojku iz velike udaljenosti, koja nije imala uticaj na konačan ishod ovog meča, ali je dovela do toga da Zvezda ima bolji međusobni skor jer je izgubila sa manjom razlikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

768 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d