Nova vest
Košarka

Utorak, 13.12.2022.

17:45

Zvezdina deseta u nizu – svemogući Vildosa čuva auru nepobedivosti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Žalgiris rezultatom 77:73 u 13. kolu Evrolige.

Izvor:

Autor:

Zvezdina deseta u nizu – svemogući Vildosa čuva auru nepobedivosti
Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs

To je deseta uzastopna pobeda za tim sa Malog Kalemegdana u svim takmičenjima, odnosno šesta u Evroligi od kako je na klupu seo Duško Ivanović.

Ujedno, verovatno i najslabija partija crveno-belih od dolaska crnogorskog stručnjaka, koja se opet završila pobedom što govori dovoljno o momentumu i snazi tima iz srpske prestonice.

Žalgiris je u Beograd stigao oslabljen neigranjem Ignasa Brazdeikisa i Mantasa Kalneitisa, ali su bili bolji protivnik tokom dobrog dela utakmice. Pomogla im je i katastrofalna organizacija napada protivnika koja je trajala gotovo svih 40 minuta.

Obaveze u napadu su spale na Kinana Evansa, koji je tu ulogu oberučke prihvatio. Da je tako igrao u Makabiju, nikada ne bi napustio "ponos Izraela". Nanizao je osam poena u uvodnom minutima, a Branko Lazić usamljen na drugoj strani nije bio dovoljan da se suprotstavi njemu i Ulanovasu.

Žalgiris je stekao ranu prednost, koja je uskoro narasla i na dvocifrenu, a +10 je ujedno i najveća prednost jedne ekipe u meču koji se uglavnom igrao na dva poseda razlike.

Ponovili su se problemi sa startnom postavom Crvene zvezde koja nije uspevala da na pravi način otvori meč, te je na rezervistima bilo da donesu preokret. Ovoga puta je to bio Stefan Lazarević koji je obeležio drugu deonicu. Osam poena je postigao srpski košarkaš, od čega poslednja dva sa linije za slobodna bacanja čime je doneo prednost svojoj ekipi.

Međutim, za Zvezdu je na ovom meču bilo simptomatično to da čim pređu u prednost i imaju šut za uvećanje te prednosti isti promaše. Nekoliko puta se to dešavalo, tako da Zvezda niti u jednom trenutku nije imala opipljiviju prednost.

U drugom poluvremenu su se razigrali Nemanja Nedović i Stefan Marković. Prvopomenuti se ponovo mučio sa šutem za tri (2/11), ali je pogađao kada je bilo najvažnije, dok je Marković briljirao na defanzivnom kraju.

Javila se bojazan tokom polovine treće deonice nakon katastrofalne sekvence Hasana Martina. Centar Zvezde je promašio dva sloobdna bacanja, a zatim je i izblokiran nakon ofanzivnog skoka. Posle toga se Žalgiris još jednom odvojio na +9, poslednji put. Nedović je pogodio iza linije 6,75, potom i Dobrić, pa su u poslednjih 10 minuta ušli sa samo dva poena zaostatka.

Peta neizvesna završnica i peta pobeda Zvezde, a ponovo je glavnu ulogu imao Luka Vildosa. Fenomenalnog igrača imaju crveno-beli. Pogađao je iz nemogućih pozicija, "krao" lopte i doneo svojoj ekipi preokret. Naposletku je hladan "kao špricer" pogodio dva slobodna bacanja za overu pobede, a čitava hala "Aleksandar Nikolić" je skandirala: "Argentina, Argentina!".

Vildosa je bio i najefikasniji sa 25 poena, tri ukradene i dve asistencije. Nedović je dodao 21 poen, četri asistencije i tri skoka i njih dvojica su jedini bili dvocifreni.

Kod Žalgirisa se istakao Evans 18 poena i osam skokova, dok su Hejs i Ulanovas dodali po 14 poena.

Zvezda sada ima sedam pobeda i šest poraza i trenutno su osmi u Evroligi pred meč sa Olimpijom u Beogradu.

Evroliga, 13. kolo

Utorak
Crvena zvezda - Žalgiris 77:73
Olimpijakos - Fenerbahče u toku
Asvel - Partizan Mozzart Bet u toku
Bajern Minhen - Real Madrid u toku
Olimpija Milano - Makabi u toku
20.45 Valensija - Panatinaikos

Sreda
18.30 Efes - Baskonija
19.00 Monako - Barselona
20.30 Virtus Bolonja - Alba

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve