Nova vest
Košarka

Petak, 28.10.2022.

18:00

Kraj Zvezdinom čekanju – prva pobeda u evroligaškom trileru

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su prvu pobedu u ovosezonskom izdanju Evrolige.

Izvor:

Autor:

Kraj Zvezdinom čekanju – prva pobeda u evroligaškom trileru
Foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs

Posle tri uvodna poraza savladan je Bajern rezultatom 78:72 u sjajnoj atmosferi hale "Aleksandar Nikolić“.

Dao se naslutiti ovakav krajnji ishod nakon sjajnog početka meča ekipe Vladimira Jovanovića (ili očajnog protivnika). Kako bilo, Zvezda je odmah na startu uspostavila kontrolu i ugušila bi svaku nadu protivnika poput onda kada je Ben Bentil dva puta uzastopnom odgovorio na trojka Pola Cipstera istom merom.

Imali su crveno-beli i 23:8, pre nego što je na teren ušla druga postava, među njima i Nemanja Nedović koji je tako debitovao u drugom mandatu na Malom Kalemegdanu. Zvezda je u prvih šest minuta postigla 24 poena, a onda su usledila tri minuta „posta“ tokom kojih Bavarci prave seriju 8:0 i vraćaju se u potpunosti u ovaj meč.

Tu i tada se videlo ko će biti glavni „šraf“ u igri Zvezde, a koga do skoro nije bilo tu – Luka Vildosa. Argentinski plejmejker je bio taj koji je doneo Zvezdi maksimalnih 15 sa nekoliko fenomenalnih poteza, kasnije je upravo on prekinuo seriju protivnika, ali čim bi izašao iz igre tako bi značajno opao i nivo igre njegove ekipe.

Bajern je značajno poboljšao šut iz igre u drugoj četvrtini, stizali su do više poena iz tranzicije i drugih prilika, te stigli i do preokreta uz veliku pomoć Stefana Markovića. Imao je Zvezdin organizator igre nekoliko minuta za zaborav, uključujući nepotreban šut iz daljine, potom faul na šutu protivnika za tri, a onda već u narednom napadu izgubljenu loptu nakon pokušaja probijanja.

Ono što je simptomatično za ovu evroligašku sezonu, videli smo i na ovom meču. Kao i u duelu sa Panatinaikosom, veliki broj faulova i slobodnih bacanja rezultovao je dugim četvrtinama, a kraj druge deonice u „Pioniru“ (kao i u prvoj) je bio baš takav. Nisu se u tom segmentu proslavili igrači Bajerna, a to kažnjavaju Vildosa i Nedović koji je trojkom sa osam metara udaljenosti vratio minimalnu, ali na psihološkom planu važnu prednost za Zvezdu (44:43).

Kako je završila treću, Zvezda je tako započela treću deonicu – silovito. U pravom smislu te reči. Vildosa je proigrao Džona Holanda, a Portorikanac je probio uprkos činjenice da je bio okružen protivnicima i „posterizovao“ Vladimira Lučića što je ujedno bio i najbolji potez na meču.

Održavala je Zvezda grčevito prednost u nastavku treće četvrtine, a onda je na scenu stupila "dalekometna paljba" domaćina. Luka Vildosa je još jednom pokazao da je tzv. "klač" igrač pogodivši dve trojke u ovim trenucima i ponovo doneo svom timu opipljivu prednost.

Na krilima finiša u toj, crveno-beli su nastavli u trećoj deonici. Dobrić je pogodio još jednu trojku, Zvezda je ponovo imala dvocifrenu prednost i kada su svi mislili da je gotovo, još jednom su nastupile "dečije" bolesti.

Bez ikakve potrebe je meč ušao u dramatičnu završnicu. Zvezda je bila bez Luke Mitrovića koji se povredio i Hasana Martina koji je jedini napravio pet faulova, a upravo su igrači na tim pozicijama bili umalo tragičari. Vladimir Lučić je maestralno koristio izgubljene lopte Petruševa i Bentila, doveo utakmicu na dva poseda razlike, ali ga saigrači nisu ispratili.

Čak je i Vildosa pravio velike greške, kao onda kada je na 20-ak sekundi do kraja poslao pas preko celog terena ničim izazvan i na taj način koštao svoj tim izgubljene lopte.

Da ne bude da je sve bilo loše, važno je da Zvezda nije otišla na 0-5 te da je Bajern sada jedina ekipa koja ima svih pet poraza u dosadašnjem delu sezone.

Poenterski je našeg predstavnika predvodio Luka Vildosa sa 20 poena, šest skokova i asistencija. Ben Bentil je ostvario dabl-dabl sa 12 poena i 13 skokova, a identičan broj poena je dodao i Ognjen Dobrić. Dvocifren je bio i debitant Nemanja Nedović sa 11 poena.

Sa druge strane se istakao Kasijus Vinston sa 18 poena, Vladimir Lučić je imao 12, dok je Elajas Haris dodao 10 poena.

Zvezda se sada okreće narednom meču koji je za nedelju dana očekuje u Kneževini gde će igrati sa Monakom, dok će izabranici Andree Trinkijerija igrati sa akutelnim šampionom Anadolu Efesom i preti im i šesti poraz u sezoni.

Petak:
Crvena zvezda – Bajern 78:72
Anadolu Efes – Fenerbahče 79:88
20.00 Asvel – Baskonija
20.30 Barselona – Olimpija Milano

Četvrtak:
Olimpijakos – Monako 76:81
Makabi – Panatinaikos 85:74
Valensija – Alba 87:73
Partizan - Žalgiris 87:76
Real – Virtus 92:95

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

529 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve