Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 03.10.2022.

10:00

Adams za B92.net: Nebo je granica

Džejlen Adams, novi plejmejker Crvene zvezde, pričao je za B92.net o predstojećoj sezoni u ABA ligi i Evroligi.

Izvor: Petar Tadić

Autor: Petar Tadić

Adams za B92.net: Nebo je granica
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Adams je "ruki" u evropskoj košarci, pošto mu je ovo prvi put da igra na tlu Starog kontinenta, nakon što je igrao u Americi i Australiji.

U Crvenu zvezdu došao je sa epitetom najkorisnijeg košarkaša australijske NBL lige, odličan je poenter i razigravač, ali evropska košarka zahteva period prilagođavanja što se videlo i tokom pripremnih utakmica.

"Očigledno da je malo drugačije. Igra se u sporijem ritmu, ako bih morao da poredim sa nečim, to bi bilo sa koledžom (NCAA). Teren je uži, više se igra pet na pet, na postavljene odbrane, ali radujem se prilagođavanju na ovakav stil", kazao je Adams na početku razgovora za B92.net.

Američki plejmejker imao je odličan debi u ABA ligi postigavši 16 poena protiv MZT-a i to je odličan znak, ali ekipa iz Makedonije nije najbolji reper jer je, kako je i trener MZT rekao, ekipi cilj opstanak u regionalnoj ligi.

Crveno-bele u petak očekuje susret protiv Anadolu Efes, potom se sastaje sa ekipom Budućnosti u ABA ligi, nakon čega slede Panatinaikos, Cedevita, Baskonija, Real Madrid... Paklen ritam i tu ćemo bolje videti gde je Adams u ovom trenutku.

"Sve je prilagođavanje, novi način igranja napada, novi saigrači, ali sve će doći vremenom. Nova smo ekipa, igramo nove akcije, još ne znamo šta ko voli da igra, na kojim mestima ko želi loptu… Mislim da srpski saigrači, koji su u klubu već duže vreme, rade bolji posao, bolje se razumeju, a to će doći i nama, rašćemo zajedno i hemija će biti dobra", uveren je Adams.

Nova je ekipa, a novi i stručni štab na čelu sa Vladimirom Jovanovićem. Shodno tome pitali smo Adamsa šta trener traži od njega, šta želi da vidi.

"Da kontrolišem igru, organizujem napad, igram odbranu na visokom nivou. Ovo drugo – odbranu – traži od svih. Najviše od svega tu sam da kontrolišem tempo, a kao što sam rekao – drugačije je od onoga na šta sam navikao. Kako sezona bude prolazila moraću da ’ukačim’ sve i radujem se tome".

Adams je prethodne sezone igrao za Sidnej Kingse, pre toga je bio član Milvokija, Portlanda i Atlante, i ističe da nije pitao nikoga iz Evrope za savet kada je prelazio u Zvezdu.

"Nisam, ali imam nekoliko prijatelja iz drugih evroligaških ekipa, videću ih tokom godine i moći ću da razmenim iskustva. Trenutno idem dan po dan", kazao nam je.

Adams bi trebalo dosta vremena da provodi sa Nemanjom Nedovićem na parketu, te ne krije da se raduje saradnji sa srpskim bekom koji je godinama unazad jedan od najboljih poentera Evrolige.

"Pomaže mi mnogo, neko je ko ima poene u rukama, a kreira i za druge. Širi teren i to će činiti moj posao lakšim", rekao je Adams za B92.net.

Zvezda je nova ekipa, sa novim liderima i trenutno je teško reći koji je "plafon", odnosno potencijal ekipe. Sa tim je saglasan i plejmejker Zvezde, s tim što je na kraju istakao da je plafon krov, odnosno da ekipa nema limite i da je nebo granica.

"Ne znam, nikada ne znate, treba da idete dan po dan… Nebo je granica".

Prethodnih dana mnogi evropski košarkaši, među kojima su Janis Adetokumbo i Nikola Jokić, govorili su o težini igranja u Evropi i Americi, istakavši da je teže na Starom kontinentu.

"Da, sigurno. Teren je popunjeniji, ovde morate više da se potrudite za koš. NBA je drugačiji jer imate pet košarkaša koji mogu da šutiraju, driblaju, šire teren. Ovde je drugačije, poput koledža, držite se svoje uloge i morate da igrate dobro."

Za kraj, Adams nam je otkrio šta mu se najviše sviđa u Beogradu i da li je probao srpsku kuhinju.

"Beograd na vodi. Po ceo dan sam u i oko tržnog centra, tako da definitivno – Beograd na vodi. Što se tiče hrane, nisam još probao srpsku kuhinju, držim se američke. Ali, kako vreme bude prolazilo sigurno ću probati i srpske specijalitete".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve