Zvezdina evroligaška odiseja – potcenjivanje ili realnost?

Jedna od ekipa koje su napravile najveći broj promena u pauzi između sezona i kojoj mnogi ne predviđaju poziciju koja vodi u nokaut fazu je – Crvena zvezda.

Izvor: LN

Petak, 07.10.2022.

10:00

Zvezdina evroligaška odiseja – potcenjivanje ili realnost?
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crvena zvezda s razlogom ne zauzima jednu od pozicija koje vode u Top 8 u "power rankingu" vodećih košarkaških portala.

"Basket News" ih kotira na poziciji 15, "Eurohoops" crveno-bele svrstava na 14. mesto, dok je na B92.net situacija ista.

To, naravno, ne znači da je ekipa koju će od ove sezone sa klupe predvoditi Vladimir Jovanović slaba, niti da nema nikakve šanse za ulazak u Top 8, ali jasno govori kakva su očekivanja.

Zvezda će na svojoj strani imati istoriju u kojoj je maltene konstantno nadmašivala očekivanja, pogotovo ako gledamo poziciju koju je trebalo da zauzme na osnovu visine budžeta (neko od poslednjih mesta).

Navijači su i dalje tu, starosedelaca i dalje ima, ali je napravljen veliki broj promena – i jedna je veća od ostalih. Trener

Vladimir Jovanović pred sobom će imati izuzetno težak zadatak pošto će mu ovo biti ubedljivo najviši nivo takmičenja u karijeri.

Jovanović ima samo 38 godina i dosad je u profesionalnoj košarci vodio samo FMP i Cibonu. Portfolio o kojem mnogi treneri mogu samo da sanjaju, ali opet daleko od nivoa Evrolige.

Ukoliko Jovanovića uporedio sa prošlim izuzetno mladim trenerom dolazimo do Dušana Alimpijevića, koji je na svojoj koži osetio šta znači pritisak za samo godinu dana.

Alimpijević je odličan trener i to ne samo za svoje godine, a tokom sezone na klupi crveno-belih je imao navodno najmanji budžet u novijoj istoriji kluba. To ga, međutim, nije spaslo od oštrih kritika i brzog rastanka.

Kao i on, Jovanović dolazi da zameni Dejana Radonjića – živu legendu kluba sa Malog Kalemegdana i čoveka koji neguje dosta drugačiji stil košarke.

Na "koš manje", a ne više, igrala je Zvezda u svakom trenutku kada je Radonjić bio trener i iako je jasno da odbrana neće biti zapostavljena ni ove sezone, navijači crveno-belih definitivno neće gledati ono što su pod Radonjićem.

Na Jovanoviću će biti da istrpi pritisak, na klubu da pokuša da ga podrži i više nego što je potrebno, a na navijačima da budu svesni da im je trener jako dobar, ali da ima 38 godina, ulazi u svoju prvu evroligašku sezonu i pred sobom ima 15 igrača sa kojima nikada nije sarađivao.
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Odlasci i dolasci

Kao što smo već rekli, jako trubulentno leto imala je uprava kluba ne samo što se tiče trenera.

Crvenu zvezdu su napustili: Nikola Kalinić (Barselona), Ostin Holins (Makabi), Dejan Davidovac (CSKA), Eron Vajt (Budućnost), Marko Simonović (trener), Majk Cirbes (Benfika), Aleksa Uskoković (Mega) i Nejt Volters (PAO).

Došli su: Džon Holand (Bursa), Hasan Martin (Olimpijakos), Nemanja Nedović (PAO), Dalibor Ilić (Igokea), Filip Petrušev (Efes), Ben Bentil (Armani), Džejlen Adams (Sidnej Kings) i Miroslav Raduljica (slobodan igrač).

Zvezda nema slabu ekipu za evroligaške standarde, daleko od toga, ali je koncept ono što je pomalo zabrinjavajuće.

Jovanović trenutno može da računa na čak četiri čista centra u vidu Martina, Raduljice, Petruševa i Kuzmića, a tu su još i tri četvorke koje nikako ne mogu da pokriju poziciju niskog krila – Ilić, Mitrović i Bentil. Na dve pozicije Zvezda ima čak sedam igrača od kojih većina očekuje da dobije barem solidne minute.

Na "trojci" su tu Dobrić, Holand i Lazarević, dok ovu poziciju može da pokrije i Lazić.

Kada pređemo na bekove dolazimo do novog problema... Tu su Adams, Ivanović, Marković i Nedović (i mladi Topić koji verovatno neće igrati ozbiljnije minute u EL).

Pomenuta četiri igrača najviše od celog tima vole da imaju loptu u rukama, ali uglavnom organizuju poene za sebe, izuzev Ivanovića koji taj deo svoje igre još nije podigao na dovoljno dobar nivo da kontroliše utakmice u Evroligi.

Adams je skorer, baš kao i Nedović, dok je jedini "čisti" plejmejker oscilirajući Stefan Marković.

Isti Marković je jedini koji se može pohvaliti svojim individualnim defanzivnim sposobnostima, pa bi specijalisti za defanzivu u ekipi na niskim pozicijama mogli da imaju ključnu ulogu ove sezone, a mogli bi da gledamo i dosta utakmica na veliki broj poena... Očekivanja

Kao što smo rekli na početku teksta, Zvezda ima potencijal da nadmaši ne preterano velika očekivanja, ali realnost je plasman od 12-15 mesta. Barem u ovom trenutku.

Raspored često zna da ima bitnu ulogu. Zvezda u prva četiri kola ima gostovanja Real Madridu i Efesu, ali i mečeve kod kuće sa Panatinaikosom i Baskonijom.

Realnih 2-2, potencijalnih 1-3... Sve ostalo bi bilo iznenađenje.

Zvezda zatim dočekuje Bajern, pa gostuje Monaku i Fenerbahčeu, a zatim kod kuće igra protiv Asvela.

Najzanimljivije će verovatno biti krajem novembra pošto se 25. novembra igra "večiti" derbi u ABA ligi, a 8. decembra u Evroligi. Između tih mečeva tu je i duel sa Virtusom...
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Sve u svemu, ovo je jedna nova ekipa sa novim i mladim trenerom, te i promenjenim stručnim štabom u na prvi pogled nikad jačoj Evroligi u kojoj neke ekipe imaju treće rostere rame uz rame sa Zvezdinim prvim.

Analizirajući samo imena i budžete, jasno možemo izvdojiti skoro osam ekipa koje bi trebalo da sve timove iz "donjeg doma" pregaze kao plitak potok, ali, na sreću po sve nas, košarku ne igraju imena i budžeti i već sada je jasno da će nova ekipa šampiona Srbije biti izuzetno borbena i predana cilju.

Pakao domaćeg terena će ponovo biti veoma bitan faktor i pobede na domaćem terenu biće ključne za što bolji rezultat, a apsolutno je neminovno da će neki od giganata pasti u grotlu "Pionira".

Ono što ne bi trebalo da začudi je da Zvezda napravi neke promene u timu tokom sezone, ne nužno zbog rezultata, već zbog koncepcije koja ne deluje kao da će uroditi plodom.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: