Real i Barsa su "beton", Monako na papiru strašan, a srpski Bajern opasan

Pred nama je jedna od najuzbudljivijih sezona u Evroligi.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2022.

11:00

Real i Barsa su
Foto: Profimedia

Ne samo zbog učešća Crvene zvezde i Partizana, već i zbog velikog broja ekipa koje će konkurisati za najboljih osam, a potom i za Fajnal-for elitnog košarkaškog takmičenja.

Najavu Evrolige podelili smo u četiri teksta, o Zvezdi i Partizanu moći ćete da čitate u četvrtak, a za sredu smo vam spremili dva teksta koja smo podelili na one sa zapada i jugozapada, odnosno juga i jugoistoka.

Real Madrid

Madriđani su odlično otvorili sezonu i pobedili ljutog rivala Barselonu u finalu Superkupa Španije. To je još jednom pokazalo da je "kraljevski klub" vladar u Španiji, uprkos svim pojačanjima koje je dovela Barselona.

Real je najveću promenu pretrpeo na klupi, pošto je Ćus Mateo ušao u cipele Pabla Lasa. Mateo je dugi niz godina bio pomoćni trener u Realu i s obzirom na dobre rezultate, promena na čelu tima se ne oseća.

"Kraljevski klub" doživeo je i nekoliko neophodnih promena, sastav je osvežen sa Džananom Musom i Mariom Hezonjom, a vratio se i Serhio Rodriges. Musa je u prvih nekoliko utakmica pokazao da će biti lider, dok se Hezonja još adaptira. Igra Reala mnogo će zavisiti od Valter Tavares koji je godinama najbolji ili jedan od najboljih centara u Evropi. Defanzivno zaključava reket, a napredovao je i ofanzivno. Zamena mu je Vensan Poarije, a tu je i Petr Korneli, nekadašnji NBA košarkaš. Strašna centarska linija.

O Ljulju i Fernandesu ne treba trošiti reči, kao ni Jabuseleu, Deku, Hangi, Rendolfu... Košarkaši koji godinama igraju u ovom ili sličnom sistemu, te su na papiru Madriđani među tri-četiri glavna kandidata za titulu.

Videćemo šta će biti sa Vilijams-Gosom, njegova sudbina najviše zavisi od Fakunda Kampaca koji se nedeljama dovodi u vezu sa Realom. Ako dođe Kampaco, onda će Real biti glavni favorit za osvajanje, a Gos verovatno na izlaznim vratima kluba.

Barselona

Foto: Profimedia
Strašan sastav ima ekipa iz Blaugrane, ali i pored toga nije najbolje otvorila sezonu. Poraz od Real Madrida, potom od Gran Kanarije... Jasikevičus je dobio ono što je tražio, ali očigledno da će biti potrebno vreme za uigravanje.

Na prošlogodišnji sastav, uz nekoliko odlazaka, dovedeni su Tomaš Satoranski, Jan Veseli, Nikola Kalinić, Majk Tobi i Oskar da Silva – beton ekipa. Iako većina u Evropi apostrofira Satoranskog ili Veselog kao glavna pojačanja, igrač koji bi najviše mogao da doprinese je Nikola Kalinić.

I nismo subjektivni. Kalinić je taj "glue guy", igrač koji neće biti glavni na terenu, kao što je recimo bio u Zvezdi, ali znate šta dobijate od njega i Šarasu se konačno ispunila želja, nakon što ih je Nikola odbio prošle sezone. Nikola Mirotić povređen je na početku sezone i od njegovog zdravlja dosta će uticati igra katalonskog giganta. Takođe ni Kori Higins nije sto odsto spreman, te je to sigurno razlog nešto slabijih igara na startu.

Katalonski klub ima strašan potencijal, ali tu dolazimo do trenera i slobode koju daje, odnosno ne daje košarkašima. Nedavno je Nik Kalates izjavio da Jasikevičus voli mnogo da kontroliše stvari na parketu, da ne dopušta igračima da previše iskaču iz sistema i to se vidi po igri – pogotovo prošle sezone.

Utisak je bio da imaju potencijal da svima "zatrpaju" koš sa 100 poena, a oni su opet igrali tvrdo, "davili" loptu i pobeđivali "na sitno". Na kraju su ispali u polufinalu F4 u Beogradu.

Moraće Šaras da malo da "olabavi", jer nije Željko Obradović i ne može svako na taj način voditi utakmice. U suprotnom teško će ostvariti uspeh sa Barselonom, ma kakvu ekipu imao.

Baskonija

Foto: Profimedia
Nastavljamo sa španskim ekipama i na redu je slavni klub iz Vitorije.

Godinama Baskonija luta, izgubili su onaj prepoznatljivi šmek koji ih je krasio u prvoj deceniji ovog veka i sredinom druge. Ipak, ovaj sastav mogao bi ponovo da ih učini jednom od zanimljivijih ekipa za praćenje.

Najviše zbog Markusa Hauarda – rasnog strelca koji je došao iz Denver Nagetsa. Američki plejmejker nije igrao mnogo u NBA, ali je tip košarkaša koji bi mogao da uživa u evropskoj košarci.

Odličan je šuter za tri poena, eksplozivan, i u stanju da za nekoliko minuta promeni tok utakmice. Tu je i Darius Tompson koji je stigao iz Lokomotive Kubanj, na koga će protivničke odbrane posebno morati da obrate pažnju. Vanja Marinković pokazao je da sazreva, na nedavnom Evrobasketu imao je odlična izdanja dok nije doživeo peh – stomačni virus. Od Rokasa Gedraitisa znamo šta da očekujemo, sjajan šut za tri poena, a biće zanimljivo ispratiti i partije Doltona Homsa.

Problem kod Baskonije jeste disproporcija između spoljašne i unutrašnje linije. Pod košem su solidni, ali ne i vrhunski kakvi mogu biti Hauard, Tompson... Kostelo, Enoh, Kocar – dobri centri, međutim, nisu na nivou najboljih u Evropi.

Takođe i pozicija četiri je limitirana, Sedekerskis večiti talenat, a ni Sander Reiste nije taj kvalitet koji će donositi prevagu.

Baskonija će želeti da se umeša u borbu za osam, ali ima mnogo boljih timova i teško će uspeti da se "umuvaju" u plej-of.

Valensija:

Foto: Profimedia
Poslednja španska ekipa je Valensija – možda i slabija od Baskonije. Prednost ekipe iz "Fontete" jeste sistem koji je ustaljen godinama i koji se zasniva na igri preko Bojana Dubljevića.

Alfa i omega ekipe, jedan od najboljih centara Evrope i sigurno će biti utakmica kada će im sâm donositi pobede. Međutim, treba biti realan i reći da nemaju velike šanse za plasman među osam.

Njima to i odgovara, vole što su autsajderi i zato mogu biti opasni. Kris Džons se unazad dve godine "smuca" po evroligaškim ekipama, ali je činjenica da se radi o solidnom, ne i vrhunskom Amerikancu.

Pažnju treba obratiti na Džareda Harpera, debituje u Evroligi, ima 25 godina i onako... nepoznanica je. Bio je malo u NBA, odigrao desetak utakmica i ovo će mu biti prvo evroligaško iskustvo.

Klemen Prepelič je startni bek, Ćabi Lopes-Arostegi i Haime Pradilja u sezonu ulaze kao evropski šampioni, a tu je i prekaljeni Sem van Rosom, Viktor Klaver...

Nema loših ekipa u Evroligi, ali ako ćemo da pričamo o sredini ili donjem domu, tamo ćemo verovatno gledati ovaj sastav Valensije.

Monako:

Foto: Profimedia
Prelazimo na jednu od najzanimljivijih ekipa ovogodišnjeg izdanja Evrolige – Monako. Klub koji je neverovatno porastao u poslednjih nekoliko godina i sada je legitimni kandidat za plej-of, a neko će reći i F4.

Doveli su strašna pojačanja, na već odličnog Majka Džejmsa, Donatasa Montejunasa, Dontu Hola, Jakuba Utaru...

Od pojačanja prvo ćemo izdvojiti Džona Brauna koji je bio otkrovenje Evrolige u dresu Uniksa. Neverovatna energija, a potom i znanje, te će američki krilni košarkaš biti veliki plus za ekipu Saše Obradovića.

Eli Okobo i Džordan Lojd pojačali su bekovsku liniju, a tu je i Metju Strazel koji je došao iz ASVEL-a. Jako potcenjeno pojačanje je Blosomgejm, koji igra na poziciji tri-četiri i strašan je atleta.

Reket zaključava Hol, a tu je i Montejunas, odnosno Adrien Moerman koji se vratio u Francusku posle osam godina u inostranstvu i igranja za Banvit, Darušafaku, Barselonu, Efes...

Sve je ovo sjajno, ali mnogo će zavisiti od Majka Džejmsa. Znamo kakav je temperament, znamo šta donosi i odnosi, i zbog toga nikada ne znate šta možete da dobijete. Za Monako je najvažnije da mu prija sistem Obradovića i sve dok je tako, Kneževi će biti u igri za plej-of.

ASVEL

Foto: Profimedia
Možda i najslabija ekipa ove godine u Evroligi. Sastav je zanimljiv, ima talenta, ali kada pogledamo druge "aždaje", jasno je da ASVEL nema šta da traži u gornjem domu.

Najveće pojačanje je dolazak Nanda de Koloa, jednog od najboljih bekova u istoriji moderne Evrolige, ako ne i najboljeg. Klasa je De Kolo, iako je jasno da su najbolje godine iza njega, ali imaće svojih 15-ak poena u proseku.

Dejvid Lajti je godinama u klubu, baš kao i Pol Lakomb, dok bi Žofri Lovernj mogao da oživi karijeru i pokaže da je u 31. godini i dalje u mogućnosti da isporučuje dabl-dabl utakmice.

Ostatak ekipe je prilično tanak, Kaudi, Noa, Fol, Obasohan... Realno košarkaši za Evrokup, međutim, to je dodatan motiv više da pokažu da su spremni i za evroligaški nivo košarke.

ASVEL-u se ne prognozira mnogo pobeda, kada bi došli do 10-12, to bi bila premija, ali ko zna...

Bajern Minhen

Foto: Profimedia
Dolazimo i do Nemaca, ekipe Bajerna koja već dve godine zaredom ispada u "majstorici" plej-ofa. Prošle sezone eliminisao ih je Efes (3-2), a pretrpošle Olimpija Milano (3-2).

Andrea Trinkijeri pokazuje zašto je jedan od najboljih trenera Evrope i ove sezone možda je red na korak dalje. Bajern je sastavio izuzetno dobar tim, dobro popunjen na svim pozicijama, i konkurisaće za plej-of.

Na već jezgro ekipe koji čine Lučić, Volden, Vajler-Beb, Cipser i drugi, dodati su NBA plejmejker Kesius Vinston, NBA krilo Isak Bonga, NBA centar Fredi Gilespi... Istina, samo se Bonga naigrao u Americi, ali nije mala stvar izboriti se za mesto u NBA timu.

Spomenuli smo Lučića, a tu je i Jaramaz koji je takođe važan igrač u rotaciji. Zatim samo vidite Obsta koji je imao neverovatan turnir za Nemačku na Evrobasketu, potom Hantera, Rubita, Šiška...

Bajern ima baš dobru ekipu i neće biti iznenađenje ako budu u gornjem domu. Trinkijeri će sve to posložiti i očekujte od minhenskog kluba dobre partije u Evroligi – baš su za***na ekipa.

Alba Berlin

Foto: Profimedia
Ono što važi za ASVEL, može da se primeni i na Albu Berlin. Jedna od slabijih ekipa, a prednost im je to što godinama igraju u sličnom sastavu, te će dobijati neke utakmice na tu uigranost.

Dobijaće Alba mečeve protiv ekipa koje su još nove i koje su dosta menjale sastav. Neće biti nikakvo čudo ako savladaju neki Makabi, koji je po imenima miljama daleko od njih, ali znamo da igraju košarkaši, a ne papir.

Međutim, nemaju talenat da konstantno pobeđuju i zato je gotovo nemoguće videti ih na nekom desetom mestu kako se bore za ulazak u osam.

Ekipa je dobra, Smit, Lo, Blat, Eriksen... Na njima će se zasnivati igra, kao i na Luku Sikmi koji je godinama jedan od najboljih krilnih centara Evrope. Dobar je i Timan, Olinde, Zosman, Koumađe je interesantan projekat kluba, ali sa ovakvim rosterom sve preko 10 pobeda je super.

Alba će verovatno biti u donjem domu zajedno sa ASVEL-om, Žalgirisom....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: