Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 22.05.2023.

09:30

Najluđa šampionska titula svih vremena

Real Madrid je na neverovatan način postao šampion Evrolige u sezoni 2022/23.

Izvor: Stefan Nikolić

Autor: Stefan Nikolić

Najluđa šampionska titula svih vremena
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Košarkaši Real Madrida pobedili su Olimpijakos u finalu Evrolige i 11. put osvojili titulu u litvanskom gradu Kaunasu.

Slavili su ključnim košem Serhija Ljulja na svega nekoliko sekundi pre kraja.

Real Madrid sada ima 11 šampionskih titula u Evroligi i nijedan drugi tim im nije ni blizu, pošto drugoplasirani CSKA sa osam titula ni ne igra elitno takmičenje zbog ruske agresije u Ukrajini.

Madriđani su uradili nešto neverovatno, aristokratski, uspeli su da urade nešto što niko nije očekivao pogotovo kada pogledamo kako je izgledalo u Top 8, kada Real Madrid izgleda razbijeno.

O ovome smo pričali "sto puta", Real Madrid je na 100 sekundi pre kraja utakmice gubio 95:80 od Partizana, a onda je Serhio Ljulj uzeo stvar u svoje ruke i napravio najbolji nesportski faul koji smo ikada videli.

Nije ovo bio prvi faul nad Panterom, imao je Real pre ovoga još dva oštra faula nad Partizanovim kapitenom i na kraju su i uspeli da ga isprovociraju, da izazovu lavinu incidenata i da gledamo nemile scene pri ogromnom vođstvu crno-belih.

Od tog momenta je Real postao potpuno druga zver. Sve je izgledalo dosta drugačije i podigli su se posle zaostatka od 15 poena u trećem meču i preživeli još jedan nokdaun.

Mario Hezonja je rekao da su preživeli pet eliminacijskih utakmica, a ovo im je bila prva. Džejms Naneli je umalo ugasio san Real Madrida, da taj šut u samom finišu nije izašao iz koša sada bi se druga pesma pevala.

Ali, stvari su jednostavne, Naneli je taj šut promašio, Partizan otišao na meč broj četiri gde posle tragedije u "OŠ Vladislav Ribnikar" maltene nikome nije ni bilo do košarke, pa je Real izborio majstoricu i pboedio u drugom eliminacijskom meču.

Nikada se u istoriji košarke nije dogodilo da jedna ekipa prođe na Fajnal For, a da je prethodno imala zaostatak od 0-2. Partizan je uspeo da stigne i do 18 poena prednosti u jednom trenutku, ali nije izdržao.

Ni drugi rivali neće izdržati, a to će se sve videti kasnije u Kaunasu. Real je napravio veliku stvar, preokrenuo rezultat i na krilima zonske odbrane i Edija Tavaresa došao do pobede u petom meču i puta na Fajnal for.

Na završnom turniru Evrolige su igrali protiv Barselone i imali dvocifreni zaostatak u nekoliko navrata, a imali su minus od šest poena na poluvremenu.

Ponovo je Valter Tavares i zonska odbrana bazirana oko njega donela pobedu Real Madridu. Popularni Edi je meč završio sa 20 poena i čak 15 skokova, dok je Hezonja imao 14 poena i 9 skokova, Serhio Rodriges 12 od čega 9 u najbitnijoj seriji na utakmici, kao i Vilijams Gos koji je 10 poena postigao.

Ćus Mateo je u ovom plej-ofu predstavio šablonski način vođenja utakmica, od izmena glavnih igrača, do ulaska i izlaska u zonu i sličnih stvari sve se nekako ponavljalo, a onda su na scenu stupili glavni igrači.

Ljulj, Ćaćo, Rudi, Edi, Hezonja, Musa i Gos. Ovo je ključnih sedam igrača Real Madrida u ovom poduhvatu, a treba istaći i mladog Elija Endiajea koji je prethodne četiri utakmice počeo u startnoj petorci.

Mučio je Ledeja, mučio je Mirotića, igrao je odlično svaki minut koji je proveo na terenu. Ipak, to je ta stara škola koja se pokazala kao najučinkovitija. Od Ljuljove pesnice, preko Rodrigesovih i Fernandesovih serija koševa, pa opet do Ljuljovog šuta u Kaunasu.

Kada pogledamo poslednjih sedam utakmica Real Madrida, tim od koga se najviše očekivalo da ih ugrozi najslabije je i prošao. Ekipa Barselone je bila bukvalno grogirana i pretučena i poražena dvocifrenom razlikom.

Ono što upada u oko je da u tim mečevima kada je Real bio leđima uza zid, u svakom je gubio na poluvremenu i u jednom momentu utakmice imao dvocifreni zaostatak, a onda se volšebno vraćao i pravio preokrete.

Zamislite da u finalu dobijete 29 poena od Saše Vezenkova, koji je imao i 9 skokova i 4 asistencije. Ispratio ga je Ajzea Kenan sa 21 poenom uz po 2 skoka i 2 asistencije, dok je 14 imao Mekisik, a po 6 Papanikolau i Slukas i da opet izgubite.

Rekao je Vezenkov na poluvremenu da napad Olimpijakosa nije problem, već odbrana, a Real je znao da kazni svaku njihovu grešku. Nije zona samo zbog odbrane bila učinkovita već i zbog napada Madriđana jer su igrači svežije odlazili u fazu napada.

Možemo da se vratimo i na regularnu sezonu koja je bila luda, nezaboravna i neverovatna, a Real Madrid ju je završio sa 23 pobede i 11 poraza na trećem mestu, iza Olimpijakosa i Barselone.

Ironično, na Fajnal foru su pobedili i jednu i drugu ekipu. Čak četiri od 11 poraza iz regularnog dela sezone došla su od Partizana, Olimpijakosa i Barselone i Real ih je pobedio kada je to bilo najvažnije.

Jednostavno ne možemo da spomenemo i stvari koje im nisu išle na ruku. Roviti Rendolf se vratio u Top 8, Jabusele je onim divljačkim potezom izbacio sam sebe, Dek je takođe pauzirao, pa se povredio u Beogradu i nije ni igrao u Madridu i u Kaunasu.

Real je bio i bez Poirijea na koga Ćus Mateo nije računao na završnom turniru.

Svoju prvu šampionsku titulu su košarkaši Real Madrida osvojili u sezoni 1963/64, pa i godinu kasnije 1964/65, a zatim 1966/67, 1967/68, sledeću su uzeli u sezoni1973/74, pa 1977/78, 1979/80, da bi se čekalo na novu titulu do sezone 1994/95, a onda post do 2014/15 sezone, pa potom Beograda 2017/18 i na kraju Kaunas 2022/23.

O ovoj tituli se definitivno može snimiti film, način na koji je Real Madrid postao šampion je neverovatan. Bilo je herojskih poteza, sramnih poteza, velikih pobeda i bolnih poraza, ali na kraju su se domogli šampionske titule jer su po nju i došli.

Partizan im je na tome i čestitao, košarkaška Evropa im se poklonila, a narednu priču ćemo videti ko će nam ispričati. Do tada, slušaćemo ovu kraljevsku.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve