Nova vest
Košarka

Petak, 19.05.2023.

02:43

Kaunas je spreman – ko će biti novi prvak Evrope?

Od petka 19. maja, pa do nedelje 21. maja na programu je novi fajnal-for jedne od najuzbudljivijih i najizjednačenijih sezona u Evroligi.

Izvor: SRĐAN NOVAKOVIĆ

Autor:SRĐAN NOVAKOVIĆ

Kaunas je spreman – ko će biti novi prvak Evrope?
Foto: Profimedia

Domaćin završnog turnira koji će odrediti novog prvaka Evrope će biti Kaunas, a dvorana Žalgirio arena će biti mesto gde ćemo pratiti poslednje četiri utakmice u sezoni 2022/23.

Od 18 ekipa koje su počele ovu sezonu, ostale su samo četiri koje će se boriti za trofej u Evroligi i koji će se u narednih godinu dana moći da se pohvale da su prvaci Evrope.

Za najprestižniji trofej u evropskoj košarci će se boriti, Barselona, Olimpijakos, Monako i Real Madrid.

Ono što je interesantna stvar jeste da su tri ekipe učestvovale i prošlogodišnjem fajnal-foru koji se održavao u Beogradu,

Tada je titulu prvaka Evrope odnela ekipa Anadolu Efesa, koja je u finalu savladala Real Madrid sa 58:57, a podsetimo i to da je turski tim u finale stigao posle trojke prošlogodišnjeg MVP Vasilija Micića protiv Olimpijakosa.

Ekipa iz Istanbula je imala očajnu sezonu. Regularni deo Evrolige su završili sa učinkom 17:17 na 11. mestu, što znači da se nisu dokopali ni plasmana u plej-of.

MVP ili "bad boy"?

Prvo polufinale Evrolige je utakmica između Olimpijakosa i Monaka.

Crveno-beli iz Pireja su regularni deo sezone završili na prvom mestu sa učinkom od 24:10.

Ovu dobru igru iz regularnog dela sezone su preneli i na plej-of, gde su u jednoj uzbudljivoh seriji bili bolji od ekipe Fenerbahčea sa 3:2.

Tim Jorgosa Barcokasa je bio poražen u drugoj utakmici na domaćem terenu, ali su taj brejk vratili u utakmici broj tri kada je Kostas Slukas pogodio trojku uz zvuk sirene i tako doneo možemo reći pobedu koja je Olimpijakos odvela u Kaunas.

Čak dve nagrade su otišle u Pirej. Barcokas je poneo nagradu "Aleksandar Gomeljski" za najboljeg trenera u ovoj sezoni Evrolige, dok je nagrada MVP sezone, potpuno zasluženo otišla u ruke Saše Vezenkova koji je dominirao tokom celog toka sezone.

Olimpijakos je ekipa koja zna kako se igraju ovakve utakmice. Grci su poslednju titulu prvaka Evrope osvojili u sezoni 2012/13, dok im je ovo 11. učešće na fajnal.foru.

Prva titula je došla 1997. godine, i na novu su navijači Olimpijakosa čekali sve do 2012 godine, kada su predvođeni Dudom Ivkovićem posle koša Jorgosa Printezisa šokirali Evropu savladavši favorizovani CSKA u finalu.

Njhov protivnik će biti ekipa Monaka, koja je debitant na fajnal-foru Evrolige.

Jedan Obradović je u Kaunasu (a mogla su i dva) posle eliminacije Makabija u plej-ofu Evrolige posle pet utakmica. Košarkaši Monaka su imali jednu veoma uspešnu sezonu.

Čak su u većini ligaškog dela sezone bili na prvom mestu, ali splet nesrećnih sezona i serija loših rezultata je uticao da na kraju sa četvrog mesta odu u plej-of.

Naravno kada se spomene ekipa Monaka, svi prvo pomisle na prvog i glavnog igrača ekipe iz Kneževine, Majka Džejmsa.

Sa njim je Saša Obradović imao mnogo problema, ali znamo kako Amerikanac igra kada je na drugoj strani ekipa Olimpijakosa.

Džejms je jedini igrač koji je imao iskustvo nastupa na fajnal-foru, dok je Monako 29. različita ekipa koja je igrala na smotri četiri najbolje ekipe u Evroligi.

Kada pogledamo statističke podatke oni su uglavnom na strani ekipe iz Pireja. Izabranici Jorgosa Barcokasa su dominanatni u šutu, (60,1) za dva, i (37,1) za tri.

Sa druge strane Monako je jedna od najboljij skakačkih ekipa u Evroligi sa prosekom od 34,1.

U dosadašnjem delu sezone, Monako je slavio na oba meča.

Novi fajnal-for, novi "El Klasiko"

U drugom polufinalu gledaćemo reprizu iz Beograda od prošle sezone, novi El Klasiko duel Barselone i Real Madrida.

Barselona je imala dobru sezonu iza sebe. Tokom celog ligaškog dela sezone su bili među prve četiri ekipe, iako početak nije bio lak, jer u ekipi više od pola sezone nije bilo Nikole Mirotića.

Katalonci su prolazili kroz turbuletan period, ali kako je vreme prolazilo tako je Šarunas Jasikevičijus, uzgred čija je budućnost u klubu i dalje neizvesna, u mnogome i zavisi od učinka na fajnal-foru uspeo da drži konce ekipe u svojim rukama i kada se kasnije priključio Nikola, Barsa je bila u finišu ligaškog dela sezona u najboljoj formi.

U plej-of su ušli sa drugog mesta sa učinkom od 23:11 i prvi čekirali svoju kartu za Kaunas jer su sa 3:0 bili bolji od Žalgirisa.

Ulogu Nikole Mirotića možemo reći da je u njegovom odsustvu uzeo Nikolas Laprovitola koji ima sjajnu sezonu, sem njega Jan Veseli dominira ispod koša i kako je vreme prolazilo tako je sve više podizao svoju formu.

Postajala je bojazan kod navijača Barselona da Veseli ne bude spreman za Kaunas, ali je Čeh obradovao Katalonce i rekao da je sve uredu i da će biti na parketu Žalgirio arene.

Barselona je već dugo bez titule prvaka Evrope. Prosto neverovatno zvuči da je jedan takav klub poslednji put osvojio Evroligu 2010, kada su u Parizu u finalu savladali Olimpijakos.

Katalonci su poslednjih godina blizu osvajanja Evrolige, pre dve sezone su u finalu zaustavljeni od Anadolu Efesa, dok su prošle sezone poraženi od Real Madrida u polufinalu.

Trener Šarunas Jasikevičijus je u Barselonu došao kako bi postao prvak Evrope, u prva dva pokušaja nije uspeo, možda će treća biti srećna, pogotovo ako znamo da se igra u njegovoj zemlji.

Barseloni će ovo biti 16. put da igra na fajnal-foru, a čak su šest puta gubili u finalima, možda je došlo vreme za veliku slavlje.

Real Madrid je sa druge strane došao do Kaunasa posle jedne od najuzbudljih plej-of serija u istoriji Evrolige gde su posle pet utakmica savladali Partizan.

Za kraljevski klub možemo reći da tokom celog toka sezone nisu uspeli da nađu pravu putanju kojom bi trebalo da se kreću.

Naravno, radi se o velikoj ekipi koja ima pregršt dobrih igrača koji mogu da reše svaku utakmicu. Trener Ćus Mateo je na udaru navijača i o njegovom odlasku se priča od polovine sezone.

Međutim, španski stručnjak je uspeo da uprkos svim problemima odvede ekipu u Kaunas, gde će se Real boriti za 11. titulu prvaka Evrope, prvu posle 2017/18, kada su Madriđani u Beogradu predvođeni Lukom Dončićem stigli do pehara.

Real je ovu sezonu igrao na krilima sjajnog Džana Muse i Marija Hezonje koji su nosili ekipu, a tu naravno ne smemo zapostaviti ni Edija Tavaresa koji je oslonac ekipe iz Madrida.

Posle regularnog dela sezone Real je zauzeo treće mesto sa istim učinkom kao Barselona, ali pošto su Katalonci imali bolji međusobni skor onda je Realu pripalo treće mesto.

To ih je odvelo na Partizan. Real je bio poražen u prve dve utakmice, ali je nekim (ne)sportsikm potezima okrenuo situaciju u svoju korist.

Uspeli su Madriđani da slave dva puta u Beogradu, i u petoj utakmici se vrate iz minusa od 18 razilke i na kraju sjajnom partijom Serhija Rodrigeza i Serhija Ljulja ipak izbore plasman u Litvaniju.

U prethodna dva duela u ovoj sezoni Evrolige protiv Barselone, rezultat je 1-1.

Statistički gledano prednost Reala je u skoku, koji je najbolja ekipa u ovom parametru sa 36,5 skoka po utakmici. Na drugoj strani Barselona ima prednost u šutu za tri u kome su najbolji u Evroligi sa prosekom od 40,8.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve