Nova vest
Košarka

Subota, 11.03.2023.

08:00

Partizan sanja Top 8 – Zvezda sebi "pucala u nogu"

Bitka za mesto među 8 najboljih timova Evrolige biće neverovatna do kraja sezone.

Izvor: Stefan Nikolić

Autor: Stefan Nikolić

Partizan sanja Top 8 – Zvezda sebi
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Odigrano je 28 utakmica u Evroligi ove sezone i košarkaši Partizana stigli su do 15 pobeda i 13 poraza, dok je Zvezda na lošijem učinku od 12 pobeda i 16 poraza.

Ova sezona Evrolige je definitivno jedna od najuzbudljivijih, ako ne i najuzbudljivija u istoriji, pa pored Partizana još tri ekipe imaju skor 15 pobeda i 13 poraza.

To su: Baskonija, Makabi i Žalgiris. Ispred njih su timovi sa "samo" nekoliko pobeda više: Fenerbahče dve više, Monako i Barselona po tri, Real Madrid četiri i utakmicu više, a prvoplasirani Olimpijakos pet trijumfa više.

Od timova koji su ispod njih, Efes ima utakmicu manje i skor 13 pobeda i 14 poraza, pa slede Valensija i Virtus sa po 13-15, odnosno pomenuta Zvezda i Milano, pa i Bajern sa 11-17, dok su bez ikakvih šansi Panatinaikos, Asvel i Alba.

Samo pogledajte ovo. Na šest kola pre kraja je izvučena statistika koliko je kome potrebno za plasman ako pretpostavimo da je 18 pobeda dovoljno za odlazak u plej-of fazu.

Da prevedemo, Partizan ima sve u svojim rukama i ukoliko pobedi polovinu utakmica u zaista preteškom rasporedu, siguran je među 8 najboljih, dok je Zvezda u dosta lošijoj situaciji i potrebno joj je svih šest pobeda, što je maltene nemoguća misija.

Zvezda je u petak uveče potpuno neočekivano izgubila od Panatinaikosa. Grčki tim je bez šansi za plasman u plej-of, dok je ekipa Crvene zvezde nakon pobede nad Efesom i te kako držala sudbinu u svojim rukama pa iako šanse nisu bile ogromne, barem su postojale.

PAO je igrao bez najboljeg igrača Dvejna Bejkona, a nisu igrali ni Gudaitis ni Agravanis i sve je bilo "nacrtalno" da Zvezda pobedi i ostane u trci za Top8, ali se nešto loše dogodilo i sve je palo u vodu nakon prednosti od 16 poena što je jedan od najvećih preokreta u istoriji OAKA Arene.

Sada, sve se svodi na suvu teoriju. Kao što vidite i sami, raspored nije nešto posebno težak, ali nije ni idealan. Crveno-beli idu u Blaugranu na gostovanje Barseloni sa skorom 12 pobeda i 16 poraza i to prilično uzdrmana.

Nije Zvezdi problem samo ovaj poraz od Panatinaikosa, pošto su u ligi neočekivano poraženi od Cibone, a kolo pre toga u Evroligi izgubili od minhenskog Bajerna posle drame, iako su tu imali vođstvo pred kraj susreta i baš sve u svojim rukama.

To je bio debi Fakunda Kampaca u Evroligi. Zvezdino najskuplje pojačanje verovatno i u istoriji je toliko dugo čekano da nastupi pred najjačom konkurencijom starog kontinenta, ali crveno-beli nisu puno dobili od njegovih nastupa, jer je sada u Atini bio katastrofalan kao i ceo tim Zvezde.

U teoriji šansu imaju, ali da se pobedi baš sve do kraja i nije realno jer osim Barselone, tu su i dueli sa Olimpijakosom i Fenerbahčeom, ruku na srce na domaćem terenu, ali se radi o najboljim timovima Evrope.

Ironično ili ne, Zvezda je do skoro bolje igrala u gostima nego na svom parketu. Tome su kumovali i tesni porazi od Barselone, Olimpije Milana, pa i Panatinaikosa i Albe jer su sva četitri mogla biti izbegnuta.

U gostima su redom padali baš pomenuta Alba, pa i Olimpijakos, Valensija, Partizan, ali i Makabi koji je na domaćem terenu izgubio samo još od Barselone.

I kada analiziramo Zvezdine mečeve, protiv Partizana i favorizovanih rivala su igrali bolje nego protiv onih "slabijih" za koje igrači uglavnom nisu "naelektrisani" sami od sebe i to se pokazalo kao veliki problem jer će po svemu sudeći Zvezda još jednu evropsku sezonu završiti neuspešno.

Panatinaikos je Zvezdu u Beogradu pobedio kada je na klupi i dalje bio Vladimir Jovanović, a i grčki tim je trenirao Dejan Radonjić koji je takođe dobio otkaz zbog loših rezultata.

Dakle, Zvezda je samoj sebi "pucala u nogu" žargonski rečeno, jer ekipa deluje potpuno drugačije otkako je izgubila zimus od Žalgirisa i onda od Partizana gde je na momente delovala nemoćno baš kao u ovom delu sezone.

Prošla sezona u Evroligi nije bila ovoliko "hajpovana", a Zvezda je baš u ovom momentu, posle 28 kola, imala 13 pobeda i 15 poraza (odnosno trijumf više i izgubljeni meč manje), s tim što nije bila ni blizu u situaciji da juri plej-of kao ove godine.

Nije ni godinama ranije, jedini put kada su bili u ovoj situaciji bilo je kada su bili na 9. poziciji u Evroligi i umesto njih u doigravanja otišla turska Darušafaka.

Duško Ivanović je ekipu preuzeo kada je bilo 1-6 u Evroligi, pa onda na svom debiju posle velike drame pobedio Asvel i podigao ekipi samopouzdanje čak toliko da su sedam mečeva bili bez poraza.

Zvezdaši su pobedu nad Partizanom posebno isticali, tada je Nemanja Nedović onaj "drajv end kik" Luke Vildose pretvorio u trojku iz desnog kornera, odnosno pobedu nad "večitim" rivalom.

Nakon toga je delovalo kao da će Zvezda lakše do Top 8 nego Partizan, koji je vezao još koji poraz, ali o tome ćemo nešto kasnije, da bi usledio neshvatljiv pad i skup bolnih poraza crveno-belog tima.

Ako se ne dogodi čudo, ostaće bez plej-ofa u modernoj Evroligi, pošto su poslednji put plej-of igrali još u starom sistemu u sezoni 2015/16...

Duško Ivanović jeste pokupio hvalospeve, ali na crno-beloj strani se nalazi trener o kome čitava Evropa već uveliko priča. I kada je Partizan imao 4-9 skor u Evroligi sam isticao da Željko Obradović nije preko noći zaboravio košarku i da treba biti strpljiv.

"Stvari su prilično jednostavne, ako pomažeš sa odličnog šutera – primićeš trojku. Ako ne odigraš dobru odbranu primićeš koš, ako ne praviš faulove na vreme, protivnik će te kazniti i ući u seriju.

Ovo nije NFL, ovo je košarka. Floskule tipa "napad donosi pobede, a odbrana titule" ne pije vodu. Pogledajmo bilo koju šampionsku ekipu, imali su i napad i odbranu i to je jedino rešenje.

Moraš da igraš podjednako kvalitetno na obe strane terena da bi bio uspešan u ovom prelepom sportu.

Gde je rešenje? Da li treba menjati igrače? Koliko radikalan potez treba povući da bi se sve preokrenulo? Ili je možda ključ u nečemu drugom?"

To su bile stvari koje smo ovde analizirali. Treninzi, uigranost, zdravlje i vreme provedeno zajedno su bili ti faktori koji su crno-belima preokrenuli sezonu i od 4-9 doveli ih do 15-13, i magičnih 11-4, a sve je krenulo kada je Efes pao u Areni nakon one trojke Džejmsa Nanelija.

Agresivna odbrana iskakanjem na perimetru, čuveni "switch" i "next" o kome se toliko dugo pričalo je bio jedan od tih procesa kome je bilo potrebno vreme.

Da se igrači potpuno skapiraju i da vide ko gde treba da stoji i ko kad gde treba da se rotira.

Takođe, Kevin Panter je od tog momenta postao drugi igrač, epilog vođe se nekako čistije isticao i bilo je jasno koliko je bio važan za Obradovićev sistem.

Iako je Dante Egzum ove sezone bio verovatno i najbolji igrač Partizana, ono što je Kevin Panter radio ne sme da se izostavi. Pogledajmo Partizanove prve četvrtine, kada je ostatku tima potrebno vreme da se zaleti, Panter je bio taj koji je pogađao.

Setimo se i Panatinaikosa i Žalgirisa, ali i Bajerna i ostalih mečeva gde je Panterov doprinos bio jako veliki, pa i u 28. kolu u Milanu, Panter je sjajno otvorio i bio glavni razlog Partizanovog vođstva.

Željko Obradović je veliki košarkaški genije i neće sigurno ispustiti šanse koje mu se pružaju. Videli smo "mali milion" akcija koje oduševljavaju od dijamanta preko "hammer" akcija za šutera sa slabe strane.

Nisam uspeo da pronađem ovu iz Partizana, pa će kao primer poslužiti jedna iz Fenerbahčea:

Panter, primera radi, obožava ove kretnje. Bilo da je "Iverson cut" ili popularni "Snake" on je taj koji voli sa polu distance da šutira. Nije Partizan tek tako najbolji napad Evrolige, ali treba biti oprezan, jer je isti taj Partizan najlošija odbrana Evrolige.

U Milanu smo videli šta se desi kada imate nekoliko minuta praznog hoda, kada vas šut sa distance ne posluži dovoljno da razbijete mečap zonu koju je u tom momentu postavio Etore Mesina.

Partizan u 29. kolu putuje u Istanbul, tamo će igrati duel protiv Anadolu Efesa, ekipe koja je u poslednja dva kola upisala dva ozbiljna poraza i treći bi značio potpunu katastrofu.

Efes je u Beogradu u 27. kolu izgubio od Crvene zvezde u hali "Aleksandar Nikolić", da bi potom u 28. kolu u svom "Sinan Erdem Domu" neočekivano izgubio od Makabija.

Nakon tog duela, u Beograd stiže Olimpijakos, pa i ljuti španski rivali Real Madrid i Barselona, potom se ide u goste u Monako, a u poslednjem kolu Panatinaikos dolazi u Arenu na duel sa Partizanom.

"Grotlo" Arene je mnoge timove već progutalo, nemoćan je bio Monako
, Efes je tu poražen, pala je i Baskonija, Makabi, Žalgiris... Bitne su bile te pobede jer sada Partizanu daju vetar u leđa i upravo ga Baskonija i Žalgiris štite od Makabija, Valensije i ostalih koji mu prete u borbi za Top 8.

Spomenuo sam već da je Partizan najbolji napad i najlošija odbrana Evrolige, a i kroz sezonu sam kroz tekstove objašnjavao Partizanov sistem i visok procenat šuta za dva poena, umetnost šuta sa polu distance takođe.

Džejms Naneli, Danilo Anđušić, Kevin Panter, Aleksa Avramović i Jam Madar su ti bekovi i šuteri od kojih pojedine sekvence dosta zavise, ali je i Alen Smailagić baš u Bolonji pokazao da Partizan može da računa na njega, odnosno Uroš Trifunović u nekim drugim mečevima, poput Fenerbahčea.

Fener je druga priča, imali su gotovo perfektan šut za tri poena (Pjer i Gudurić 7 od 7 iz pop auta što se jako retko dešava) i Partizanovu agresivnu odbranu na perimetru uspeli da kazne na maltene jedini način na koji je to moguće
.

Primetićete da je Partizan često padao pred šuterima, ali da od šuta za tri gotovo da i ne živi, već se dosta toga svodi na neke setove pikenrola (ram, stagger, ghost screen) na već pomenute hammer, wheel i veer horns akcije, ali da ne zalazimo previše u te stvari.

Pikenrol je moderna košarka, Partizan to jako često koristi i traži mismeč situacije koje Dante Egzum maestralno koristi:

"Niko ne može da ga čuva. To su ili dva poena ili faul protivnika. Žao mi je zbog košarkaša koji ga čuvaju (smeh). Kada jednom krene na polaganje... visok je 198 centimetara, ima dobru građu... za igrača sa loptom, da tako vodi loptu, to je teško zaustaviti i čuvati", kazao je Panter o saigraču Danteu Egzumu.

Matijas Lesor i Zek Ledej tokom čitave sezone imaju "milion" minuta, a crno-beli su tim sa kratkom rotacijom koja im često dođe glave, što se baš u porazima od Fenerbahčea i Olimpije Milano osetilo.

Partizan je sezonu i počeo bez Alena Smailagića i Alekse Avramovića koji su bili povređeni, a posle je mononukleoza pogodila i Balšu Koprivicu, a kada je ugovor istekao Vladimiru Brodzijanskom Partizan mu se samo zahvalio.

Kao i u dosadašnjim utakmicama, Obradović će na isti način tražiti šansu za svoj tim. Real u Madridu Partizan nije do kraja uspeo da pretrči, a tada je odigrana sada već legendarna četvrtina koja je bila jedna od najefikasnijih.

Videćemo kako će se snaći protiv Olimpijakosa u revanšu jer se radi o najboljoj ekipi Evrolige i ekipi koja je onomad onaj desetkovani Partizan potpuno dotukla.

Videćemo kako će se Partizan snaći protiv Barselonine dugačke klupe, široke rotacije i toliko opasnog ofanzivnog arsenala da nikada ne znate odakle dolazi glavna opasnost.

Centarska linija koju čine Tobi, Veseli, Šanli, pa i Mirotić ima načina da se napadne, a ako iko zna kako to je Željko Obradović. Veći problem među centrima predstavlja Valter Edi Tavares koji je uz svo dužno poštovanje ostalima verovatno i najbolji centar Evrope.

Ono što je glavno, Partizan ima sve u svojim rukama i ukoliko bude uspeo da plan sprovede u delo i taj čuveni Top 8 će biti tu, jer je i sada na dohvat ruke, a kao i u slučaju Zvezde bilo je poraza koji su i te kako mogli da budu izbegnuti.

Treba pogledati tabelu jer i ostali timovi žele mesto među 8 najboljih, a ne samo Partizan i Crvena zvezda (koja ruku na srce ima više teorijske nego realne šanse).

Ako se vratimo na početak teksta videćemo da Feneru treba 14% pobeda u narednih šest mečeva za plasman dalje, pa su oni maltene sigurni, ali Partizanu kao i Makabiju, Žalgirisu i Baskoniji treba 50 odsto pobeda, dok Efesu treba 71%, a Valensiji i Virtusu po 83% u pretpostavljenom scenariju.

Dakle, vidi se ko je tu u prednosti, ali opet to su samo brojevi. Da krenemo od Efesa, oni u utorak igraju zaostali meč sa Real Madridom, pa potom u četvrtak dočekuju Partizan, ekipu koja u ponedeljak igra derbi sa Zvezdom.

Efes nakon Reala u slučaju poraza dodatno umanjuje šanse za plej-of, da bi Partizan u tom slučaju dočekali "pritisnuti uza zid". U 30. kolu gostuju Albi, da bi posle toga dočekali "vrelu" Olimpiju, pa Virtus, išli na noge ljutom rivalu Feneru i u poslednjem kolu bi dočekali Monako.

I oni su sebi otežali stvari, ali put ka plej-ofu je i te kako vidljiv za aktuelnog šampiona Evrope.

Ekipa Makabija je posle herojskog trijumfa u Istanbulu nad Efesom na skoru 15-13 i u goste im u narednom kolu dolazi Baskonija, koja takođe ima 15-13 i nakon velike pobede nad Realom izgubila je od Monaka na svom parketu koji je bio poznat kao jedno od najtežih gostovanja.

Ovde bi za Partizan valjalo da Baskonija pobedi, jer sa njom ima bolji međusobni skor, ali podsetimo da osim Barse i Zvezde tamo niko nije slavio. Makabi potom gostuje Asvelu, pa dočekuje Virtus, Milano, gostuje Žalgirisu (rivalu za Top8), a u poslednjem kolu igra protiv Reala na svom parketu.

Što se tiče Baskonije, oni osim gostovanja Makabiju imaju duele sa Zvezdom u 30. kolu, Albom kod kuće, Fenerom kod kuće, Asvelom i Olimpijakosom u Atini u poslednjem kolu.

Žalgiris u 29. kolu dočekuje Olimpijakos, pa potom gostuje Fenerbahčeu, a onda dočekuje Monako, Valensiju, Makabi i u poslednjem kolu gostuju Bajernu, odnosno Trinkijeriju, Lučiću i Jaramazu.

Dakle, niko od glavnih konkurenata Partizana nema lagan raspored, a ono što je takođe povoljno po crno-bele je što se često mogu naći i međusobni dueli ovih konkurenata.

Valensija već u sledećem kolu igra protiv Fenerbahčea i u slučaju poraza biće još korak dalje od plej-ofa, a potom ih čeka gostovanje Monaku, Crvenoj zvezdi, Žalgirisu, pa meč kod kuće sa Virtusom i u poslednjem kolu sa Barselonom u Blaugrani.

Dosta toga crno-beli drže u svojim rukama, svoje prednosti znaju, a najveća je sigurno Željko Obradović. Zvezdi je potrebno pravo čudo za plasman u Top 8, ali možda se ove godine i dogodi.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve