Nova vest
Košarka

Četvrtak, 16.02.2023.

14:15

Partizan "pod lupom": Bilo je zabrinjavajuće, a sada Top 8 nije daleko

Portal Basketnews je u svojoj kolumni analizirao igre Partizana u Evroligi ove sezone.

Izvor: SN

Autor: SN

Partizan
Foto: StarSport

Košarkaši Partizana su Evroligu počeli sa tri uzastopna poraza, a sada su uhvatili zalet kao jedna od najboljih ekipa Evrolige poslednjih nekoliko meseci.

Statistički gledano, najbolji su napad Evrolige dok su u defanzivi i dalje na dnu, ali su se značajno podigli i to se po rezultatima i te kako vidi, kaže njihov novinar.

"Ponekad vam je potreban šamar da biste se probudili i shvatili da neke stvari morate da radite drugačije", počinje priču Oracio Kauči.

Partizan se posle dugo vremena vratio u Evroligu i na klupi sedi živa legenda Željko Obradović i na prvih 13 odigranih utakmica u sezoni 2022/23, pobedio je tek četiri. Dva teška poraza od Crvene zvezde i Asvela uzdrmali su ekipu i naljutili trenera Obradovića koji je shvatio da stvari moraju da se menjaju.

Ipak, najmlađi tim Evrolige igra takmičenje prvi put, pa su oscilacije i normalne, ali su očekivanja izuzetno velika pogotovo u klubu kao što je Partizan. U 13. kolu je Partizan na 100 psoeda primao 121,9 poena odnosno 87,3 po meču što je delovalo zabrinjavajuće.

Napad je radio odličan posao i na 100 poseda davao 119 poena pri čemu je bio treći najbolji u Evroligi, a onda kreću pozitivne promene i početak serije. Slavni srpski klub se vratio u plej-of trku, pa sada ima 13 pobeda i 11 poraza.

Napad je ostao na elitnom nivou, imaju najbolji šut za tri poena (42%) i najbolji šut iz igre (51%) uz najbolji ofanzivni rejting Evrolige, 123,5 poena na 100 poseda, dok su primali tek 76,9 poena odnosno 112,8 na 100 poseda.

Dakle, ofanzivni rejting najbolji u Evroligi, a defanzivni rejting peti najbolji.

Partizan se i dalje muči na skoku i imaju najmanje skokova u Evroligi, ali su na perimetru daleko najozbiljniji odakle i kreće njihova odlična odbrana.

Dante Egzum, Džejms Naneli i Kevin Panter su ključni delovi Partizanove igre na obe strane, ali Zek Ledej mora da se spomene u tim konverzacijama jer je njegova dobra igra bila od jako velikog značaja.

Dante je, ipak, glavna figura igre Partizana. Australijanac je svojevremeno bio peti pik na NBA draftu, u Barseloni delovao nesnađeno i sada je u sistemu Željka Obradovića fantastičan.

Na poslednjih 11 utakmica, Egzum ima 14,7 poena uz oko 40 odsto šuta za tri poena koji je manje-više na tom nivou čitave sezone.

On je glavni plejmejker, a pomoć su mu Aleksa Avramović i Jam Madar.

On je visok za plejmejkera, ima dugačke ruke, sjajan je atleta i ima visok košarkaški IQ što donosi dosta toga dobrog kako u napadu tako i u odbrani srpskog tima, a on je svoje obaveze odgovorno prihvatio i uredno ih izvršava.

Zbog toga mu Željko Obradović toliko i veruje.

"Sviđa mi se što imam priliku da donosim odluke na terenu. Čitam igru, gledam gde imamo prednost. Mogu na više načina da pomognem. Nekada igram na krilu, bez lopte, pokušavam tako da pomognem. Nekada sam primarni plejmejker, prenosim loptu, organizujem sve. Mogu da se prilagodim i to trener koristi iz utakmice u utakmicu", rekao je Egzum za Mozzartsport.

Ne može se pričati o Partizanu, a da se ne spomene učinak Matijasa Lesora koji je po statistici najbolji centar Evrolige i jedini trener koji je verovao da je to moguće bio je upravo Željko Obradović.

Ukoliko se ovakav košarkaški trend nastavi, Partizan je na dobrom putu da uhvati voz za Top 8, ali, raspored nimalo nije lagan i videćemo koliko će još crno-beli moći da igraju na ovom nivou...

Basketnews se osvrnuo na neke stvari koje ste već mogli da čitate u analizama na našem sajtu, pa smo vam ostavili i linkove kako biste se podsetili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve