Nova vest
Košarka

Nedelja, 18.12.2022.

09:00

Magija u Beogradu

Fakundo Kampaco – košarkaš od kojeg zastaje dah kada je u najboljem izdanju – jedno je od najzvučnijih pojačanja u istoriji srpske košarke.

Izvor: Petar Tadić

Autor: Petar Tadić

Magija u Beogradu
Foto: Ilustracija B92/Petar Tadiæ

Crvena zvezda dogovorila je istorijski potpis, u Beograd je u subotu u večernjim satima sleteo argentinski plejmejker, koji je 2020. otišao iz Evrope u NBA kao – argumentovano – najbolji organizator igre u Evroligi.

Istorijski zbog zvučnosti, renomea i imena koje predstavlja Kampaco u evropskoj košarci, ali i sa finansijske strane ovaj ugovor, po navodima specijalizovanih evropskih košarkaških sajtova, nadmašuje onaj od Kevina Panter, koji je tada u medijima okarakterisan kao “najskuplji igrač u istoriji srpske košarke“.

Jurohups“ preneo je pre godinu i po dana da će Panter inkasirati oko tri miliona evra za dve sezone, a sada je isti portal preneo da će Kampaco u Zvezdi zaraditi 4,3 miliona (1,8 za ovu i 2,5 miliona za sledeću takmičarsku godinu).

Ali, novac na stranu, nismo zbog toga ovde, tu smo da pričamo o košarkaškim kvalitetima bivšeg asa, između ostalog, Denver Nagetsa i Dalas Meveriksa.

Penjarol

Kampaco je karijeru započeo u argentinskom Penjarolu sa kojim je u šest sezona osvojio četiri titule šampiona države. Da ima košarku u malom prstu moglo se primetiti čim je ušao u profesionalne vode, s tim što su mu visina i to što nikada nije bio rasan poenter bile glavne mane.

Jedan je od košarkaša koji je pokazao da se velikim radom i trudom mogu nadomestiti očigledni nedostaci, te je 2012, kada je imao 21 godinu, proglašen za košarkaša koji je najviše napredovao u argentinskom prvenstvu.

U sezoni 2011/12. napravio je veliki iskorak i svoje ime stavio je na svetsku košarkašku mapu, beleživši 13 poena i sedam asistencija (u sezoni pre imao je svega 7 poena i 2 asistencije).

Posle tri sjajne sezone u Argentini primetio ga je – ni manje ni više – Real Madrid. Proslavljeni španski klub dogovorio je višegodišnju saradnju sa Kampacom i sve je bilo spremno za novo poglavlje u karijeri virtuoza.

Real Madrid i Mursija

Međutim, tranzicija iz Južne Amerike u Evropu nije išla tako lako, pa je Argentinac samopouzdanje i igru morao da traži na pozajmici – u Mursiji. Ispostaviće se da je doneo idealnu odluku, pošto je dobio minute, ključeve napada, te potpunu slobodu u igri prosečne španske ekipe.

Briljirao je u Mursiji, pogotovo u drugoj sezoni 2016/17. kada je proglašen za “najspektakularnijeg“ košarkaša sezone.

Isplivao je sav kvalitet argentinskog virtuoza, delio je fenomenalne asistencije, spajao saigrače sa obručima – i “peglao“ strahovitu odbranu.

Kampaco je pokazao da nije samo magija, već i da je karakter, ratnik, neko ko je sa 178 centimetara spreman da “pojede“ one više i snažnije – i da to učini ogromnim srcem, srcem šampiona.

Da je šampionski košarkaš pokazao je u sezonama ispred kada je sa Real Madridom osvojio sve, uključujući i titulu šampiona Evrope – u Beogradu.

Nedostatak visine nadomestio je neverovatnom vizijom i maštovitošću, a nedostatak šuta napornim radom – jer drugi recept za to ne postoji.

Nije Kampaco postao izvrstan u šutu van linije 6,75, ali 39,5 odsto u sezoni 18/19. (ACB) i 35 odsto u takmičarskoj godini 19/20. (ACB) nije za potcenjivanje.

Naravno, ekipe u Evropi morale su sa nečim da rizikuju kada imaju ispred sebe Kampaca, pa su ga i dalje čuvale “ispod bloka“, ali on je to doveo do solidnog nivoa i Real je imao i te kako veliku korist od toga.

Utisak je bio da je prerastao evropsku košarku i da je vreme za NBA. To je i bio slučaj, pa je tako 2020. potpisao ugovor sa Denver Nagetsima.

Imao je Argentinac spektakularne poteze u Americi, dobre partije takođe, ali kako je vreme prolazilo tako je nemogućnost da u kontinuitetu pogodi otvoren šut bio sve izraženiji.

Znate da je NBA trojka dalja od evropske (7,24 naspram 6,75), što vrsnim šuterima nije nikakav problem, ali Kampaco ne spada u tu kategoriju.

Imao je Argentinac užasne utakmice u dresu Denvera, toliko loše da su se navijači u pojedinim trenucima – na društvenim mrežama – molili da ne igra.

To je pre svega slučaj bio u drugoj sezoni u kojoj je potpuno izgubio na samopouzdanju, igrao je slabo, slabo je i pogađao (samo 30 odsto šut za tri poena) i glasine o povratku u Evropu bile su sve učestalije.

Ipak, želja igrača bila je da pokuša da se izbori za minutažu u nekoj NBA ekipi, pa mu je posle odlaska iz Denvera šansu dao Dalas, ali tu se nije dugo zadržao i bilo je jasno da mu preostaje samo jedna opcija – povratak u Evropu.

Kampaco je tata-mata za košarku na Starom kontinentu, pokazao je to u dresu Real Madrida i sada se očekuje isto u Crvenoj zvezdi.

Problem mu može predstavljati to što nije igrao mnogo u poslednje vreme, ali za klasne košarkaše, kakav Fakundo jeste, taj “period adaptacije“ ne bi trebalo da postoji.

Kampaco je na vrhuncu karijere, u najzrelijim godinama i ovim potpisom potpuno menja sliku, ne samo srpske, već i evropske košarke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve