Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 07.11.2022.

18:05

Zvezde oko kojih će se "otimati" – na spisku tri igrača Partizana i jedan Srbin

Nova sezona Evrolige tek da je počela, ali se već priča o tome ko će postati slobodan agent narednog leta.

Izvor: LN

Autor: LN

Zvezde oko kojih će se
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport

Specijalizovani košarkaški portal "Basket News" napravio je spisak od 10 najboljih igrača kojima ističe ugovor.

Na spisku nema nijednog igrača Crvene zvezde, ali su tu trojica iz Partizana i jedan Srbin. Takođe, košarkaši sa opcijom "+1" u ugovoru nisu uključeni.

1. Kostas Slukas (Olimpijakos)

Drugu sezonu u nizu Olimpijakos ima Top 3 ofanzivni rejting u ligi, a tome su najviše doprineli Vezenkov i upravo Slukas.

Grčki plejmejker ima indeks od 19,2, uprkos tome što šutira 2/19 za tri iz igre.

"Basket Njuz" piše da je njegova plata ove godine 1,8 miliona evra.

2. Šavon Šilds (Armani)

Šilds je postao jedan od ključnih igrača za ekipu Etorea Mesine i dve sezone zaredom je bio u drugom najboljem timu Evrolige.

Jedino što može da utiče na njegovu vrednost na tržištu su povrede, a trenutno zbog stopala neće biti na terenu najverovatnije do 2023.

"Basket Njuz" očekuje da Šilds produži ugovor sa Armanijem.

3. Kevin Panter (Partizan)

Kapiten crno-belih je jedini evroligaški igrač koji je dao barem 26 poena u barem tri utakmice ove sezone i jedan je od najboljih skorera u EL sa 18,5 poena na 44 odsto šuta za tri poena.

Panter je ove sezone postao i pravi vođa, pored toga što je "ubica" na terenu, a plata mu je, piše "Basket Njuz", 1,3 miliona evra – i to je minimum koji može da dobije narednog leta.

4. Marko Gudurić (Fenerbahče)

Nakon neuspešne epizode u NBA ligi Gudurić se vratio u Evropu i potpisao za Fener, u kojem ove sezone ima jasnu i bitnu ulogu kod Dimitrisa Itudisa.

Dao je 23 poena Makabiju i 19 Efesu za to vreme pogađajući čak 4,5 trojki u proseku.

Gudurić, piše "Basket Njuz", ima platu od 1,3 miliona evra za sezonu i ako nastavi da igra ovako može da se nada još i većim primanjima.

5. Jorgos Papajanis (Panatinaikos)

Iako je dugo u Evroligi, Papajanis ima samo 25 godina i ove sezone ne briljira, pošto je dosta bolji bio prošle sa 10,3 poena, 8,2 skoka i 1,7 blokada po meču.

O grčkom centru razmišljaju i neki NBA timovi koji su bili spremni da prošlog leta plate baj-aut iz ugovora.

Zbog godina, visine i prostora za napredak "Basket Njuz" veruje da bi Papajanis mogao da dobije i platu veću od sadašnje, koja je nešto veća od 1 miliona evra.

6. Zek Ledej (Partizan)

Ledej je već igrao za četiri različita evroligaša, a nikada nije završio sezonu sa indeksom manjim od 10,8.

Ove sezone iskusni krilni centar ima najbolje brojke u karijeri sa 14,3 poena, 6,8 skokova, 2,2 asistencije i indeksom od 17,3.

Njegova plata je trenutno oko 1 miliona evra, navodi "Basket Njuz", a prema svemu sudeći neće biti ništa manja ni u novom ugovoru, gde god on bio.

7. Matijas Lesor (Partizan)

Analitika kaže da se Partizanov skok poboljšava za 15,4 odsto kada je Lesor na terenu, što je samo jedan od faktora u kojima Francuz doprinosi crno-belima ove sezone.

Lesor je ubedljivo najbolji ofanzivni skakač Evrolige, izjednačen je na prvom mestu po blokadama (2,2) i drugi u indeksu (22,7), iza samo Vezenkova.

Ako bude nastavio da igra ovako cele sezone, za Lesora će se interesovati samo oni najjači i najbogatiji.

8. Pjerija Henri (Baskonija)

Pre godinu i po dana Henri je bio jedan od najtraženijih plejmejkera na tržištu, ali je loša sezona u Fenerbahčeu uticala na njegovu vrednost.

Velika plata u Feneru od 1,2 miliona je diktirala potražnju, a on je želeo NBA i zato nije imao klub na početku sezone, da bi se nedavno vratio u Baskoniju.

Kako će se uklopiti sa Darijusom Tompsonom i Markusom Hauardom na bekovskim pozicijama ostaje za videti, ali Amerikanac definitivno mora da poradi na podizanju svoje vrednosti.

9. Maodo Lo (Alba)

Da Evroliga ima nagradu za igrača koji je najviše napredovao, to bi prošle sezone definitivno bio Lo koji je skočio sa 9,5 na 13,3 poena i bio najbolji igrač Albe.

Odličan ej bio i na Evrobasketu, a deluje i da je unapredio najveći problem – konstantnost.

Lo ima 29 godina i ako je planirao da nekada napusti Nemačku i dobije neki "bezobrazan" ugovor, naredno leto je pravo vreme za to.

10. Luk Sikma (Alba)

Sin legendarnog Džeka Sikme polako korača ka kraju karijere, ali i dalje neretko pokazuje klasu.

Koliko vredi igrač koji Panatinaikos može da razbije sa 16 poena, 15 skokova i 6 asistencija?

Problem je što Sikma ima 33 godine i što je izuzetno zadovoljan u Albi u kojoj je od 2017. godine, tako da je utisak da bi prihvatio i manji ugovor od nekog drugog samo da ostane tamo gde želi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve