Nova vest
Košarka

Sreda, 19.10.2022.

01:58

Znakovi pored Partizanovog puta

Košarkaši Partizana su zabeležili i treći poraz u novoj sezoni Evrolige, ovoga puta od Olimpije iz Milana (80:75).

Izvor: IP

Autor: IP

Znakovi pored Partizanovog puta
Foto: Srðan Stevanoviæ/Starsport

"Grobari" su posle osam godina "posta" mogli da uživaju u sjajnoj košarkaškoj predstavi, koja je imala sve po meri domaće publike, izuzev završnog čina.

"Parni valjak" je bio poput krave koja vam da punu kofu mleka, a zatim je zakači i prospe. Uprkos odličnoj igri u većem delu meča, izabranici Željka Obradvoića su zabeležili surov, ali ne i koban poraz.

Ako se po jutru dan poznaje, ovo bi mogla da bude sezona u kojoj će Lesor i Ledej pokazati da su sazreli u pravi krem evroligaške scene.

Francuski centar zaista izgleda svemoguće na terenu, uprkos tome što nema ni dvocifrenu minutažu za odmor.

Čovek koji je spreman da odradi sve na obe strane terena, doslovno važi za srce ove ekipe. Jedino što može da brine stručni štab crno-belih jeste do koje mere će Matijas moći da igra u ovom ritmu.

Pitanje je da li će dominacija dvojca "Lesor - Ledej" moći da bude na istom nivou u rasporedu utakmica: nedelja - utorak - četvrtak - nedelja...A kada ne bude, ko će preuzeti teret na sebe?

Obradović nema veliki izbor na klupi kada su zamene za pomenute igrače u pitanju, shodno tome da Balša evidentno ne može da pravi prevagu u elitnom takmičenju.

Važno je napomenuti i to da Ledej izgleda kao NBA krilni centar u ovom delu sezonu. Njegov poenterski učinak je u velikoj meri rasteretio Pantera, čime je napadački potencijal crno-belih dodatno dobio na kvalitetu, samim tim i širini.

Kada se podvuče crta, ma koliko visoki igrači ostavili sjajan utisak, vidno je da će neko morati da im pruži mogućnost da odmore.

Da li će to biti pojačanje, Balšino sazrevanje ili Smailagićev oporavak... Ostaje da vidimo.

Treba pohvaliti i učinak Jama Madara, koji je protiv "manekena" pokazao vrhunske kvalitete u pojedinim segmentima.

Agresinovst u odbrani, čitanje igre, poeni u važnim momentima meča... Pokazali su crno-beloj Štark areni da u izraelskom plejmejkeru ima materijala, samo na njima treba dodatno raditi.

Velike utakmice u Evroligi pod trenerskom palicom Željka Obradovića bi trebalo da od Jama izvuku sve najbolje već do polusezone.

Kada smo kod pozicije plejmejkera, tu počinje prvi veći problem u trenutnom sastavu Partizana.

Nema sumnje da je Dante Egzum vrhunski košarkaš, ali njegova uloga i loše snalaženje u napadu su bili jedan od ključnih razloga zbog kojih su crno-beli izgubili "dobijen" meč.

Jasno je da je Željko pokušao sa Australijancem da maksimalno ubrza igru, što definitivno ne odgovara Milanezima. Umesto toga, dobio se skroz kontra efekat, jer je umesto dosta trčanja i igre u tranziciji, viđeno mnoštvo konfuznih napada koji bi se završavali izgubljenim loptama.

Ukoliko je Dante očekivao "NBA" prazan reket, kako bi to nagrađivao atraktivnim zakucavanjima - nije ga dobio.

Doskorašnji igrač Barselone je podbacio u organizaciji igre, dok mu ni soliranje nije bilo jača strana.

Možda je Egzum "izgoreo" u želji da se dokaže navijačima, ali to ne menja činjenicu da je njegov učinak na kraju dana bio ispod svakog nivoa.

Pored centra, jasno je da bi "parnom valjku" idealno leglo i pojačanje u vidu plejmejkera.

Od Pantera se očekivalo više, ali nije ni realno očekivati da bude dominantan na svakom meču.

Kapitena crno-belih nije najbolje služio šut protiv bivšeg kluba, što će on zasigurno pokušati da ispravi koliko u duelu sa Virtusom.

Za razliku od njega, Anđušić je maestralno ušao u meč, ali do kraja utakmice nije uspeo da nastavi u istom ritmu.

Ono što najviše brine sve navijače jeste slab učinak sa krilnih pozicija.

Papapetru i Naneli su dovedeni kao "bombe" prelaznog roka, ali za sada nisu opravdali očekivanja.

Moguće da je pomenuti dvojac još u fazi privikavanja na Obradovićev sistem, ali dosadašnji učinak nije u skladu sa očekivanjima javnosti.

Nedostatak samopouzdanja je vidan, naročito kod Nanelija, što često zna da rezultuje lošim rešenjima u napadu i izgubljenim loptama.

Pojačanja tog kalibra ne smeju u velikim utakmicama da zajedno zabeleže sedam poena, šest skokova i dve asistencije (41 minut na terenu, zajedno).

Upravo sa te pozicije mora da se rađa osnova Partizanove širine u napadu i čvrstine u odbrani.

Ukoliko Grk i Amerikanac uskoro "ne kliknu", kao i Egzum sa organizacijom igre, biće dosta teže "parnom valjku" da se bori za plej-of.

Mnogo toga se pozitivnog dalo videti u igri Partizana, što govore i aplauzi na kraju meča uprkos porazu.

Od duela sa Albom, preko Baskonije, pa do Olimpije, crno-beli su pokazali da rastu u kompetentnog rivala koji je spreman da igra protiv bilo koje ekipe.

Splet je nesrećnih okolnosti što Partizan nema makar jednu pobedu iz prva tri kola, ali sve je to sastavni deo puta na kome se klub iz Humske nalazi.

Konkretna reakcija postoji, agresivnosti i želje ne manjka. Trenerski pečat je tu, sve u taboru crno-belih dolazi na svoje mesto, ali su pojedine greške (koje se ponavljaju) nešto na čemu će Obradović morati još mnogo da radi sa timom.

Kroz prva tri kola svedočimo da su igrači spremni da greše u istim situacijama, na istim mestima, čak i uzastopno, uprkos tome što Željko ukazuje na srž problema. To je najčešće odlika nedostatka koncentracije, koja je zaslužna za najmanje jedan od tri poraza.

Samo protiv "manekena" smo po najmanje dva puta videli lob-pas za centra koji odlazi u aut, kao i pas u noge visokom igraču. Upravo takvi detalji su odneli prevagu i pomogli ekipi Etorea Mesine da se vrati u meč, a zatim ga i dobije.

Sličan problem viđen je i sa Baskonijom, samo što je reč bilo o preuzimanjima.

Temelj je dobro postavljen, osnova za napredak ima, navijači to vide i podržavaju, ali će i rezultatski faktor biti jako važan kako bi poverenje ostalo na istom nivou.

Virtus i Žalgiris u Štark areni su zaista dva protivnika po meri i ne treba sumnjati da će crno-beli dati sve od sebe da delom "anuliraju" nešto lošiji start sezone.

Italijanska poslovica koju je Duško Vujošević voleo da citira se sjajno može preslikati i na sadašnju situaciju u Humskoj (rezultatski): Ako su ruže, procvetaće...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve