Nova vest
Košarka

Utorak, 18.10.2022.

03:13

Partizan zna slabe tačke "manekena"

Ekipa Željka Obradovića ima idealnu priliku da pred svojim navijačima popravi utisak posle dva odigrana kola i tako upiše prvu pobedu u novoj sezoni Evrolige.

Izvor: B92

Autor:B92

Partizan zna slabe tačke
Foto: Srðan Stevanoviæ/Starsport

Košarkaši Partizana će od 20.45 odmeriti snage sa Olimpijom iz Milana, koja u Beograd dolazi posle poraza od Albe na domaćem terenu - 74:80.

"Parni valjak" i dalje čeka na prvi trijumf u novoj sezoni, a serija mečeva kod kuće povećava šanse da se "anuliraju" nešto lošiji rezultati iz prethodnog perioda.

Poslednja dva duela kluba iz Humske sa "manekenima" pokazali su put od sjaja do očaja.

Crno-beli su 2011. godine pod trenerskom palicom Vladimira Jovanovića napravili jedan od najvećih preokreta u istoriji Evrolige.

Pobeda u Milanu, uprkos 21 poena zaostatka pred početak četvrte četvrtine, sigurno da zauzima posebno mesto u srcima svih navijača.

Pomenuta dva kluba našla su se na kraju grupne faze u duelu koji je direktno odlučivao učesnika top 16, ali su crno-beli ostali "kratki" za tri poena.

"Grobari" su posle velike pobede u gradu mode bili izuzetno optimistični pred meč u Pioniru, ali Jovanovićeva ekipa nije uspela ni da izgubi sa manje od tri razlike (takođe bilo dovoljno za prolaz).

Po uzoru na poslednji meč Partizana i Armanija, "grobari" su i ovoga puta bili rešeni da napune dvoranu do poslednjeg mesta.

Gotovo sve karte za utakmicu u Štark areni su rasprodate tokom prva dana, što samo pokazuje koliko su "grobari" željni da svoje miljenike ponovo gledaju u elitnom takmičenju.

Obradovićev tim ne blista u Evroligi od početka sezone, ali je meč sa Baskonijom uprkos porazu ulio dovoljno optimizma da crno-bele očekuju bolji dani.

Partizan je za sedam dana prošao put od "zalutalog" do kompetentnog učesnika u pomenutom takmičenju, a podrška sa tribina od 20.000 ljudi će biti samo dodatni motiv da se dobra partija kruniše pobedom.

Daleko od toga da Olimpija u Beograd dolazi kao autsajder, naprotiv, ali bleda izdanja protiv Albe, a zatim i Brindizija, jasno pokazuju da "parni valjak" ima gde da traži svoje šanse.

Tim iz Milana je pravljen za velika dela, a kontinuitet koji Mesina ima na klupi "manekena", jasno nagoveštava da se cilja sam vrh Evrolige.

Kada se pogleda sastav Olimpije, doslovno je nemoguće odrediti 2-3 igrača na kojima treba da bude defanzivni fokus. Pretnja vreba sa svih strana, ali su Asvel, Alba i Brindizi mogli da posluže kao dobar primer crno-belima prilikom otkrivanja slabosti Milaneza.

Italijanski velikan je spreman da protivnika spusti na izuzetno slab procenat šuta za tri poena, čega će Partizan morati da se pazi.

Činjenica da je Alba protiv Olimpije šutirala svega 26% van linije 6.75 (protiv Partizana 43%), dok su Asvel sveli na 33%, može da brine klub iz Humske.

"Manekeni" važe za jedan od najskupljih i najiskusnijih timova u Evroligi, pa bi nešto slabija izdanja na startu nove sezone više trebalo da predstavljaju traženje prave forme, nego fijasko u najavi.

Postoji više načina kako stići do trijumfa nad Olimpijom, a jedan od njih je ubrzati ritam i odigrati meč na veliki broj poseda. Ako se po jutru dan poznajte, takav stil košarke najmanje odgovara Mesininoj ekipi.

Jasno je da mečeve poput ovih moraju da "vuku" iskusni igrači, gde se akcenat prevashodno baca na Pantera, Papapetrua, Nanelija, Egzuma, Anđušića, Ledeja...

Nedostatak velikih utakmica u rukama Koprivice, Madara, Vukčevića...jednostavno moraju da nadomeste gore navedeni igrači.

Sasvim je logično da su pomenuti "rutineri" dovedeni da rešavaju velike mečeve, a idealna prilika da se pred "grobarima" pokažu u dobrom svetlu je duel sa Olimpijom.

Sve u svemu, poraz za crno-bele ne bi predstavljao katastrofu, ali bi manjak zalaganja i loš pristup meču definitivno izazvao veliko nezadovoljstvo kod "grobara" koji su svoj ispit položili kupovinom 11.500 sezosnkih karata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve