Birčević za B92.net: Ništa nam nije nedostajalo, imali smo loš dan

Srpski košarkaš Stefan Birčević prokomentarisao je u razgovoru za B92.net aktuelnu situaciju u našem nacionalnom timu.

Izvor: Igor Pavloviæ

Ponedeljak, 12.09.2022.

12:09

Birčević za B92.net: Ništa nam nije nedostajalo, imali smo loš dan
Foto: Srðan Stevanoviæ/Starsport

Jedan od najboljih igrača Kluža je sa "orlovima" osvojio tri srebrne medalje – Evropsko prvenstvo, Svetsko prvenstvo, Olimpijske igre.

Generacija koju je vodio Saša Đorđević, bez dileme važi za najuspešniju od osamostaljenja države.

Od "famoznog" petog mesta na Mundobasketu u Kini, pa do danas, Srbija nije pronašla način da se konsoliduje i vrati na staze uspeha.

Može se reći da je Evrobasket bio idealna prilika da se osvoji neka od medalja, ali šokantan poraz od Italije nam je samo produžio agoniju.

Kako ocenjuješ ovogodišnje Evropsko prvenstvo?

"Iskreno, Evrobasket je ove godine izuzetno zanimljiv. Imali smo priliku da vidimo mnogo dobrih utakmica. Sve mečeve, izuzev onda kada sam imao trening ili prijateljsku utakmicu, sam sa zadovoljstvom pogledao."

Ko je po tvom mišljenju najveće iznenađenje u dosadašnjem delu prvenstva?

"Ne bih sad izdvajao nekoga. Došli smo do eliminacione faze, svi imaju dobre timove i na jedan meč mogu da pobede svakoga."
Foto: Peða Milosavljeviæ/Starsport
Šta se desilo sa Srbijom protiv Italije, u čemu vidiš uzrok poraza?

"Nema tu posebnog uzroka. Njima se poklopio dobar, nama loš dan. Neke njihove pogođene trojke su nam ulile nesigurnost i to je to. Šteta je ispasti na ovakav način, delovali smo odlično u grupnoj fazi."

Šta je to generacija pod selektorskom palicom Saše Đorđevića imala što je donosilo medalje?

"Imao sam sreće da sam bio deo te generacije koja je na sva tri najveća prvenstva došla do finala. Vladala je dobra hemija, bili smo pravi tim. Sale je uvek donosio pravu energiju i prenosio je na sve nas."

Šta nedostaje ovoj generaciji kako bi došla do nekog većeg uspeha?

"Nisam siguran da im bilo šta nedostaje. Na neki čudan način im se poklopilo sve na ovom Evropskom prvenstvu i nažalost su ostali bez plasmana dalje. Nisam dostojan da komentarišem zbog čega nismo došli do završnice, tako se poklopilo..." U čemu vidiš recept za uspeh, koji nismo ostvarili još od Saletove ere?

"Recept za uspeh naše generacije je bio Sale Đorđević! Čovek nas je za šest godina doveo do tri finala. Mislim da nismo na pravi način cenili njegove uspehe kao selektora. Radio je izvanredno taj posao. Tim nam je zaista krasila izvanredna hemija i energija. Uvek je bila prisutna ljubav prema reprezentativnom dresu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: