Simon umalo heroj – Janis i Dorsi bacili Hrvatsku na kolena

Košarkaši Grčke su pobedili Hrvatsku rezultatom 89:85 u meču broj 1 grupe C Evrobasketa.

Izvor: SN

Petak, 02.09.2022.

19:00

Simon umalo heroj – Janis i Dorsi bacili Hrvatsku na kolena
Photo: FIBA

Grčka je na najbolji način počela Evropsko prvenstvo i tesnom pobedom nad Hrvatskom u neizvesnoj završnici istakla kandidaturu za šampionsku titulu.

Hrvatska nije loše počela utakmicu i prvu polovinu prve četvrtine konstantno bila u prednosti zahvaljujući odličnoj seriji od 8 vezanih poena u režiji Šarića, Bogdanovića...

Nakon tehničke koju je zaradio Itudis, sve je počelo da se menja. Janis i Tanasis Adetokumbo su vezali neke poene, a onda se priključio i Dorsi i Grčka preuzima vođstvo.

Od tog momenta svi problemi su nestali, a Grci deonicu završili sa 24:16. Raspad Hrvatske se nastavio, gurali su loptu na niski post i ostajali bez realizacije i zamišljenih poena dok je Dorsi pogađao kako je hteo.

Na poluvremenu je prednost bila velikih 46:30 uz čak 20 poena Dorsija,dok je 12 imao Janis i to je bilo više od čitave selekcije Hrvatske.

Treća četvrtina je počela odlično po Hrvate koji su postigli prva 4 poena, ali je Grčka uspela da im odgovori i veliku dvocifrenu prednost. Baš kada se mislilo da će Hrvati posustati i da će Grci lako pobediti, Džejlin Smit i Krunoslav Simon režiraju seriju od 15:0 i Hrvatska se vraća na samo 2 poena zaostatka, 60:62.

Ipak, Tajler Dorsi pokazuje da zona 2-3 ne može doveka da bude učinkovita i rešava probleme Grčke, pa je za tren oka na semaforu bilo 73:64 za Grke na startu četvrtog kvartala. Grci su tu prednost održavali uz manje oscilacije do rezultata 83:75 kada Bogdanović veže četiri poena, a potom i Džejlen Smit poentira i donosi dramu u finišu. Imali su Hrvati dva poena zaostatka na 84:82 i loptu u svom posedu, ali nisu to iskoristili što na drugoj strani jeste Kalates koji lob pasom pronalazi Janisa, a ovaj poentira. Briljirao je košarkaš Baksa u finišu kada je na šutu za tri blokirao Smita, a potom u narednom napadu iznudio 2+1 na pet sekundi do kraja i stavio tačku na ovaj meč.

Najefikasniji kod Grka su bili Adetokumbo i Dorsi sa po 27 poena. Njih dvojica su u pojedinim trenucima imali više poena nego čitava ekipa Hrvatske. Janis je ostvario i dabl-dabl učinak sa 11 skokova, a dvocifren je bio još samo Dimitros Agravanis sa 11 poena.

Kod protivnika se istakao Džejlen Smit sa 23 poena, Bojan Bogdanović je imao 19, Simon jedan manje od igrača Jute, a Ivica Zubac 11. Dvocifren je bio i Mario Hezonja sa 10 poena.

Grupa A, 1. kolo
Ukrajina – Velika Britanija 90:61
Hrvatska – Grčka 85:89
21.00 Italija – Estonija
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: