Orlovi - Eurobasket 2022 -

Pešić: Napadali su me, kritikovali, vređali – kod nas je katastrofa kada se izgubi

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić našao se na udaru brojnih kritika prethodnih dana.

Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Javnost se prilično uznemirila kada smo dobili informaciju da je Svetislav Pešić odstranio Miloša Teodosića iz reprezentacije.

U intervjuu za "Nedeljnik" Pešić se podsetio Indijanapolisa 2002. godine kada je sa nacionalnim timom osvojio zlato na Svetskom prvenstvu i kritika koje je tada dobijao sa svih strana.

Selektor je tada promenio stil igre pred početak turnira, a tokom istog je "odstranjen" i Vladimir Radmanović.

"Najviše smo se pripremali za Amerikance i morali smo da menjamo način igre, da više imamo loptu u rukama. Moralo je da se igra više sa pozicionim napadom, takozvani control basketball, jer oni postaju nervozni kad nemaju loptu. Problem je bio što to našim igračima nije odgovaralo, ta velika disciplina i traženje koncepta do kraja. I naravno da je usput bilo nesporazuma, govorili su: ne možemo mi to da igramo. I to uigravanje je trajalo i neke utakmice su se izgubile. A kod nas čim se izgubi utakmica, to je katastrofa", počeo je Svetislav Pešić.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Upitan kako je tada reagovao na razne kritike odgovorio je da se ni tada nije previše uzbuđivao oko svega toga.

"Sada iz ove perspektive nisam se previše uzbuđivao. Napadali su me kritikovali, vređali,. ali to smo mi. Bez respekta, Bez argumenata. Naravno ne svi, ali nekolicina koji su imali mikrofon u ruci. Nisam se previše uzbuđivao jer ne živim ovde. Nemam vremena, niti sam tada imao, da ga toršim na nekog samo da bi to bilo u finkciji ogovaranja. U tome da brinemo tuđu brigu, tu smo definitivno prvaci svet", jasan je bio Pešić.

Onda se osvrnuo na predstojeći Evrobasket na kome ne vidi Srbiju u grupi prvih favorita za medalje.

Dotakao se i Nikole Jokića:

"Kada je o košarci reč, pogledajte Jokića. Mi smo u prethodnim decenijama toliko vrhunskih centara proizveli od Kreše Ćosića, Divca, Rađe, pa nadalje. A to su sve vrhunski igrači na visokim pozicijama koji ne samo da su igrali na malom prostoru nego su morali da se snalaze u malom prostoru. Sada smo pod uticajem američke košarke pa se govori ko je najbolji MVP, MVP, što je zubog marketinga važno, ali je suštinski važnije koliki broj tih vrhunskih košarkaša stvoren baš na toj poziciji. Ništa nije slučajno, odnekuda dolazi"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.