- Eurobasket 2017 -

Špance ne zanima Evroliga, najbolji da igraju kvalifikacije!

Košarkaški savez Španije neće praviti ustupke klubovima i Evroligi ukoliko se termini utakmica ovog takmičenja budu poklapali sa reprezentativnim akcijama.

Podeli
Foto: fiba.com
Foto: fiba.com

Predsednik španskog saveza Horhe Garbahosa rekao je da će za nacionalni tim biti pozivani najbolji igrači, bez obzira na to da li imaju obaveze u najelitnijem evropskom takmičenju.

“Pokušaćemo da oformimo reprezentaciju Španije sa najboljim dostupinim igračima i uvrstićemo igrače koji igraju Evroligu. Kao i obično, pokušaćemo da izaberemo najjači mogući sastav”, počeo je priču Garbahosa i dodao:

“Evroliga je privatno i javno istakla da neće zadržavati igrače i da će oni moći da biraju gde žele da igraju. Mi smo u obavezi da branimo sopstvene interese i interese španske košarke”.

Problem je nastao zbog takozvanihi “FIBA prozora”, odnosno termina rezervisanih za reprezentativne akcije koji će biti usred sezone, a Garbahosa ima jasan stav po tom pitanju.

“FIBA, sa svim svojim uspesima i greškama, brani ukupni interes košarke širom svetu. Teško je pretpostaviti da mali broj klubova, koji su veoma važni, nametnu svoju volju ostalima iz Španije, Evrope i sveta. Nije moguće da pokušaju da neke timove postave iznad FIBA zbog ličnih i finansijskih interesa. Zajednički interes ne sme biti ispod ličnog – to se zove razum. Bio bih srećan kada bi se Evroliga i FIBA dogovorile, ali će biti teško pronaći rešenje do novembra (kada počinje prvi prozor). Nadam se da grešim. Rešenje se može pronaći jedino dijalogom i, ukoliko se do njega ne dođe, branićemo interese španske reprezentacije”.

On je istakao da uvek ekipe koje predstavljaju svoje zemlje moraju da imaju prednost nad klubovima.

foto: fiba.com
foto: fiba.com

“Rad klubova i regionalnih saveza je veoma važan, ali prava vodilja španske košarke jeste A selekcija i TV prenosi to potvrđuju”.

Pravi rat između dve najveće košarkaške organizacije traje već neko vreme, pa je, logično, rezultat najmanje pogodan za obe strane – rešenje moraju da pronađu i FIBA i Evroliga.

“Nisam razgovarao sa ostalim savezima po ovom pitanju, ali mislim da će i oni zvati svoje najbolje košarkaše – neki od njih igraju u španskoj ligi. Novi kalendar FIBA je određen pre nego što je došlo do proširenja Evrolige. Ko je tu kome upao u termin? Prema pravilima, kada je igrač uvršten u nacionalni tim, ima obavezu da se pojavi. Naša obaveza je da zovemo najbolje zbog navijača i sponzora”.

Nekadašnji reprezentativac ‘Crvene furije’ smatra da je odlazak na Mundobasket 2019. godine imperativ.

“Moramo da se plasiramo na sledeće FIBA Svetsko prvenstvo jer će ono biti kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Ako ne uspemo da ‘overimo kartu’ za Mundobasket, španska košarka će biti u ozbiljnom problemu”.

Zbog toga im je potrebna podrška svih vladajućih tela.

“Nadamo se da ćemo dobiti poptunu podršku Vrhovnog saveta za sport (CSD) i da će on pomoći igračima da imaju slobodu igranja za reprezentacije. Nikada nećemo naštetiti igračima, ali zakon sporta štiti nas i ubeđen sam da će CSD braniti ušešće onih koji su pozvani u nacionalni tim Španije jer se trenutno svi nalazimo u veoma neprijatnoj situaciji”, zaključio je Garbahosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 46 sledeca idi na stranu