Nova vest
Košarka

Utorak, 12.09.2017.

17:45

Gasol razbio Nemce, Španci prvi polufinalisti Evrobasketa

Reprezentacija Španije prvi je učesnik polufinala Evropskog prvenstva u Turskoj, Finskoj, Izraelu i Rumuniji.

Izvor:

Autor:

Gasol razbio Nemce, Španci prvi polufinalisti Evrobasketa
fiba.com

'Crvena furija' morala je da se pomuči, ali je na kraju ipak bez većih problema porazila Nemačku i nastavila pohod ka odbrani zlata – 84:72 (16:19, 18:14, 31:20, 19:19).

'Panceri' su bolje krenuli, bili su veoma agresivni u defanzivi i umalo stigli i do dvocifrene prednost. Međutim, Španci su i tada, kao i u drugoj deonici imali spreman odgovor, pa su na odmor otišli sa minimalnom prednosću (34:33).

Nisu Nemci odustajali ni na startu trećeg perioda, uspevali su preko Denisa Šredera da održavaju priključak, ali je onda kompletnu situaciju na terenu u svoje ruke preuzeo Mark Gasol.

Mlađi od čuvene braće vezao je 13 poena, od čega tri uzastopne trojke, i ekspresno odveo svoj tim do dvocifrene prednosti koju su do kraja bez ikakvih problema sačuvali.

Upravo je centar Memfis Grizlisa bio najbolji pojedinac meča sa 28 poena (6/9 za dva, 4/6 za tri), deset skokova, četiri asistencije, dve blokade i ukradenom loptom, što je bilo dovoljno za indeks od čak 37.

Sjajan je bio i Pau sa 19 poena i četiri uhvaćene lopte, dok je dvocifren učinak imao još i Serhio Ćaćo Rodriges sa 11 poena i sedam asistencija.

Kod su samo dva igrača bila na nivou četvrtine finala – spomenuti Šreder ponovo je prednjačio sa 27 poena (9/19 za dva, 3/4 za tri) i osam asistencija, ali i sedam izgubljenih lopti, ali ga je ispratio samo Danijel Tajs sa 15 poena i četiri skoka.

Bio je ovo 19. međusobni susret ova dva tima, Španci se sada nalaze u seriji od šest pobeda, a u ukupnom skoru vode 13:5. Takođe, ovo im je sedmo vezano slavlje na ovom Evrobasketu. Maodo Lo ubacio je devet poena.

Od 20.30 u drugom četvrtfinalu sastaju se Slovenija i Letonija, a bolji će se sa Špancima boriti za veliko finale u četvrtak od 20.30, dok su preostala dva para na programu u sredu.

Najpre će na parket Grčka i Rusija od 17.45, a od 20.30 selekcije Srbije i Italije. Drugo polufinale igra se u petak u istom, večernjem terminu.

IV četvrtina

8' – Nemce je eventualne senzacije koštalo i lošije izvođenje slobodnih bacanja, dok su Pao i Ćaćo nastavili nemilosrdno da kažnjavaju svaki propust. Posle četiri napada bez poena, pošto su obe ekipe čekale samo da se meč završi, Bartel prekida mini-post sa tri pogođena penala, posle faula Paua – 65:79.

6' – Imali su i Nemci svoje prilike za evenutalni povratak, posle nekoliko ishitrenih rešenja protivnika, ali se ni oni nisu proslavili rešenjima u fazi napada. U međuvremenu, nije prošlo previše vremena pre nego što se Mark vratio u igru i još jednom bio precizan, ovoga puta za dva – 62:74.

4' – Skariolo je odlučio da izvede najboljeg strelca i uvede njegovog starijeg brata na parket, a prednost akutelnih prvaka Starog kontinenta ostala je ista, pa je već na pola četvrte četvrtine bilo jasno ko će u polufinale – 61:72.

2' – Posle koša Loa u finišu trećeg perioda, Šreder beleži svoj 20 poen lepim ulazom, a potom ponavlja isto posle greške Španaca i vraća jednocifrenu razliku, ali samo na kratko pošto i Sastre pogađa za dva, a Vili Ernangomes zakucava posle kontre i asistencije Marka – 57:69.

III četvrtina

10' – Na njegovu žalost nije uspeo da zaustavi nalet Španije, tačnije – neverovatnog Marka Gasola. Centar Memfis Grizlisa preuzeo je igru svog tima i pogodio nove tri trojke u nizu za veliku prednost svog tima pred poslednjih deset minuta igre – 53:65.

8' – Španci nastavljaju da kažnjavaju svaku grešku Nemaca, a tako je bilo i posle nove dve olako prodate lopte, pa posle trojki Sastrea i Rodrigesa ponovo dolaze u prednost, a Mark Gasol trećom u nizu tera Fleminga da reaguje – 50:56.

6' – Nemci su zaigrali još agresivnije u odbrani, što je prouzrokovalo nervozu u redovima protivnika, odnosno faul u napadu San Emeterija, posle kog Timan bacanjima uvećava prednost 'Pancera'. Mark Gasol takođe sa linije pogađa oba puta, Lo samo jednom na drugoj strani, a Mark potom pogađa i za dva – 48:47.

4' – Riki Rubio vraća prednost Špancima, ali Nemci opet ne dozvoljavaju ni razliku od 'dva poseda'. Pored Šredera, i Tajs i Benzing bili su takođe raspoloženi za igru, da bi posle duge dvojke Johanesa Timana ponovo imali prednost na svojoj strani – 45:43.

2' – San Emeterio otvara drugo poluvreme trojkom, Šreder uzvaća, a isto čini i posle dvojke Marka Gasola. I dalje se igralo veoma čvrsto na obe strane, sa velikim brojem faulova, pa nešto duži period nismo videli poene na obe strane – 39:39.

II četvrtina

Poluvreme – Mogli su Nemci i do vođstva u poslednjem napadu, ali Šreder nije pogodio za tri za svoj 13 poen, da bi potom napravio faul na pet sekundi do kraja. Skariolo je zatražio minut odmora kako bi nacrtao akciju svojim momcima, ali su i Nemci bili dobro postavljeni, pa je Pau šutirao iz veoma teške pozicije iz kornera i nije ni dobacio do obruča – 33:34.

8' – Međutim, iako je situacija na terenu više odgovarala Španiji – nisu ni oni uspeli da stvore osetniju prednost. Tajs i Vojtman drže svoj tim pogocima u priključku – 31:32.

6' – Pokušao je Kris Fleming da zaustavi pad svoje ekipe, ali je nije uspeo u svojoj nameri jer je Serhio Ćaćo Rodriges bio precizan van linije 6,75, na šta se nadovezao Mark, pa je 'Furija' minus pretvorila u pet poena prednost – 27:32.

4' – Nije Nemačka dozvolila da u potpunosti upadne u ritam rivala, terajući ga da uzima teške šuteve. Šreder je u međuvremenu još jednom poentirao, ali Pau jeste za svoj već deset poen, a posle ukradene lopte, ofanzivnog skoka i faula – Uanćo Ernangomes iz penala donosi izjednačenje – 27:27.

2' – Lo otvaraja drugih deset minuta košarke svojom drugom trojkom, a onda beleži polovičan učinak sa linije za slobodna bacanja, dok prve poene za Špance upisuje Pjer Oriola, zatim i još dva, Nisu Nemci ništa menjali u svojoj igri, ali su se prvaci Evrope rastrčali i posle trojke Đoana Sastre došli na samo koš zaostatka – 25:23.

I četvrtina

10' – Usledio je period sa nešto manje poena, a klupa Španije zatim potpuno zasluženo dobija tehničku jer se od starta bunila za gotovo svaku sudijsku odluku. U poslednjem minutu, Danijel Tais potrudio se da prednost ostane na strani Nemačke, pogodivši dva od četiri penala, da bi posle ukradene lopte, u poslednjem napadu, Luka Štajger promašio za tri iz ćoška – 19:16.

8' – Ubrzala se igra u finišu prve deonice, Šreder polaže na jednoj, a Pau na drugoj strani, posle čega pogađa i jedno bacanje. Maodo Lo pogađa drugu trojku za svoj tim, ali Mark Gasol čini isto na drugoj strani, ne dozvoljavajući 'Pancerima' da se ponovo odlepe – 16:13.

6' – Ipak, kako se ništa značajnije nije promenilo, Serđio Skarijolo morao je da reaguje tajm-autom posle novih poena Šredera, odnosno prvi Johanesa Vojtmana. Posle minuta odmora, i stariji Gasol, uz dosta muke, upisuje svoj prvi poen, a potom sa 2+1 čas posla vraća svoj nacionalni tim u meč – 11:7.

4' – 'Furija' je nastavila da se muči u fazi napada, tačnije – Nemci su igrali veoma angažovano u defanzivi, da bi posle neopreznog faula Fernanda San Emeterija Robert Benzing pogodio dva od tri slobodna bacanja. Na drugoj strani, Španci i dalje nisu mogli do koša, ni posle tri i po minuta igre, ali Mark Gasol, uz malo sreće, napokon prekida seriju rivala – 7:2.

2' – Španci su imali prvi napad, kao i prva dva pokušaja preko Paua Gasola, ali prvi put nije pogodio, dok je kod drugog izblokiran. To najpre kažnjava Denis Šruder pogotkom za dva, a posle promašaja Rikija Rubija za tri Danilo Bartel ne propušta identičnu priliku na drugoj strani – 5:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve