Nova vest
Košarka

Subota, 09.09.2017.

23:57

Utisak dana: Nemački NBA tandem i Slukasov šou

Prvi mečevi osmina finala Evrobasketa već su doneli iznenađenja, lepe poteze i najave pojedinih zvezda da neće odustajati od nacionalnog grba.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Utisak dana: Nemački NBA tandem i Slukasov šou
Foto: fiba.com

Dok je Boris Dijao žalio zbog poraza Francuske od Nemačke i rekao da nije još odustao od reprezentacije, Rudi Gober je izjavio da više nikada neće izostati iz dresa 'Trikolora'.

Slaba je to uteha obojici francuskih visokih igrača jer su sva svetla posle pobede Nemačke od 84:81 bila uperena u dvojicu momaka, Denisa Šrudera i Danijela Tajsa.

Najvažnijim utakmicama na turniru se obično zovu ona prva, kao i ona prva u nokaut fazi. U trenutku kada više nema popravke i nema nazad zablistao je NBA tandem dvojice Nemaca, 24-godišnji Šruder i godinu stariji Tajs.

Plej Atlante je ubacio Francuzima 21 poen, a bio je zapažen i na drugoj strani terena na kojoj je imao neke od ključnih odbrana kada se topila prednost Francuza i preokretao rezultat.

Jedna od takvih odbrana izrodila se u jedno od najboljih zakucavanja turnira, a izveo ga je upravo drugi deo ovog tandema, igrač Boston Seltiksa Danijel Tajs.

Tajs je u kontri sjajno istrčao, za njega se u skoku zalepio Boris Dijao koji se vratio u odbranu, samo da bi završio na novom posteru posle atraktivnog zakucavanja. Tajs je na kraju završio sa 22 poena.

Nemce sada čeka još teži posao jer čekaju boljeg iz duela Španije i Turske u kome su Španci izraziti favoriti. Međutim favoriti su pre današnjeg meča bili i Francuzi.

Šruder i Tajs su prekinuli dvadesetogodišnju tradiciju i ostavili Francusku prvi put od 1997. godine van četvrtfinala, što je rezultat za respekt iako i 'Trikolorima' na spisku fali nekoliko imena. Nemačka se nada Turskoj u četvrtfinalu, a onda će za Šrudera i Tajsa sve biti moguće.

O Lauriju Markanenu je tokom šampionata izrečeno mnogo hvalospeva zbog sjajnih partija momka koji će od oktobra igrati za Čikago Buls.

I opravdavao je iz meča u meč sve izrečeno. U jednom meču sa četiri poena za dvadeset minuta to nije uspeo, Koponen nije mogao sam pored 'nevidljivog' Markanena i Finska je relativno lako izgubila od Italije sa 70:57. Na stranu učinak prekaljenog asa Marka Belinelija, Finska je pokazala koliko će tek narednih godina zavisiti od visokog 20-godišnjeg momka.

Ukoliko bude dobio još jednog pravog saigrača u reprezentaciji Markanen će gotovo sigurno voditi Finsku i dalje od osmine finala Evrobasketa.

Šou je na kraju dana pripao Kostasu Slukasu. 'Snajper' Slukas je vodio Grke do pobede nad Litvanijom kojoj je pripalo breme favorita.

Litvanci nisu uspeli da prođu među osam najboljih, a džaba je i Mindaugasu Kuzminskasu bilo 20 poena uz pet skokova, kada je na drugoj strani bio raspoloženi bek Grčke.

Slukasov 21 poen, pet skokova i četiri asistencije vodili su Grčku do pobede 77:64 u meču u kome je šutirao trojke 5/7, vodeći se matematičkim principom 3>2.

Promašaj za tri, promašaj za dva, promašaj polaganja, blokada... Slukasa do četiri minuta pred kraj druge četvrtine nigde nije bilo. Nekoliko uhvaćenih lopti, asistencija i to je to.

A onda je krenuo. Njegovom trojkom Grčka se odlepila na šest poena pred kraj druge četvrtine 35:29. Njegovom trojkom Grci su došli do plus 10 (44:34), njegovom trojkom su otišli na plus 11 (47:36), a onda i plus 14 (50:36).

Ne treba zaboraviti ni učinak Burusisa koji je pogodio neke od važnih šuteva u poslednjoj deonici, ali je drugo poluvreme Slukas odigrao kao u transu i dobrano doprineo potpuno zasluženoj pobedi Grka koju su zakucavanjima u poslednja dva minuta pečatirali Burusis i Adetokumbo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve