Nova vest
Košarka

Subota, 02.09.2017.

23:35

Bledi 'Orlovi', tečna Furija i zver Porzingis

Dan za nama obeležilo je nekoliko stvari – loša Srbija i poraz od Rusa, razgoropađena Letonija i Španija koja kao da ima tempomat krstari svojom grupom.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Bledi 'Orlovi', tečna Furija i zver Porzingis
StarSport

Srbija je u drugom meču na Evrobasketu doživela prvi poraz. Kobni po našu selekciju bili su Rusi koje je tim Aleksandra Đorđevića pobedio u Hamburgu pre desetak dana sa deset razlike.

Već tada je bilo jasno da će u grupi D biti problema sa Aleksejom Švedom. Njegovih 17 poena je u porazu Rusa 85:75 pre desetak dana, naraslo na 22 poena u pobedi 75:72, a naši bekovi nisu imali rešenja za njega.

Šved je u jednoj od situacija krosoverom poslao po burek Gagija Milosavljevića i začinio dobar dribling trojkom. Sve u trenutku kada je Srbija bila rezultatski egal. Nekoliko takvih situacija u kojima bitni šutevi prolaze mogu da prelome utakmicu. To i zbunjenost u reketu Srbije ostavljali su povremeno prostora i za utrčavanja koja su Rusi koristili. Bitne poene pogađao je i Kurbanov, ali Srbija jeste odigrala lošu odbranu.

Timofej Mozgov poenterski nije napravio previše problema, ali ih je bilo u organizaciji napada 'Orlova'. Umesto da se samo protivnik ograniči na oko 70 poena, Srbija je stala na 72, a Rusija nam je oduzela adut koji smo odsustvom mnogih napadača u igri istakli još pre početka prvenstva – čvrstu i mušku odbranu. S obzirom na to koliko neke stvari nisu štimale u igri, poraz od tri poena i nije tako strašan.

Ono što stvara mnogo više razloga za strah je kako je izgledala igra naše reprezentacije, naročito ako se uzme u obzir selekcija koja pravi dar mar u grupi C, Španija.

Španci nemilosrdno rešetaju protivnike sa po 30+ razlike. Ovog puta je stradala Češka. Maestralni Teodosić, efikasni Erceg i smireni Bjelica su pre dve godine pobedili Čehe u nokaut fazi Evrobasketa i otišli u polufinale. Dve godine kasnije, Česi nemaju Veselog i Blejka Šilba, tu je Satoranski, ali nisu ni senka tima koji su bili 2015.

Ili je možda Španija naprosto previše jaka? Oni koji su pogledali utakmicu videli su da ima i jednog i drugog. Dodavanja iza leđa Marka Gasola, trojke Rubija i Paua Gasola, alej up zakucavanja… birajte, sve što može, Španci na terenu i rade.

Nije ni čudo što su uspeli da dobiju 93:56 indisponiranu Češku u kojoj je Satoranski imao tek osam poena, a Pau Gasol na drugoj strani 26 za dvadesetak minuta na parketu. Stariji Gasol sada juri Tonija Parkera na listi strelaca Evropskih prvenstava i fali mu svega 25 poena.

A da, tranzicija po kojoj su prepoznatljivi je i dalje munjevita toliko da deluje zastrašujuće.

Jedan brat Adetokumbo definitivno nije dovoljan Grčkoj. Uprkos energiji i solidnoj igri na oba kraja (zalepio je i neverovatnu bananu Serafinu u prvom poluvremenu) on i dalje nije Janis. A bez Janisa, Furnije, De Kolo i Lovernj su razbili odbranu Grčke, zaigrali motivisano i sa mnogo više želje nego protiv Finaca. Sa 95 poena u košu Grčke i 87 u svom su se iskupili za uvodni poraz od Finaca i nagovestili da bi fizički možda opet mogli da se nose sa Španijom.

Srbija je u petak ukrotila “Jednoroga” koliko je to bilo moguće. Kada je Aleksandar Đorđević posle utakmice sa Letonijom rekao da je pobeđen veoma ozbiljan protivnik, Kristaps Porzingis je danas pokazao na šta je Đorđević mislio.

Utrčavanja i kucanja iz pik end rola, igra leđima na niskom ili šutevi sa visokog posta, Porzingis je sve to radio protiv Belgije koja se dobro držala do poslednje deonice.

Tada je Letonija predvođena Porzingisom i Janisom Timom (po 27 poena svaki) razbila Belgiju i za sedam, osam minuta sa deset podigla razliku na plus 28 za 92:64 na kraju.

Kao poseban utisak ostaje monstruozno putbek zakucavanje Porzingisa u poslednjoj četvrtini koji pokazuje da bi do kraja prvenstva ako Letonija uradi nešto više od grupne faze mogao da bude i zvanično jedan od najboljih igrača prvenstva.

Uzbudljivo je bilo na meču Turska – Velika Britanija. Gejb Olaseni je opet pokazao koliko može da bude dobar dabl dablom od 15 poena i 14 skokova, ali se vidi da mu fale igrači. Jeste Endrju Lorens postigao 15 uz dobar šut za tri poena, ali učinak Britanaca ne može da se svede na dva igrača, naročito ne ako se trojica momaka ni ne upišu u strelce.

Sa druge strane, Melih Mahmutoglu je pokazao da će Dragan Milosavljević, Branko Lazić ili ko god bude čuvao beka Turske morati dobro da vodi računa o blokovima i spot-ap situacijama, te višku na bokovima jer je Mahmutoglu pogodio 7 od 11 trojki protiv Britanaca.

On sa 24 i Erden sa 19 poena su predvodili Tursku do pobede s tim što je mnogo nevidljivog posla ovog puta uradio Džedi Osman. Uklopio se u šemu koja je protiv Britanaca funkcionisala i popustio na obaraču posle prve utakmice koju su Turci izgubili od Rusa, a Osman imao 28 koševa.

Od ostalih ekipa, Crnogorci su uspeli da se probude posle poraza od Španije i iskale bes na Mađarima koje su savladali sa 72:48. I dalje deluje da im nedostaje onaj NBA Vučević.

Hrvati su slavili protiv nejakih Rumuna u meču u kome Bojan Bogdanović nije preterano ni zagrevao haubicu (osam šuteva), a uspeo je da sakupi 21 poen. Tri od četiri šuta pogodio je spolja što je dobar znak za Hrvate pred nastavak takmičenja.

U porazu neubedljivih 'Orlova' svetla tačka bio je Boban Marjanović koji je serijom poena u prvoj četvrtini držao našu ekipu. Gudurić može i mora mnogo više, slično je i sa Jovićem i Mačvanom.

Bogdanović je bio pod prevelikim pritiskom zbog čestih udvajanja, bio je dobar sa 19 poena, ali čitava ekipa mora kao lanac da bude čvršća jer bi snovi o zlatu lako mogli da se rasprsnu kada dođe do eliminacione faze, a bilo bi šteta jer i oslabljena Srbija može do medalje što je tokom priprema u nekoliko navrata pokazala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve