Nova vest
Košarka

Sreda, 13.09.2017.

23:10

"Mačvan na pripremama igrao sa 38,5°C, tada smo postali tim"

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević smatra da je njegov tim protiv Italije odigrao najbolju odbranu i taktički najzrelije na ovogodišnjem EP.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Foto: FIBA.com

"Orlovi" su savladali Italiju 83:67 i četvrti put u nizu pod njegovim vođstvom se plasirali u polufinale nekog velikog takmičenja.

"Najsolidnija odbrana do sada. Bili smo izuzetno koncentrisani, momci su igrali punom snagom u svakom posedu. Imali smo moć u očima, bili smo spremni za svaki napad koji su Italijani spremili na parketu. Odradili smo fantastičan posao na njihovim najboljim igračima Belineliju i Datomeu. Opet smo dominirali u skoku, bili smo konstantni sve vreme. Skoro stalno na +10. Sada nas čeka težak protivnik u polufinalu, Rusija je sjajan tim koji nas je zasluženo pobedio", rekao je Đorđević.

Italija je bolje otvorila meč, ali od trenutka kada Orlovi preokreću više nisu uspeli da se primaknu izjednače nju.

"Znali smo sve, iz kojih akcija traže trojke koje im daju taj kiseonik, godinama imaju na ofanzivni talenat, ali danas nisu mogli tako da nas pobede. Skoro svaki šut i je bio preko ruke, nijedan otvoren. To je bila jedna od ključnih stvari, što su uradili niski igrači. Mislim da je 3/4 bila ključna. Krenuli su nekom drugom taktikom, jačom igrom na ivici faula, stalno su Marjanovića "mečapovali" sa Melijem ili Bilogom, tim jakim telima koji su ga stalno gurali od koša. Tu smo imali problema u unutrašnjoj liniji, ali smo preuzeli igru sa spoljne i uspeli da dovedemo meč do kraja", dodao je selektor.

Srbija je protiv Italije pokazala najzreliju igru od starta EP.

"To je generalno naš znak ovakvim takmičenjima gde kako ono odmiče mi smo sigurniji u tim stvarima koje tražimo. Ovo je mali korak koji sve raduje. Moramo da razmišljamo samo o Rusiji i kako da joj vratimo za ono u grupi. Imaju Šveda koji je jedan od najtalentovanijih igrača na EP na toj poziciji, to će svakako biti jedan od zadataka ali ne smemo da zaboravimo na ostale od kojih mnogi imaju veliko evroligaško iskustvo. Idemo da se opet pobijemo", kaže Đorđević.

Selektor je pohvalio igru nekoliko pojedinaca, između ostalih Bogdanovića, Lučića, Marjanovića, Kuzmića, te istakao da je Milan Mačvan "lepak" ovog tima.

"U jednoj utakmici tokom priprema, protiv Grčke ili Crne Gore, imao je temperaturu 38,5 stepeni. Nije dolazilo u obzir da ne igra. U jednom trenutku je rekao: "Ne mogu više". Dva dana smo ga vraćali u život. Tada smo postali tim. On to donosi. Oni toliko pričaju o svemu, malo puta sam osetio toliku želju za informacijama, toliko su koncentrisani na takmičenje", istakao je selektor.

Srbija i Rusija igraće u petak od 20:30 časova. U prvom polufinalu u četvrtak se sastaju Španija i Slovenija, u istom terminu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve