Nova vest
Košarka

Utorak, 15.09.2015.

19:15

Gasol i Mirotić doneli Španiji polufinale

Košarkaši Španije plasirali su se u polufinale Evrobasketa pobedom nad Grčkom 73:71 (14:14, 25:18, 16:25, 18:14).

Izvor: MN

Autor: MN

Default images
Starsport

Oni će igrati sa pobednikom duela između domaćina Francuske i reprezentacije Letonije, a taj meč igra se od 21 sat.

U sredu od 18.30 igraju Srbija i Češka, a potom će na teren Italija i Litvanija.

Ubedljivo najbolji u ekipi Španije bio je Pau Gasol sa 27 poena i devet skokova, a Nikola Mirotivć ga je pratio sa 18. Rodriges je meč završio sa 10 poena i pet asistencija, a Ljulj je ubacio osam.

Na drugoj strani najviše se istakao Adetokumbo sa 12 poena i čak 17 uhvaćenih lopti, dok je Kalates dodao 14 poena, pet skokva i sedam asistencija. Spanulis je upisao 10 poena i pet dodavanja, a Printezis je pored 13 poena imao četiri asistencije.

Meč dve ekipe sudio je srpski sudija Ilija Belošević.

Španci su iskoristili promašaje Grčke na početku, i uz dobru odbranu lako sttigli do 8:2. Ipak Spanulis je vratio priključak svojoj ekipi krajem prve četvrtine.

U nastavku izjednačenija igra, trojke i pomašaji van linije 6.75 na obe strane. Kod Grka se razigrao Adetokumbo, a kod Španaca Mirotić. Nijedna ekipa nije stekla osetniju prednost, ali Furija uspeva da vrati plus šest sa početka susreta.

Razigrala se ekipa Serđa Skariole do kraja poluvremena, imala i maksimalnih plus devet, raspoložen je bio Gasol, pa se na odmor otišlo rezultatom 39:32.

Nešto brža košarkaša na startu drugog poluvremena, Spanulis i Ribas postigli su trojke na početku za svoje ekipe. Nizali su se promašaji u nastavku za Špance, Grci to koriste i serijom 10:3 vraćaju meč u egal.

Grčka je igrala sve rasterećenije, ali Gasol nije dozvoljavao protivniku da se „odlepi“, pa je treća četvrtina završena rezultatom 57:55 za Grčku.

Mirotića nije bilo u trećoj četvrtini, ali je uspeo da vrati prednost svojoj ekipi na početku poslednjeg perioda igre. Grčka je bila nervoznija, iz toga je proizašla i neorganizovanost, ali i Španija je igrala sve čvršće u odbrani i tako čuvala vođstvo.

Adetokumbo je praktično sam igrao za svoju ekipu, bilo ga je na svim delovima terena, ali to nije bilo dovoljno da bi se umanjili problemi u igri Grčke. U finiš meča Španija je ušla sa prednošću od šest poena.

Grčka nikako nije mogla da dođe u pravu poziciju za šut, pola minuta kraja borbeni Kalates krade loptu smanjuje na minus četiri, a zatim postiže i trojku za minus dva i unosi neizvesnost. On potom pravi petu ličnu grešku, a Rodriges je bio siguran sa penala 13 sekundi pre kraja. Grčka je išla na šut za tri poena, Spanulis je promašio, ali je grešku ispravio Slukas za 71:72.

Serija slobodnih bacanja za Španiju, na liniji penala je nešto više od dve sekunde pre kraja bio Gasol, pogodio je samo prvo, Grčka je imala vremena da uputi šut iz daleka, ali neprecizno. Španija je u polufinalu pobedom 73:71.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve