Srbija ispustila Litvaniju, finale i kartu za Rio

Košarkaši Srbije poraženi su u polufinalu Evrobasketa od Litvanije rezultatom 67:64, a u borbi za treće mesto sastaće se sa selekcijom Francuske.

Izvor: SV

Petak, 18.09.2015.

20:34

Default images
foto: StarSport

Srbija je odigrala veoma loše, kako u napadu, tako i u odbrani, ali je ipak bila u mogućnosti da izbori makar produžetak, na dva poena zaostatka i 12 sekundi Bogdanović se zaleteo na kompletnu odbranu protivnika i iz teške pozicije nije uspeo da pogodi.

Srbija je imala očajan šut za tri poena, a konstantno je pokušavala da ga pronađe. Na kraju šest pogođenih iz 28 pokušaja, a veliki problem predstavljao je odnos u skokovima, 40-29 za Litvaniju. Reprezentativci Srbije nisu uspeli da iskoriste ni činjenicu da je Litvanija imala osam izgubljenih lopti više (20-12)

Osim na početku utakmice, Litvanija je konstantno bila u prednosti, u pojedinim trenucima je ona bila i dvocifrena, ali u velikom delu utakmice protivnik se Srbiji prosto nudio, ali izabranici Aleksandra Đorđevića to nisu mogli da iskoriste.

Najefikasniji u našem timu bio je Miloš Teodosić sa 16 poena, a u poslednjem minutu je pogodio neverovatnu trojku i doneo već poraženoj Srbiji šansu da se bori za preokret. Dvocifreni su bili još samo Nemanja Bjelica i Miroslav Raduljica sa po deset poena, ali su i do njih stizali teškom mukom.

Bogdan Bogdanović ponovo nije imao svoj dan, sedam trojki je šutnuo, pogodio samo jednu, za ukupno devet poena. Kakav-takav učinak zabeležili su Stefan Marković (7p, 4sk) i Nemanja Nedović (6p, 2sk, 2as, 2il).

Dobro je otvorila Srbija, trojkom Teodosića, sve je krenulo po planu, međutim do kraja četvrtine Litvanija je preokrenula i imala pet poena viška. Druga četvrtina se ispostavila kao najbolja, Litvanija je limitirana na 13 poena, a u poslednjim sekundama je Bogdanović polaganjem doneo -1 posle 20 minuta.

Ponovila se loša treća četvrtina, Srbija je ubacila svega devet poena, stigla je Litvanija do nešto veće prednosti, pred poslednju deonicu je imala +4, a do kraja Srbija nije uspela da se poptuno vrati u igru.

U poslednjem minutu je Teodosić pogodio neverovatnu trojku, ali Bogdanović nije izabrao pravo rešenje u ključnim trenucima.

U ekipi Litvanije Jonas Valančunas je ubacio 15 poena, većinu u prvom poluvremenu, Reinaldas Seibutis i Mindauskas Kuzminskas su dodali po 13, a Mantas Kalnijetis 12 uz devet asistencija i osam izgubljenih lopti.

Tok meča

StarSport
Selektor Srbije Aleksandar Đorđević nije menjao petorku, utakmicu su počeli Miloš Teodosić, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Nemanja Bjelica i Ognjen Kuzmić. Na drugoj strani suprostavili su im se Mantas Kalnijetis, Paulius Jankunas, Renaltas Seibutis, Jonas Mačijulis i Jonas Valančunas.

Nije promenjen ni prvi napad, ponovo je Teodosić izašao iz bloka, šutirao i pogodio trojku, a posle nekoliko propuštenih napada na obe strane pogodio Mačijulis. Potom su se upisali Kalnijetis i Marković, da bi u sledećem napadu Mačijulis iznudio 2+1 i izjednačio na 7:7.

Mačijulis je hteo da nastavi svoju seriju, krenuo na trojicu košarkaša Srbije, nije pogodio, ali je iz odbojke pogodio za prvo vođstvo Litvanije. Usledila je izgubljena lopta Markovića, hteo je da proigra Kuzmića, da bi arbitri potom dosudili prekršaj Teodosiću. Revanširali su se posle akcije Kalinića, međutim, promašio je oba slobodna bacanja - 9:7.

Konfuzija je nastala posle faula koji je dosuđen Kalneitisu nad Raduljicom. Teodosić je u nekoliko trenutka pre sudijskog zvižduka šutirao za tri, pogodio je, ali arbitri nisu priznali koš. Nastavio je Mačijulis "tuču" sa protivnicima, Bogdanović je uspeo da mu "izvuče stolicu", ali je potom Marković izašao sa loptom u aut.

Još dva puta je prekinuta igra, dodeljivana je lopta Litvaniji, ali dve sekunde do kraja napada nisu bile dovoljne za koš. Raduljica je hteo 1 na 1 sa Valančunasom, nije bio precizan, a meč je ponovo prekinut zbog prekršaja Markovića. Za šest minuta postignuto je svega 18 poena, 11:7 za Litvaniju. Post je prekinuo Milaknis, trojkom.
StarSport
Probudio se i Bjelica, vezao je pet poena, ali je odbrana Srbije veoma loša, Valančunas je najpre iskoristio otvaranje iz pik en rola, zakucao je i Kalnijetis. Pometnju u defanzivu protivnika uneo je Teodosić, fenomenalno je proigrao Bogdanovića. Rat centara je nastavljen, Litvanac je dva puta blokirao Raduljicu u jednom napadu, a onda i iznudio njegov faul - 20:14 za Litvaniju.

Selektori su promešali karte, Erceg je ušao umesto Raduljice, a Litvanija je stala u zonu 2-3. To ipak nije sprečilo Bjelicu da pronađe u "ofsajdu" Nedovića, koji je potom i fauliran pri ulasku pod koš. Poslednji napad rešavao je Kalnijetis, spetljao se, a istom merom mu je uzvratio Bjelica za konačnih 22:17 posle 10 minuta.

Nastavilo se u istom stilu, minut je protekao bez poena, iako su oba tima imala po dva napada. Raduljica je zabeležio blokadu, a Erceg i Bogdanović promašili trojke. Srbija je zaigrala čvršće u odbrani, ali Seibutisu to nije bio problem. Trojku je promašio i Teodosić, Raduljica je nastavio rat sa Valančunasom i zaradio ličnu u napadu. Lakat Seibutisa je završio u Nedovićevom licu, sudije nisu reagovale, a Litvanac je ubacio trojku - 28:17.

Konačno jedna odlična akcija Srbije je viđena posle minuta odmora, Teodosić je pronašao Raduljicu, ali serija nije nastavljena, Marković je ostavljen sam na trojci, ali je promašio. Arbitri su nastavili sa nešto čudnijim kriterijumom, tome su se bolje prilagodili Litvanci i prosto se šetali u reketu Srbije, 32:21.
StarSport
Koš na samom obruču u punoj formaciji u odbrani Srbije postigao je Kuzminskas. Raduljica je povezao četiri poena, a još jedan sudijski previd dogodio se posle ukradene lopte Markovića. Bek Srbije je krenuo ka košu, Kalnijetis je stigao za blokadu, ali kasno, lopta je udarila u tablu. Ipak, sudije nisu prekidale igru. Ponovo se na liniji za slobodna bacanja našao Valančunas.

Marković je uspeo da pogodi trojku, Raduljica je realizovao slobodna bacanja, smanjena je razlika na pet poena. Mogao je u sledećem napadu Erceg da ubaci još jednu, ali se premišljao i na kraju promašio. Veliki problem za Srbiju u finišu poluvremena, Raduljici je suđen još jedan prekršaj, a Bogdanović još jednom nije bio precizan sa distance.

Teodosić je realizovao slobodna bacanja, potom je odigrana fantastična odbrana, isteklo je vreme za napad Litvanaca, a finalni napad rešio je Bogdanović, lepim prodorom za 35:34 na poluvremenu.

Prva tri napada Srbija je propustila na početku drugog poluvremena, Litvanija ništa bolje nije startovala, ali je Valančunas pogodio zicer i podigao na preko tri razlike. Nastavak šuterske serije Srbije nije urodio plodom, Erceg je promašio još jednu trojku, a potom faulirao centra Litvanije. Kuzminskas je "polomio" Bjelicu za 2+1 i 40:34.

U želji da ispravi grešku i umalo izgubljenu loptu Nedović je promašio trojku, ali ni Litvanci nisu imali rešenje u napadu. Seriju dalekometnih šuteva prekinuo je Bogdanović, prošetao se kroz reket, fintirao i položio za dva, da bi konačno pogodio trojku, 40:39 za Litvaniju.

Neodlučnost Bogdanovića i Ercega je zbunila Raduljicu, ostao je tri sekunde u reketu, ali potom u saradnji sa krilnim centrom i bivšim saigračem iz FMP uspeo da natera Valančunasa na grešku, a onda i iznudio faul Mačijulisa. Bio je precizan, a vrhunskim presingom Srbija je uzela loptu, Marković je položio za +3 - 43:40.
StarSport
Nije serija mogla da se nastavi, Nedoviću je lopta prošla kroz ruke, Kuzminskas je prikucao, kao i Valančunas nekoliko trenutaka kasnije, a u međuvremenu Nedović je promašio ceo koš, iako se prethodno gotovo bacio u reklame i iznudio loptu za naš tim, 44:43 za Litvaniju. Očajno je Srbija odigrala poslednji minut poslednje deonice, Bogdanović je promašio otvorenu trojku, Teodosić nije mogao da diše i u poslednji kvartal se ušlo sa 48:43 za Litvaniju.

Veliku seriju Litvanaca zaustavio je Erceg, jednim pogođenim slobodnim bacanjem, pošto je prethodno fauliran Raduljica. Centar Srbije je morao van terena jer je bio izgreban po ruci. Ni kontra nije iskorišćena, Milosavljević nije hteo da pogleda ka košu, Bjelica je promašio trojku, a Nedović nije uspeo da se izbori za skok. Srećom, Valančunas je izgubio loptu, da bi potom Nedović izdržao sve udarce, izneo loptu do koša, a onda i pogodio slobodno bacanje za 52:47.

Jedna je morala da uđe, Bjelica je ubacio trojku, smanjio na četiri poena razlike. Uspeo je Erceg u sledećem napadu da pretrči Valančunasa, ali ponovo je pogodio samo jedno slobodno bacanje, 54:51. Četvrti faul centra Litvanije je ponovo poslao krilnog centra Srbije na penale. Oba puta je Erceg pogodio, za 54:53.

Trojka sa osam metara, pa prodor kroz bušnu odbranu, ipak, Marković je zabeležio blokadu, međutim napad opet nije iskorišćen. Kalinić je izgubio loptu, a ni Nedović nije uspeo da se sačuva prekršaja. Teodosić je smanjio sa bacanja, ali je ponovo pogrešio Kalinić, oteo mu je Kuzminskas loptu iz ruke, ali se igrač Fenerbahčea iskupio, iskoristio je asistenciju Bogdanovića, 61:57.

Bogdanoviću je suđen prekršaj, iako je udario čistu blokadu Mačijulisu, a na 23 sekunde do kraja, sa -2 Raduljica je napravio prekršaj, iako je selektor tražio da se odigra bez kontakta. Ubacio je Seibutis oba bacanja za 65:61, ali je potom trojku iz nemoguće pozicije pogodio Teodosić, na 12 sekundi do kraja - 65:64.

Usledio je brz faul Milosavljevića na Seibutisu, on je promašio drugo slobodno bacanje i ostavio više od 12 sekundi za napad Srbije. Bogdanović se zaleteo na odbranu protivnika, u ključnom trenutku je izgubio balans i promašio, posle čega više nije bilo povratka za Srbiju - 67:64.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1580 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: