Skener: Možeš agresivno na Srbiju, ali te čeka debakl

Nekadašnji selektor Zoran Moka Slavnić je svojevremeno rekao da će u slučaju neuspeha na Evrobasketu 2007. godine emigrirati na Island.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Utorak, 08.09.2015.

18:00

Default images
StarSport

Njegovi izabranici su nazvani “moskitosima“, ali šta su pravi košarkaški komarci videli smo tek danas i to od Islanđana.

Ne znamo da li je Moka u međuvremenu posetio Island i preneo svoju košarkašku filozofiju domorocima, ali je jedno sigurno – igru Ostrvljana protiv Srbije možemo nazvati jednom glagoskom imenicom – zujanje.

Ovoliko se naši igrači nisu naradili ni protiv Nemaca, iako su pobedili svega košem razlike. Islanđani su nametnuli svoj stil igre sa mnogo trčanja, pronalaženja rupa i šuteva za tri poena. Ipak, tako se može igrati na basketu u školskom, za veliko takmičenje je potreban i suvi košarkaški kvalitet.

To je ono što je Srbiji donelo pobedu sa velikom razlikom. Košarkaši Islanda su imali ogroman broj pozicija za šut sa distance, uglavnom ih nisu pogađali, a sa druge strane ono malo mesta što je uspelo da se pronađe u roju komaraca Srbija je rešavala onako kako kvalitetan tim to čini.

“Orlovi“ su zabeležili fenomenalan procenat u šutu za dva poena (26/33, 79%), čak bolji nego sa linije slobodnih bacanja (17/23, 74%), a 40% za trojke bi bilo mnogo bolje da Teodosić i Bogdanović nisu pokušavali da “upucaju“ daljinu.

Čvrsta igra Islanda primorala je Srbiju na čak 21 izgubljenu loptu, a odbrana u kojoj je bilo svega i svačega morala je da se probija dužim putem i disciplinovanom timskom igrom. Tražili su se ekstra pasovi, prazni prostori, u tome su Đorđevićevi izabranici uspeli i upisali čak 32 asistencije.

Pravi odnos snaga video se u poslednjoj deonici, trojke, alej-up Kalinića, “poster“ Milutinova, čvrsta odbrana, kontranapadi... Islanđani su izgubili energiju, a Srbija ima ono što ne može da se izgubi – košarkaško znanje.

Namučili su Islanđani Nemce i Italijane, ubacivali su svojih 64 do 65 poena, ali protivnici nisu imali rešenje za njihovu agresivnu igru. Srbija jeste, umela je da agresivnošću odgovori na agresivnost.
4 Miloš Teodosić – Njemu možda najmanje prijaju ovakvi protivnici. Odlično je otvorio utakmicu, pametno je proigravao Kuzmića pod košem, potom se upisao u strelce, pa proigrao Bjelicu. Ušao je u kontra ritam, trojka ga opet nije htela, imao je nekoliko loših dodavanja... Odmarao je dobar deo drugog poluvremena.

5 Marko Simonović – Uz Markovića i Kalinića držao odbranu Srbije na visokom nivou i uradio mnogo posla koji se ne vidi u statistici. Đorđević ga je čak pomerio na “četvorku“, kako bi odgovorio na nisku petorku Islanda. Ubacio je trojku, jednom lepo proigrao Raduljicu i “plašio“ Islanđane zaletanjem pored osnovne linije u napadu i konstantnim pritiskom u odbrani.

6 Ognjen Kuzmić – Ovo je bila šansa za njega i u potpunosti je to iskoristio. Protiv nižih protivnika nije imao problema da pivotira i postigne poene na obruču. U finišu druge četvrtine je odlično ispratio dva kontranapada, pretrčavao je ceo teren i generalno ostavio odličan utisak.

7 Bogdan Bogdanović – Svuda ga je bilo na terenu za onih dvadesetak minuta koliko je odigrao (9p, 7sk, 6as). U prvom poluvremenu nije nijednom šutnuo na koš, ali je upisao četiri asistencije. U nastavku je tražio trojku, našao je posle prodora Nedovića, potom još nekoliko puta pokušao, još jednom pogodio, ali zabrinjava što je pri promašenim šutevima pogađao prednji obruč. To bi moglo da implicira da problem sa leđima i dalje postoji.

8 Nemanja Bjelica – Konačno je mogao da odmori, što je možda i najveći benefit ove utakmice. Na startu utakmice je gospodario pod našim košem, a koliko je bitan u tom elementu svedoči i podatak da smo dozvolili čak 13 ofanzivnih skokova Islanđanima, sve kada je Bjelica bio na klupi. Sva tri šuta za dva je pogodio, jednom probao trojku i promašio.

9 Stefan Marković – I mi moskitosa za jurnjavu imamo. Imao je dve greške na početku utakmice, ali je svojom frenetičnom energijom uspeo da “uštopuje“ bekove Islanda i da pokrene sjajnu kontru pred kraj druge deonice. O tome koliko je on značajan za ekipu, koliko doprinosi snazi naše odbrane dovoljno svedoči trenutak kada je u punom trku, za pola koraka kraći, uspeo da iz driblinga ukrade loptu beku Islanda. Po ko zna koji put potvrđeno – komandant srpske odbrane.

10 Nikola Kalinić – Pored Markovića u energetskom smislu je bio jedan od ključnih igrača. Već nas je navikao na neverovatne blokade, danas je zabeležio smeč u prvi red tribina već na startu utakmice, a potom pogodio dve trojke, u momentima kada se nije znalo šta sa loptom u napadu, pogotovo kada su centri bili udvajani. Opet je demonstrirao svoje letačke sposobnosti, ali je evidentno da ima problem sa slobodnim bacanjima.

11 Nemanja Nedović – Postojala je određena doza sumnje u njegove mogućnosti pre Evrobasketa. Svim skepticima Nedović je u prve tri utakmice dokazao zašto je bitno da se nađe u selekciji. Brzina kao njegov najveći kvalitet je isplivala i danas. Jedini je parirao Islanđanima u tom parametru, a u trenucima kada je protivnik pretio da se potpuno približi vezao je pet poena. Uz Kalinića imao je najveći +/- indeks.

12 Dragan Milosavljević – Konačno je dobio više od nekoliko minuta po meču i pokazao da u njemu Srbija ima veliku snagu sa klupe, igrača zadatka koji je spreman na sve. Jaka odbrana je njegov zaštitni znak kroz celu karijeru, a dueli sa tvrdim timovima su nešto što on najviše voli. Bez promašaja iz igre, uz tri asistencije su sasvim dobri rezultati za košarkaša čiji je primarni zadatak odbrana. Ostaje žal što nije prošao onaj alej-up pas Teodosića.

13 Miroslav Raduljica – Islanđani su se izgleda setili svoje istorije, u bradi košarkaša Panatinaikosa videli smrtnog neprijatelja pa su rešili da ga na sve načine spreče da radi svoj posao. Daleko niži čuvari su ga konstantno udvajali, ponekad su se oko njega nalazila i trojica, a on nije uspevao da obezbedi dobar povratni pas. U drugom delu meča je pritisak malo oslabio, Raduljica je našao prostora i upisao 13 poena. Brine loše građenje svog koša, pored toga izgubio je četiri lopte, ali je bio precizan kada je imao priliku.

14 Zoran Erceg – Odigrao je svega nešto više od četiri minuta. Nije ovo bila utakmica za igrača njegovog profila, on ima prefinjeni stil, kontakt igra mu nije primarna, ali je i za to vreme uspeo da upiše dobru statistiku. Pokupio je tri skoka, a u poslednjoj sekundi prve deonice ubacio je trojku bez balansa i sa rukom u licu.

15 Nikola Milutinov – Velika razlika dozvolila je selektoru da najmlađem reprezentativcu pruži prve minute na Evrobasketu. Odigrao je nešto više od osam, upisao šest poena, tri skoka, a najviše od svega raduje to što je sa popriličnom dozom samopouzdanja stavio na poster šest centimetara višeg Natanaelsona.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: