Upoznajte domaćine Evrobasketa

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo biće 38. po redu, a nestabilna situacija u Ukrajini dovela je do iznuđenog rešenja da ono bude održano u četiri različite zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

08:00

Default images
Getty Images

Izbor je pao na Francusku, Nemačku, Hrvatsku i Letoniju, a najbolje košarkaše današnjice od 5. do 20. septembra ugostiće Monpelje, Berlin, Zagreb, Riga i Lil.

Tokom 16 dana ljubitelji košarke će imati priliku da odgledaju 78 utakmica, a ta čast da bude domaćin onih najvažnijih biće Lil, na stadionu „Pjer-Moroj“.

O dvoranama i stadionima u kojima će se igrati utakmice ste mogli da čitate u posebnom tekstu, a sada je došao red da vam predstavimo gradove domaćine.

Monpelje

Getty Images
Univerzitetski grad na jugu Francuske, u kojem skoro trećinu stanovništva čine studenti – to je Monpelje. Osmi je grad po naseljenosti u Francuskoj, a treći najveći na Azurnoj obali, posle Marseja i Nice. Prostire se na površini od skoro 57 kvadratnih kilometara i ima preko 250.000 stanovnika.

Zanimljivo, Monpelje je jedan od retkih gradova na jugu Francuske koji nemaju nikakvo rimsko nasleđe, a ni starogrčko. Veruje se da je grad nastao u XII veku i tada se istakao kao trgovinski centar, a još od tada datiraju fakulteti medicine i prava, koji se i danas smatraju među najcenjenije u Evropi na tom polju. Nekoliko vekova kasnije, taj grad je postao industrijski centar, a u drugoj polovini prošlog veka viđen je porast populacije, najviše posle proglašenja nezavisnosti Alžira.
Getty Images
Monpelje se nalazi na dva brda, a prvobitno ime – Mospessulanus značilo je ’golo brdo’, pošto nije bilo nikakve vegetacije na njemu. Međutim, tokom vekova se to promenilo, sigurno i zbog mediteranske klime, pa je grad pozeleneo, kao i brda oko njega. Centar grada predstavlja Plas de la Komedi, na kojem se nalazi i poznata Opera, izgrađena 1988. godine.

Većina zgrada u samom centru izgrađeno je između XVI i XVII veka, a u Monpeljeu se nalazi i najstarija botanička bašta u Francuskoj, koja je otvorena 1953. godine. Najstarija građevina u gradu je Tur de Pan, jedina preostala kula zidova koji su okruživali grad i koja datira sa kraja XII veka.

Berlin

Getty Images
Prestonica Nemačke je jedan od najprivlačnijih evropskih gradova za turiste. Nalazi se na severo-istoku zemlje, ima tri i po miliona stanovnika, što ga čini najvećim nemačkim gradom. Berlin je smešten na rekama Špreja i Havel, a trećinu grada pored njih čine šume, parkovi, bašte i jezera.

Berlin je osnovan u XIII veku, a tokom svoje istorije između ostalog, bio je prestonica Pruskog kraljevstva, Nemačkog carstva i trećeg Rajha. Jedan od ključnih trenutaka u istoriji grada desio se posle II svetskog rata, kada je podeljen na dva dela Berlinskim zidom, koji je bio granica između Zapadne Nemačke i Istočne Nemačke.

Berlinski zid je postojao od 1961. do 1989. godine, a posle ujedinjenja zemlje ponovo je postao glavni grad Nemačke. Zid je srušen u novembru 1989, ali na raznim mestima duž grada postoje ostaci i podsetnici gde je on ranije stajao.
Getty Images
U bombardovanjima i nemirima tokom II svetskog rata veliki broj zgrada je srušeno, a isti slučaj je bio i tokom perioda kada je grad Berlinskim zidom bio podeljen. Zbog toga je Berlin danas pretežno moderan grad, ali su pojedini istorijski spomenici rekonstruisani, među kojima su i Državna opera, palata Karlotenburg, kao i katedrale na Gendarmenmarktu, jednom od glavnih trgova.

Danas je Berlin grad umetnosti, sporta, politike, medija i nauke, poznat po velikom broju renomiranih univerziteta i muzeja. Najpoznatiji je po Branderburškoj kapiji, koji nije samo jedan od najlepših spomenika u gradu, već i u celoj Nemačkoj. Za sve koji posete Berlin, to je nezaobilazno mesto, isto kao i zgrada nemačkog parlamenta – Rajhštag, kao i Muzejsko ostvro, koje je UNESCO uvrstio u Svetsko nasleđe. Teško je nabrojati sva mesta koja vrede u Berlinu, ali je to jedan od gradova za koje će vam svi reći da ga obavezno posetite.

Zagreb

Foto: B92
Zagreb je smešten na reci Savi i najveći je grad u Hrvatskoj, uz to i glavni grad. Ima oko 800.000 stanovnika i nalazi se severo-zapadu zemlje, blizu granice sa Slovenijom. U istorijskim knjigama Zagreb se pominje već u XI veku, a uprkos tome i dalje traje misterija kako je dobio svoje ime. Veći deo grada je ravničarski, ali se u okviru njega nalazi i planina Medvednica, na kojoj se nalazi Sljeme, koje je svake godine tradicionalno domaćin trka u Svetskom kupu u alpskom skijanju.

U svojoj ranijoj istoriji, Zagreb je imao dva centra – Kaptol i Gradec, a ujedinio ga je ban Josip Jelačić, po kojem je glavni trg u centru i dobio ime. Prestonica Hrvatske Zagreb je postao kada je Hrvatska proglasila nezavisnost od Jugoslavije, a do tada je bio jedan od glavnih ekonomskih centara u zemlji.
Foto: B92
Sredinom prošlog veka, Zagreb je proširio svoje granice, između ostalog preko Save, a taj deo grada očekivano je dobio ime Novi Zagreb. Upravo u tom delu grada nalazi se i „Arena“ u kojoj će se igrati utakmice prve faze na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. Slično kao i Beogradu, usred grada se nalazi jezero – Jarun, koji je letnji centar grada.

Sam centar grada smešten je oko Trga bana Jelačića, iznad kojeg se nalazi Gornji grad, u kojem je smeštena Crkva Svetog Marka, na koju gleda sedište Vlade Hrvatske. Do Gornjeg grada vodi i Tkalčićeva ulica, koja može da se okarakteriše zagrebačkom ulicom Strahinjića bana. U bliizini se nalazi i Hrvatsko narodno pozorište ispred kojeg se nalazi fontana „Izvor života“, jedno od najpoznatijih dela Ivana Meštrovića, uz „Pobednika“ u Beogradu.

Riga

Getty Images
Više od trećine letonskog stanovništva stanuje u Rigi, najvećem gradu svih baltičkih država. Prestonica Letonije ima oko 650.000 stanovnika, nalazi se u Riškom zalivu, na ušću Zapadne Dvine. Grad je osnovan početkom XII veka i pravi je primer umetničkog pravca Secesije, koji se pojavio u pretprošlom veku.

Tokom Srednje veka, Riga je bila centar trgovine između vikinga, a stanovnici tog grada uglavnom su se bavili ribolovom, trgovinom, a kasnije i izradom raznih predmeta od kostiju i drva. Zbog toga ne čudi što je Riga kasnije postala glavni predstavnik arhitekture u kojoj je drvo bilo jedan od glavnih materijala u gradnji.
Getty Images
Riga se danas sastoji od 58 naselja i jedan je od glavnih finansijskih centara na Baltiku. Polovina poslova u celoj Letoniji se obavlja baš u Rigi, pa ne čudi što iz nje dolazi više od 50 odsto svih prihoda države, kao i od polovine izvoza. Poslednjih godina sve veći broj turista bira Rigu za svoju destinaciju, pa otuda i porast prihoda koji se beleži posle globalne finansijske krize.

Jedan od najzanimljivijih spomenika u Rigi sigurno je radijski i televizijski toranj koji je visok 368 metara i treći je najviši toranj u Evropi. Nalazi se na ostrvu Zakusala, nasred Zapadne Dvine, a na njenim obalama smešten je poznati Riški zamak, koji datira iz XIV veka. Riga obiluje brojnim spomenicima, među kojima je i Spomenik slobode, koji je podignut u znak sećanja na vojnike koji su poginuli u ratu za nezavisnost.

Lil

Velvet/Wikimedia Commons
Sigurno najseverniji među deset najvećih gradova u Francuskoj, Lil se nalazi u Flandriji, blizu granice sa Belgijom. Zajedno sa urbanim delom, Lil zauzima površinu od skoro 35 kvadratnih kilometara i ima oko 250.000 ljudi, što ga čini desetim po veličini gradom u Francuskoj. Ime je dobio po tome što je taj deo Francuske bio močvaran, pa je izgledao kao ostrvo. Grad ima i svoje holandsko ime – Rijsel, koje ima isto značenje.

Legenda kaže da je Lil osnovan još 640. godine, arheološka nalazišta nagoveštavaju da je postojao i 2.000 godina pre nove ere, ali se grad prvi put u arhivama pominje u XI veku. Tada je bio i mesto poznate Bitke u Lilu, a od tada je grad promenio veliki broj vladara, a populacija se samo povećavala. Početkom prošlog veka, Lil je profitirao od Industrijske revolucije, posebno zahvaljujući uglju.
Getty Images
Posle ratova, usledio je težak period za Lil, upravo zbog nedostatka uglja, ali je od osamdesetih godina usledio novi preporod grada, posebno zbog lokacije. Lil je zahvaljujući liniji brzog voza (TGV) povezan sa Parizom, pa je put između dva grada sada trajao samo sat vremena, a probijanje Evrotunela Lil je stavio u središte trougla između Londona, Pariza i Brisela. Lil je nekada bio centar prehrambene, tekstilne i mehaničke industrije, ali je u poslednjih 20 godina polovina stanovništva zaposleno u drugim granama, uključujući transport.

Sam grad obiluje zgradama različitih stilova, na kojima dominira crvena cigla, a kao u Belgiji, u mnogim naseljima postoje nizovi više stambenih zgrada koje su povezane. Grand plas predstavlja centar grada, na tom trku se nalazi spomenik Boginji, posvećena jednoj od bitaka u okviru ratova Francuske revolucije u septembru 1792. godine. Od ostalih znamenitosti, tu su Katedrala i pozorište Sebastopol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: