Četiri zemlje – četiri dvorane, jedan stadion

Prvi put u istoriji Evropsko prvenstvo zajednički će organizovati četiri zemlje – Francuska, Nemačka, Letonija i Hrvatska.

Izvor: JT

Nedelja, 30.08.2015.

22:45

Default images
Getty Images

Ovogodišnji Evrobasket je prvobitno dodeljen Ukrajini, ali je zbog nestabilne situacije u toj zemlji Svetska košarkaška federacija odlučila da joj oduzme organizaciju.

Zbog toga, ali i kratkog roka za novi izbor domaćina, pošto se sve desilo prošle godine, odlučeno je da šampionat bude održan u četiri zemlje, tako što će svaka preuzeti organizaciju po jedne grupe.

Zvanične kandidature podneli su Hrvatska, Finska, Francuska, Nemačka, Izrael, Letonija, Poljska i Turska. Za domaćine su izabrani Zagreb, Berlin, Riga, Monpelje, gde će biti igrana grupna faza, dok će se mečevi nokaut faze igrati u Lilu, na fudbalskom stadionu „Pjer-Moroj“, koji ima kapacitet 27.000 mesta.

Park & Suits arena (Monpelje) – kapacitet 10.700 mesta

Jonath841/Wikimedia Commons
Od svih dvorana koje će ugostiti najbolje košarkaše u Evropi, hala u Monpeljeu do sada je najmanje bila domaćin košarkaških utakmica. Od otvaranja 2010. godine u njoj se svake godine održava teniski turnir, a evropske mečeve u njoj igra rukometni klub Monpelje. Bila je i domaćin Svetskog prvenstva u ritmičkoj gimnastici 2011. godini. Za košarkaške utakmice ima kapacitet od 10.700 mesta.

Mercedes-Benc arena (Berlin) – kapacitet 14.500 mesta

Getty Images
Dvorana koja je do ove godine bila poznata pod imenom „O2 vorld“ sigurno je najsavremenija od svih na Evrobasket. Njena izgradnja je koštala 165 miliona evra, a odgovor na pitanje zašto baš toliko nalazi se u činjenici da je fasada dvorane opremljena posebnim LED ekranima koji menjaju boju.

Svoje utakmice u „Mercedes-Benc“ areni igraju košarkaši Albe i hokejaši Ajsberena, a ponekad se koristi i za rukometne mečeve. Bila je domaćin ’fajnal fora’ Evrolige 2009. godine, a isto će i biti u predstojećoj sezoni elitnog takmičenja. Kapacitet dvorane je 14.500 za košarkaške utakmice, a za 300 mesta manji za hokej na ledu.

Arena (Zagreb) – kapacitet 16.500 mesta

Ex13/Wikimedia Commons
Najveća dvorana u Hrvatskoj izgrađena je krajem 2008. godine, koštala je oko 90 miliona evra i ima kapacitet od 16.500 mesta. Prvo veliko takmičenje koje je održano u njoj bilo je Svetsko prvenstvo za rukometaše 2009. godine. Od tada, u „Areni“ su viđeni okršaji i u hokeju na ledu, futsalu, atletici, košarci i odbojci, a bila je i domaćin brojnih koncerata, izložba i kongresa.

Arena (Riga) – kapacitet 11.200 mesta

Cap1000/Wikimedia Commons
Izgradnja Arene u Rigi trajalo je godinu i po dana, koštalo je 20 miliona evra i ona je otvorena početkom 2006. godine. Primarno je dom hokejaša Dinama, koji se takmiče u Kontinentalnoj hokejaškoj ligi (KHL), a bila je i domaćin Evrobasketa za žene 2009. godine. Za hokejaške utakmice njen kapacitet iznosi 10.300 mesta, dok se za košarkaške povećava na 11.200. Za sada su u njoj igrane utakmice u samo ta dva sporta, ali je u njoj organizovan i veliki broj koncerataa.

Stadion Pjer-Moroj (Lil) – kapacitet 27.000 mesta

Getty Images
Prvi put na Evropskom prvenstvu u košarci utakmice će biti odigrane na fudbalskom stadionu u dvoranskim uslovima. Fudbaleri Lila će na desetak dana prepustiti svoj dom košarkašima, a u njihovim potezima na svakoj utakmici će moći da uživa 27.000 gledalaca. Naredne godine na njemu će biti igrane utakmice još većeg takmičenja – Evropskog prvenstva u fudbalu.

Stadion je izgrađen za tri godine, koštao je 282 miliona evra, a otvoren je pre tri godine. Zanimljivo je da ima dva nivoa, a polovina terena se nalazi na hidrauličnom liftu, pa za samo tri sata može da se podigne iznad druge polovine. Upravo to će se desiti tokom završnice Evrobasketa, a takav izgled terena već je viđen u prošlogodišnjem finalu Dejvis kupa između Francuske i Švajcarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: