Nova vest
Košarka

Četvrtak, 10.09.2015.

09:30

Utisak dana: Partizanovci i Zvezdaši

Žofre Lovernj, Jan Veseli, Oleksandr Lipovij i Gal Mekel.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Starsport

Dvojica bivših košarkaša Partizana i po jedan Zvezdin bivši i sadašnji odlučili su mečeve u korist svojih reprezentacija u četvrtom kolu grupne faze Evrobasketa.

Lovernj, bivši kapiten Partizana kojem su upravo crno-beli bili odskočna daska za dalju karijeru, blistao je u završnici meča sa Rusijom – pogodio je trojku, četiri bacanja i vrlo težak šut pod košem, pa je bio najzaslužniji za preokret Francuza i trijumf u samoj završnici (74:67). Ukupno je Žo upisao 11 poena i 7 skokova.

“I mi smo ljudi, što znači da imamo slabosti. Ni nama ni njima ovaj meč nije mnogo značio, tako da je bilo teško motivisati se. Pobeda ili poraz, svakako nam meč sa Izraelom odlučuje o prvom mestu. Ipak, drago mi je da smo pobedili jer smo podigli samopouzdanje, pogotovo što smo u finišu pokazali karakter“, kaže Lovernj.

Veseli je jedan od najboljih košarkaša u dosadašnjem toku Šampionata – nije direktno odlučio duel sa Belgijom (66:64), ali je ponovo bio najbolji igrač utakmice sa 21 poenom (8-17 iz igre) i 12 skokova.

“Velika pobeda za Češku! Jak smo tim i nastavljamo u istom ritmu“, poručio je Veseli posle meča na Instagramu.

Lipovij se nije snašao u dresu Crvene zvezde, ali je i dalje reprezentativac Ukrajine. U prvoj pobedi svoje zemlje na Prvenstvu odigrao je savršen meč – dao je Letoniji 15 poena (2-2 za dva, 3-3 za tri), uz 4 skoka, a na 15 sekundi do kraja bio je hladnokrvan sa linije penala i doneo je Ukrajini trijumf nad Letonijom (75:74).

“Pogodio sam i to je to – morali smo da pobedimo i to smo i učinili. Moramo da igramo isto u i u poslednjem kolu ako mislimo da se plasiramo dalje“, rekao je Lipovij.

Mekel će sledeće sezone biti plejmejker Crvene zvezde, a na EP igra sjajno i jedan je od najzaslužnijih za skor Izraela 3-1. Sada je savladana Poljska sa 75:73, a Mekel je upisao 18 poena (6-13 iz igre) i 5 asistencija. U poslednjem minutu Poljaci su ga slali na penale tri puta, a on je imao stopostotan učinak i tako je osigurao trijumf svom timu.

Fenomenalnu partiju pružio je i Zvezdin Jaka Blažič, koji je u duelu sa Grčkom postigao 27 poena (5-7 za dva, 4-5 za tri), uz 5 skokova i 2 asistencije, ali to nije bilo dovoljno za trijumf nad Grčkom.

Leo Vesterman, Lovernjov kolega iz reprezentacije i nekada iz Partizana, nije se upisao u strelce za 11 minuta na parketu, ali je imao dve asistencije.

Blejk Šilb, koji je polusezonu proveo u Zvezdi, u dresu Češke imao je 11 poena, 3 skoka i 2 asistencije, a Elmedin Kikanović, posle herojskog meča sa Izraelom, dao je 13 poena u ubedljivom porazu BiH od Finske. Takođe bivši Zvezdaš Milan Milošević upisao je samo poen.

Semih Erden, koji je davno nosio dres Partizana, u porazu Turske od Srbije postigao je 14 poena, uz 3 skoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve