Nova vest
Košarka

Sreda, 16.09.2015.

12:00

'Orlovi' lete, Azuri željni revanša

Košarkaši Srbije od 18.30 sa Češkom igraju meč četvrtfinala Evrobasketa, a od 21 sat na programu je sudar Italije i Litvanije.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Starsport

Pobeda donosi siguran plasman barem u kvalifikacije za Olimpijske igre, medalja dolazi nadohvat ruke, dok poraz znači kraj snova o medalji i borbu za plasman u kvalifikacije za OI u utakmicama u kojima retko viđamo entuzijazam na parketu.

U utorak su već odigrana dva četvrtfinalna meča – Španija je bila bolja od Grčke, dok je Francuska savladala Letoniju.

Srbija – Češka (18.30)

’Orlovi’ su neporaženi na Evrobasketu, a pri tom naših igrača nema u vrhu u većini statističkih kategorija, što adekvatno ilustruje raznovrsnost i timski duh.

Pun samopouzdanja posle odlične klupske sezone i prelaska u NBA, Bjelica je još hrabriji i prodorniji, a bio je i superioran u skoku u dosadašnjem toku turnira. To će Srbiji biti neophodno u duelu sa Češkom, koja u reketu ima Jana Veselog. Međutim, s obzirom na to da Veseli nije ozbiljna pretnja u šutu, njega sa uspehom mogu da čuvaju i Kuzmić, pa čak i nešto sporiji Raduljica, jer slobodno mogu da se odalje korak ako se Veseli izvuče i zaigra licem ka košu.

Tomaš Satoranski jeste univerzalac u timu Češke, radi sve – proigrava, poentira posle prodora, skače. Ni njemu šut nije primarna karakteristika i nije nemoguće braniti ga ispod bloka. Za njegovo čuvanje biće zadužen Marković, kao i Milosavljević kada uđe u igru, a možda malo i Nedović koji igra dobru odbranu na ovom EP. U duelu sa Hrvatskom Satoranski je ušao u niz grešaka u finišu, koncentracija mu je pala zbog umora, a to će sada biti posao naših – da mu što više otežaju posao i nateraju ga na izgubljene lopte kojima jeste sklon, naročito kada je lopta konstantno u njegovim rukama kao sada.

Češka nije šuterska ekipa kao Finska sa kojom je Srbija igrala u osmini finala, ali ima dvojicu košarkaša kojima je to glavna odlika. Blejka Šilba znamo iz Crvene zvezde, ali znamo i to da ne podnosi dobro nešto jači kontakt, pa je to prilika Srbiji da ga izbaci iz ritma. Drugi šuter jeste David Jelinek – sećate ga se iz Laboral Kuče, prošla sezone igrao je u Rusiji i Turskoj, a šut za tri mu je glavna karakteristika. Ume da pogodi i iz driblinga, a protiv Hrvatske je imao svoj dan.

Uz njega, u prvom poluvremenu duela sa Hrvatskom ekipu je pogurao i levoruki, snažni Auda, a u drugom poluvremenu Benda je pomogao nosiocima igre. To znači da imaju i sposobno pomoćno osoblje, ne treba zaboraviti ni Jirija Velša koji donosi iskustvo i staloženost.

Ipak, daleko od toga da su Česi bauk, oscilirali su i tokom turnira – izgubili su od Letonije, igrali na jednu loptu sa Belgijom, a ne treba smetnuti s uma ni užasnu igru Hrvata u osmini finala.

Srbija jeste favorit i ima oružja da to i potvrdi – Raduljica je u usponu forme, Erceg i Simonović prelomili su utakmicu sa Finskom, individualni kvalitet Teodosića, Bogdanovića...

Obe ekipe vole iz jake odbrane da igraju brzo u napadu, ali čini se da bi u direktnom okršaju taj tempo Srbiji više odgovarao – zbog većeg fonda kvalitetnih igrača, kao i zbog toga što su Česi u dosadašnjem toku turnira umeli da gube lopte zbog brzopletosti.

Istorija: Prvi put od nezavisnosti, reprezentacija Češke dogurala je do četvrtfinala evropskog prvenstva, raniji najbolji plasman bio im je 11. mesto davne 1999. godine. Kao Čehoslovačka imaju 12 medalja sa EP, poslednje je srebro iz 1985. godine. Srbija je poslednju medalju na EP osvojila 2009. godine, u Poljskoj smo poraženi u finalu od Španije posle trijumfa nad Slovenijom u epskoj utakmici. Biće ovo prvi sudar Srbije i Češke kao nezavisnih zemalja na velikim takmičenjima, i to veoma važan.

Podatak od značaja: Sastaju se dve ekipe vodeće po broju asistencija u dosadašnjem toku Evrobasketa – Srbija 25,2, a Češka 22,3. Takođe, Srbija je prva po broju datih poena (87,8), a Češka je treća po broju poena koji dozvoljava suparniku (66,8).

Dodatak: Detaljnije predstavljanje reprezentacije Češke pročitajte u tekstu Spasoja Veselinovića, a u rubrici Skener analizirali smo i svaki dosadašnji meč selekcije Srbije.

Najbolji strelci: Nemanja Bjelica 14,8 i Miroslav Raduljica 14,2 – Jan Veseli 16,8 i Tomaš Satoranski 13,2
Najbolji skakači: Nemanja Bjelica 6,7 i Miroslav Raduljica 4,7 – Jan Veseli 9,0 i Tomaš Satoranski 6,0
Najbolji asistenti: Miloš Teodosić 7,3 i Bogdan Bogdanović 3,5 – Tomaš Satoranski 8,8 i Jiri Velš 4,3

Detaljnu statistiku, kao i sve dosadašnje rezultate pogledajte na sledećim linkovima – SRBIJA i ČEŠKA.

Rekli su pred meč: Aleksandar Đorđević, Miroslav Raduljica, Miloš Teodosić, Jan Veseli, Tomaš Satoranski, Blejk Šilb.

Italija – Litvanija (21.00)

Pred početak Evrobasketa mnogi su proglašavali Italiju favoritom iz senke, ali tako je bilo i pred neka prethodna velika takmičenja, pa bi Azuri po pravilu razočarali. “Uvek ista priča“, poput Džonija Štulića pomislili smo kada su Italijani na startu odigrali vrlo bledo i izgubili od Turske.

Međutim, od tog trenutka Italija igra na vrlo visokom nivou – u napadu nema mnogo izrađenih kombinacija i dosta toga počiva na igri ’jedan na jedan’ i na šutu, ali to funkcioniše. Danilo Galinari blista, kao da iza sebe nema teške povrede kolena – sa lakoćom pogađa i preko ruke, po pravilu izdrži i jake kontakte za ’dva plus jedan’, a i u prodoru licem ka košu imao je prilično uspeha.

Osim njega, lopta je najčešće u rukama Alesandra Đentilea – takođe igrač vrlo preciznog šuta, ali i izuzetno snažan. I za njega se često pravi izolacija, uz Belinelija je doduše najbolji asistent tima, ali ko je gledao mečeve Azura, video je da njegove asistencije dolaze uglavnom iz nehata, kada je baš onemogućen prodor ka košu ili iz povratnih lopti na liniju za tri poena.

Belineli je zatrpao koš Španije sa sedam trojki, dobro diriguje tempom, zna kada da ubrza i kada da uspori i utisak je da je on mentalni predvodnik ovog tima, iako je lopta češće u rukama Galinarija i Đentilea.

Andrea Barnjani po svom ’dobrom’ običaju retko ulazi u reket i uglavnom se oslanja na šut, a njegov nastup pod znakom pitanja je za četvrtfinale. Nikada nije važio za silu u odbrani i za posebno čvrstog igrača, ali za Italiju je svakako bolje da se on suprotstavi Valančunasu nego Marko Kuzin ili Nikolo Meli.

Individualno su Italijani bolji od Litvanije, u to nema sumnje, i ako ih krene šut kako ih obično i krene, crno se piše ekipi Jonasa Kazlauskasa.

Ova generacija Litvanije kao da nije litvanska – neobično ih je gledati bez braće Lavrinovič i Kleize, kao i bez šuta za tri poena kao glavnog oružja. Kalnietis razigrava ekipu, ali mu je šut kriminalan na ovom EP, baš kao i Sejbutisu.

Mačijulis je odigrao meč života u duelu sa Gruzijom, teško da će moći da ponovi takvu napadačku partiju, ali sada bi njegov primarni zadatak trebalo da bude čuvanje Đentilea. Jankunas za sada igra vrlo mudro – mnogo doprinosi bez velike potrošnje lopti, ali teško da ima ijednu komparativnu prednost u odnosu na Galinarija.

Za pobedu nad Italijom, Litvaniji je potreban spreman i raspoložen Valančunas, šut spolja kako bi bar donekle parirali rivalu u tom segmentu, kao i utakmica na mali broj peona.

Najviše će zavisiti od toga u kakvom će stanju Italijani izaći na teren – protiv Izraela su zategli i timsku odbranu, što im je bio najveći minus u dosadašnjem toku EP, i pregazili su ih sa 30 razlike.

Međutim, problem sa Italijom jeste što nema baš izgrađenog sistema – kada ne može da se reši na individualni kvalitet, tada dolazi do panike. Upravo tu će Litvanci tražiti svoju šansu za iznenađenje.

Istorija: Litvanija je veliki dužnik Italije – na Evrobasketu pre dve godine Litvanci su u četvrtfinalu slavili 81:77, a Azuri su posle završili na osmom mestu i ostali su bez plasmana na Svetski kup. Italija čeka medalju na EP još od bronze 2003. godine, dok je Litvanije trenutni vicešampion Starog kontinenta.

Podatak od značaja: Italija je sa 86,0 druga najefikasnija ekipa na EP, ali i prima mnogo poena (81,0). Sa druge strane, Litvanija je 11. po broju datih poena (74,2), ali je četvrta po broju dozvoljenih poena protivniku (69,5). Jasno je koja vrsta utakmica odgovara kojoj ekipi.

Najbolji strelci: Danilo Galinari 18,5 i Alesandro Đentile 17,8 – Jonas Valančunas 15,4 i Jonas Mačijulis 14,7
Najbolji skakači: Danilo Galinari 6,8 i Alesandro Đentile 5,0 – Jonas Valančunas 8,0 i Jonas Mačijulis 6,2
Najbolji asistenti: Marko Belineli i Alesandro Đentile po 3,8 – Mantas Kalnietis 7,3, Rejnaldas Sejbutis i Paulijus Jankunas po 2,0

Detaljnu statistiku, kao i sve dosadašnje rezultate pogledajte na sledećim linkovima – ITALIJA i LITVANIJA.

Rekli su pred meč: Danilo Galinari i Amadeo Dela Vale, Jonas Kazlauskas.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve