Nova vest
Košarka

Utorak, 15.09.2015.

11:45

Četvrtfinale: Sudar velikana pre plana

Evrobasket ulazi u završnu fazu, a prvi meč četvrtfinala doneće nam i eliminaciju jednog favorita za medalju – Španija će od 18.30 igrati sa Grčkom.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Beta/AP

Domaćin Francuska na papiru bi trebalo da ima mnogo lakši posao, pošto će za protivnika od 21 čas imati Letoniju.

Preostala dva četvrtfinalna okršaja na programu su u sredu, a sastaju se Srbija – Češka (18.30) i Italija – Litvanija (21.00).

Španija – Grčka (18.30)

U dosadašnjem toku takmičenja Helada je pokazala znatno više. Igrali su Grci karakterističnu tvrdu košarku na mali broj poena, što se i vidi po statistici jer su drugi po broju dozvoljenih poena protivniku – 65,7 u proseku.

Međutim, daleko od toga da nemaju oružja u napadu – vođa tima je Vasilis Spanulis, on će preuzimati odgovornost u završnici, ali će i kreirati prostor za saigrače. Među njima ima mnogo onih koji su dorasli velikim izazovima – Jorgos Printezis specijalizovao se za velike utakmice, Slukas je više put demonstrirao smirenost pod pritiskom, a centarski par Burusis-Kufos potrudiće se da oteža posao Gasolu što je moguće više. Burusisu su godine oduzele od brzine, a nikada nije ni bio baš eksplozivan, tako da će veliki teret pasti na 26-godišnjeg Kufosa.

Značajan na strani pomoći i u skoku biće Janis Adetokumbo, Zisis i Kalates biće tu da unesu smirenost u pozicionom napadu, Mancaris će pokušati da dodatno učvrsti odbranu u svojim minutima, a dubina rotacije Grčke vidi se i po tome što malo prostora dobijaju Papanikolau i Perperoglu.

Upravo to može da bude problem Španaca – zbog izostanaka su za nijansu tanji nego inače, a dodatni problem predstavljaju povrede. Rudi Fernandes preskočio je meč osmine finala, sa povredama se muče i Gasol i Ribas, ali selektor Skariolo nije želeo mnogo da govori o tome pred meč četvrtfinala. Jedno je sigurno, Špancima će za Grke biti potreban svaki raspoloživ igrač, pogotovo što u dosadašnjem toku Evrobasketa ’Furija’ ne blista – bilo je isuviše padova u odbrani (u napadu su doduše najefikasniji na EP sa prosečno 88 poena), a utisak je i da hemija u timu nije na zadovoljavajućem nivou.

Ipak, četvrtfinale jeste utakmica koja menja sve, to smo viđali često u prošlosti, a činjenica je da Španija ima imena koja mogu da joj donesu i zlatnu medalju. Uz to, Grčka jeste ostvarila sve pobede, ali je imala i mnogo lakše protivnike od ’Furije’, što može da bude mač sa dve oštrice pred dvoboj u Lilu.

Očekuje nas pravo uživanje, ovo je sigurno derbi četvrtfinala i nemojte ga propustiti.

Istorija: Grci su savladali Španiju u drugoj fazi Evrobasketa pre dve godine, ali pre toga je ’Furija’ slavila šest puta – u finalu SP 2006. godine (sećate se, kada je Grčka savladala SAD, a onda izgubila od Španije bez Paua Gasola), a zatim i u polufinalima na EP 2007. i 2009. godine.

Podatak od značaja: U Grčkoj je do sada samo Spanulis igrao više od 23 minuta po utakmici, a Španije ima petoricu igrača sa više od 23 minuta u proseku (Gasol, Ljulj, Ribas, Rodriges, Fernandes)

Najbolji strelci: Gasol 23,0 i Mirotić 13,5 – Kufos 11,0 i Spanulis 10,8
Najbolji skakači: Gasol 7,8 i Mirotić 6,5 – Kufos 6,7 i Burusis 6,0
Najbolji asistenti: Ljulj 4,7 i Rodriges 4,2 – Spanulis 5,6 i Kalates 5,0

Detaljnu statistiku, kao i sve dosadašnje rezultate pogledajte na sledećim linkovima – ŠPANIJA i GRČKA.

Rekli su pred meč: Nikos Zisis, Kostas Papanikolau, Nikola Mirotić i Fernando San Emeterio, Serđo Skariolo.

Francuska – Letonija (21.00)

Domaćin se kroz grupu prošetao sa pola snage, a ako se neko i zabrinuo posle nešto laganijih partija ’Trikolora’, razuveren je u osmini finala kada su Parker i drugovi Tursku ostavili na samo 53 poena.

Francuska ima trojicu igrača ekstra klase – Parkera, Batuma i Dijaa, a sve im je bliži i Rudi Gober, koji je dodatno poboljšao i višedimenzionalnom učinio i tako snažnu odbranu Francuza. Ta odbrana počiva na sjajnim atletskim predispozicijama skoro svih u timu i mogućnosti da dosta toga preuzimaju. Odatle vole da grade brzu igru, ali daleko od toga da nemaju rešenja u pozicionom napadu, uz igrače visoke sportske inteligencije poput Parkera i Dijaa, kao i napadački potencijal De Koloa.

Fizička superiornost naročito bi trebalo da dođe do izražaja u duelu sa Letonijom, ekipom koja ne voli baš igru sa mnogo kontakta. Zbog toga će posebno biti značajna uloga Kasparsa Berzinša, 211 cm visokog krilnog centra, koji je uz Dairisa Bertansa najbolji igrač ekipe na EP.

Letonci su slabo počeli EP na domaćem terenu u Rigi, savladali su Sloveniju u osmini finala, ali nisu ponudili nijedan ubedljiv razlog zašto bi neko tipovao na senzaciju u duelu sa Francuskom.

U najavi meča rekli su da mnogo bolje igraju kada im je protok lopte brz, a videćemo koliko će rival sada to dozvoliti. Letonci će biti rasterećeni i uzdaju se uglavnom u šut za tri poena, pa bi mogli da namuče ’Trikolore’ i eventualno da ih unervoze. Međutim, čak i da se to desi, Francuska bi trebalo da dobije utakmicu na suvi kvalitet i da se plasira u polufinale.

Istorija: Letonci su poslednji put bili u četvrtfinalu Evrobasketa u Turskoj 2001. godine – tada su naleteli na moćnu Jugoslaviju, to je onaj meč u kojem smo počeli šutirajući trojke 8-8. Francuzi su godinama u vrhu evropske košarke, sada su branilac titule, a dobili su Letoniju u sva tri dosadašnja okršaja na evropskim prvenstvima.

Podatak od značaja: Francuzi su tim koji dozvoljava najmanje poena na EP (64,7), a četvrti su po broju ubačenih poena (80,5). Sa druge strane, Letonci su četvrti po broju primljenih poena (67,5), ali su tek na 19. poziciji po datim poenima (70,2).

Najbolji strelci: Nando de Kolo 12,2 i Toni Parker 11,2 – Dairis Bertans 10,3, Janis Strelnijeks i Kaspars Berzinš po 9,8
Najbolji skakači: Žofre Lovernj i Rudi Gober sa po 6,7 – Rolands Freimanis 6,0 i Janis Tima 5,3
Najbolji asistenti: Boris Dijao 4,2 i Toni Parker 3,7 - Janis Strelnijeks 5,5 i Dairis Bertans 3,3

Detaljnu statistiku, kao i sve dosadašnje rezultate pogledajte na sledećim linkovima – FRANCUSKA i LETONIJA.

Rekli su pred meč: Vensan Kole i Boris Dijao, Janis Strelnijeks.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve